VeronikK ja neviem, vo mne celé to šestonedelie a opis čo sa vtedy so mnou má diať evokuje, že budem akurát tak ležať špinavá a boľavá v posteli, nebudem schopná nikam ísť, vlastne si nebudem schopná ani vlasy umyť. Dúfam, že realita nebude tak hrozná ako moje predstavy a budem jedna z tých, ktoré po pôrode povedia, že veď to nebolo tak hrozné ako som čítala/počula...Fakt ma asi najviac desí ten pocit toho neznámeho, že toto si musím zažiť, nestačí o tom počuť ani čítať.
Ono to tak v podstatě je. ALE to, že jsem se při každé přestávce - rozuměj spaní dítěte přes den, musela rozhodnout, jestli se najím, umeju, vyperu věci pro dítě, vyžehlím nebo vyspím, neznamená, že se to nedá zvládnout. Pár dní jsem počkala, než jsem začala používat látkové pleny, abych to zvládla zařadit do programu. Na druhou stranu - při prvním dítěti jsem po návratu z porodnice i nějak dopekla cuklroví (bylo to v prosinci), v jeho měsíci života jsme se stěhovali (tam bylo nejhorší, že se zdrželo praní a tudíž i zásoba čistých plen a vznikl mi krapet skluz. U druhého dítěte jsem měla dvouapůlletého rošťáka, koupal se v bazénu na zahradě sám - já stála s kočárem u bazénu, připravená tam skočit, kdyby se sám nevhrabal zpod vody :-) Taky jsem pak dělala marmelády ještě v šestinedělí (začátek června). Se třetím jsem musela dopsat závěrečnou práci, jinak se náš běžný život moc nezměnil, musela jsem odvést syna do školky a ze školky (taky vodil muž, ale ne pořád). Samozřejmě mi maminka občas pomohla a muž normálně fungoval, ale většinu dne to prostě bylo na mě.
Takže budete mít pocit, že jste unavená, špinavá a nic nejde, ale zpětně zjistíte, že jste zvládla spoustu věcí.
Taky jsou teda ženy, kterí řeknou ŠESTINEDĚLÍ, daj nohy nahoru a kromě kojení nehnou pomalu prstem, nechají se obsluhovat, přestanou vykonávat veškeré domácí práce a v péči o dítě se střídají s partnerem, případně si pozvou matku/tchýni na výpomoc.