Úf, spomienky na školského zubára sú desivé. Alkoholik a fajčiar, podla mňa na polke zubov, čo mi rozvrtal, kaz ani nebol. A nemusím hovoriť, že len čo zahasil cigaretu, išiel sa mi tými neumytymi rukami bez rukavíc matlat v puse. Našťastie bolesť si žiadnu nevybavujem, ja si doteraz nedávam pri vrtani injekcie, preto že ma to jednoducho neboli. Zato môj davivy reflex je obrovský ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Mohučanka Taky jsme měli na základce zubárnu. Pamatuju su, že se tam někdo strachy pozvracel a zubařka to dost nevybíravě komentovala. To jsem byla tak v první, druhé třídě...
viktorka_od splavu uz to za me napsala @Pinot Noir. Plati se hodinove anesteziolog a jeho prace + prace zubare. Prekvapive je dnes hodne ( skoro vetsina) deti a vyjimecne i par dospelych neosetritelnych. To se pak deje prave v te analgosedaci. Nevim, cim to je. Za meho detstvi a mladi se to neresilo a vse se delalo " nazivo" a vsichni byli osetritelni. Proste bylo jasny, ze u zubare to boli a nekdy hodne. Je ovsem taky pravda, ze z te doby ma zas dost lidi fobii ze zubare.
Jo, treba ja. Radeji bych sla znovu na cisare, nez k zubari. A to mam ted zubarku hodnou a nic u ni neboli. Ale ty vzpominky. Vrtaj mi zaziva zub, ani injekvi mi nedaj, ani netusime, ze to je mozne, ale stejne by nebyl cas, je plna cekarna, takze za deset minut musim byt i s novou plombou venki. Zubarka akorat rika, ze mam zvedat ruku, kdyz to bude bolet, sestra me nasilim drzi v kresle. Jeste se to diky tomu neudelalo poradne a ja po dvacitce u nove zubarky resila stare hluboke kazy pod amalgamem a dva odumrele zuby. Devadesata leta... Bych tehdy mnohem radeji byla oficialne neosetritelna
Pavlena ja si je teda cistila poctive (i kdxz blbe ale o tom tehdy nebylo nic znamo), pamatuju si teda od skolky driv ne, tak tezko rict jestli mi je predtim cistili.. asi se budu muset zeptat:-))
Jinak u nas je taky generacni stret kvuli cisteni zubu. Byla jsem u nasich, kdyz mela mala dva zuby a moje pokusy o vycisteni muj tata komentoval, ze debilita dnesnich matek nezna mezi, jakej ma jako smysl cistit dva zuby. Moje mama zase rikala, ze kdyz bude jist hodne zeleniny, tak se ji zuby kazit nebudou, ale ze je prece normalni, ze mlecne zuby se kazi. Ucitelka prvniho stupne, takze na osvetu ve skole nespolehejte.
Nasi cisteni mych zubu taky nechali na me, co jsem udrzela kartacek. Takze si pamatuji dobu, kdy jsem si je necistila. Stejne nechali na me zodpovednosti noseni vyndavacich rovnatek, dostala jsem je v osmi letech a oni nikdy nekontrolovali, jestli je nosim. Pokud jsem nespala u babicky se setrenici, ktera je mela taky, a babicka mela od tety narizeno kontrolovat, ze ma sestrenice rovnatka v puse, kdyz jde spat. To u nas doma nikoho nezajimalo.
Jako je mi jasne, ze asi nezabranim nejakym kazum a tak u male, ale chci se o to aspon pokusit a naucit ji na poradne cisteni zubu a mezizubnich prostor. Nemusi mit v puse to co ja a muj muz.
viktorka_od splavu v knize Nase dite z roku 1971, co maji doma nasi, jsem si precetla, ze zuby se maji zacit cistit az kdyz je kompletni mlecny chrup. A maji se cistit jen plosky zubu, pohyb kartacku smerem od dasni, aby se nedrazdily citlive detske dasne.
eM mam nakroceno, za nejaky ten rok cela ja ![]()

Za jak dlouho chodivaji objednávky z Lindexu v období slev? Za dlouho co?
Vlm krasna fotka! My mame zatim skoro vsechny rozmazany, aspon jeden se vzdycky mele.
Zuzuli ja se taky zarekla, ze se vynasnazim, aby mely deti zuby co nejlepsi, a zadna traumata, nevaham ani priplatit ta baby friendly prostredi. Ale teda obcas to uplne nedavam, u starsiho jsme meli treba obdobi, kdