viktorka_od splavu to bydlení u (pra)prarodičů bylo tenkrát asi celkem běžné, ne? Moje mamka taky několik let bydlela u své babičky na vesnici, její mamka za ní jezdila na víkendy. Myslím, že tenkrát ani neměli, kde bydlet, babička pracovala v Praze (a ještě dálkově studovala VŠ). Mamka tam byla hrozně spokojená, měla tam sestřenice, zahradu,...
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva jj asi jo, ja myslim ze celkove v minulosti se o ty male deti spis staraly babicky a/nebo starsi sourozenci apod, nebylo myslitelny aby zdrava mlada zenska nekolik let nepracovala a placatila se nekde po piskovistich
viktorka_od splavu tak ona ani nebyla rodičovská dovolená, natož placená, takže kdo měl tu možnost a nemusel dát dítě to jeslí, zvolil prarodiče.
nebylo myslitelny aby zdrava mlada zenska nekolik let nepracovala a placatila se nekde po piskovistich
to je skoda, mne to přijde úplně super ![]()
Potrefenáhusa vid!![]()
viktorka_od splavu Tak ono se to moc porovnavat neda. Jina demografie, jine hmotne podminky. Prababicka z dedovy strany treba nepracovala nikdy, to se pro damu prece nehodilo. Moje prateta taktez, manzel docent z univerzity a ona se starala o rodinu (mimochodem dodnes je to sarmantni dama)....Dneska je aspon urcita moznost volby a ne kazda zena travi materskou po kavarnach. Ja mam dite pohodove a presto muz rikal, ze by si to se mnou ani na vikend nevymenil, ze zlata prace
. Pro me je materska teda opravdu castecna dovolena, asi spis tim, ze driv jsem se porad za necim honila, porad necim stresovala...
.
Gratulujem všetkým, niektorým nahlas a niektorým zatiaľ potíšku ![]()
![]()
!!!
K tým starým rodičom, mamini rodičia zomreli skôr ako som sa narodila a otcovi bývali na ten čas pomerne ďaleko (dnes sú to dve hodiny po diaľnici, ale vtedy to bola vždy výprava)...ale mala som s nimi pekný vzťah. Nechávali ma tam tak na dva týždne cez prázdniny, bola som tam, aj keď mala mama rizikové tehotenstvo s bratom a ku koncu ako sa blížil pôrod a nevedelo sa, ako všetko dopadne, tak som tam strávila nejaký čas, potom keď sme boli väčší, buď spolu, alebo po jednom - to už keď bola babi staršia a dedko už nebol na svete a dvoch by nás neuvládala, tak na striedačku.
Bolo to úžasné, nehorázne ma/nás rozmaznávala, veľmi veľa ma naučila, z čoho čerpám dodnes (a uškŕňam sa na "novodobých výdobytkoch" ako kapsulový šatník a slow fashion
).
A úprimne, ten krásny vzťah ma nakoniec primel zostať na Slovensku, hoci už nežila, ale strašne som chcela, by mali moje deti možnosť vyrastať so svojimi starými rodičmi a takou tou jemnou sieťou tetičiek, strýkov, bratrancov, sesterníc...
Teraz sa moja staršia chystá na výšku do zahraničia a strašne dúfam, že akokoľvek je to tu strašné zemiakovo, že sa vráti, lebo by som chcela raz byť starostlivou babičkou
.
slniecko
to je pěkné
slniecko vidíš, a ja som si myslela, že tvoja dcéra má tak 12
a do ktorého štátu sa chystá?
slniecko Moc hezké!
A kam se chystá? Tohle je vlastně vždycky nejsmutnější, když se chystáš vypravit dítě do světa. Je velká šance, že tam zůstane. Mám kamarádku, která si vzala Švéda, je ze čtyř synů, rodiče všechny čtyři poslali na studie do zahraničí, podporovali je....jeden si vzal Češku, jeden Slovinku, jeden Číňanku a ten čtvrtý myslím Američanku. A kamarádka říkala, že teď je rodiče ve Švédsku na stará kolena bombardují, jestli letos přiletí na Vánoce a kdy se konečně ukážou...a jestli se vůbec ještě někdy uvidí všichni dohromady....:-(
Moja babka, mamina mama, výrazne uprednostňovala vnúčatá od maminej sestry, o 6 a 7 rokov mladšie odo mňa. Bola som prvé vnúča v oboch rodinách, po mne brat, ale najviac bolí tí ďalší po nás. A babka išla do dôchodku v 51 rokoch, ja som sa narodila rok po tom. Bývali sme 5 minút pešo od nej, chodila k nám len v najväčšej núdzi. Teta s rodinou bývalá na novopostavenom sídlisku na kopci, MHD končilo v polovici kopca, ale babka k nim chodila denne. A keď sa bolo o babku treba starať, bola som jediná zo 6 vnúčat, ktorá ku nej chodila.
Moje babička byla učitelka, takže jsme tam byly se ségrou vždycky aspoň na měsíc. O víkendech jsme tam byly taky často,ale bebydlíme daleko, takže jsme tam s našima jezdívali třeba jen tak na večeři nebo na oběd. Když jsem byla mimino, tak mě naši nechali doma babičce o odletěli myslím na Kubu. Vlastně nás docela pravidelně nechávali babičkám a odjížděli na měsíc někam. Chodily jsme do školy, starala se o nás jedna babička a na víkendy jsme byly u druhé.
Naši hlídají tak zvláštně, jak bydlíme v jednom domě a ségra s rodinou hned vedle, tak asi mají vnoučat dost. Taky se dost střetávají výchovné metody. Po dvou si berou děti o prázdninách na pár dnů pryč, mamka hlídá pak i doma třeba týden. A když chci na pivo, tak jim taly dají večeři a pošlou do postele. Sice to není často a jsou kolem toho řeči, ale jde to. Zas kluci jsou už dost samostatní, takže to není noc náročného.
Před chvílí jsem vyndala Rosťovi první klíště. Z vlasů v týle, nechápu, jak se tam dostalo. Asi jsem mu vytahování klíšťat předestřela jako úžasné dobrodružství, protože o něm "mluvil" celou cestu domů a doma si hned klepal na hlavu a šel se posadit na gauč. Naštěstí šlo vyndat snadno a rychle a postříkání dezinfekcí ho rozesmálo, prozatím tedy trauma z klíšťat neutrpěl.
když už jsou tu ta svinská klíšťata zmíněna, tak syn má boreliozu
jsem z toho fakt špatná, ach jo.
DrowRanger me je z toho divne. Neumim si to predstavit, nam babicka cele prazdniny varila a pekla co jsme chteli, jezdila s nami na vylety, naucila nas plavat. Nikdy nas nebila, to si vubec neumim predstavit !
Byli jsme tri a kdyz jsem tam zacala jezdit i ja ve dvou letech , babicka jeste pracovala, do tri hodin nas hlidal dedecek.
Druha babicka bydlela na druhem konci mesta a o nas moc nestala, ja si ji pamatuju jen matne ze nekdy prisli na navstevu.
Malenge ať je co nejdříve v pořádku! tlapkám
Malenge uf, to je na prd :( Přeju, ať je co nejdřív v pořádku.
Jak se projevila? Jak jste na to přišli?
Klukům jsem letos už taky vytahovala klíště, oběma.
Malenge jezisi:( tak at je to co nejdriv ok!
Malenge chudák malý! A jak mu je?
Potrefenáhusa 711990 Jako fakt vas to bavi?
Me to bavilo s prvnim, to byla strasna pohoda a rikala jsem si, co kazdy s tema detma nadela. Se dvema me to pro zmenu uz nebavilo vubec. Ale jako extremne vubec.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY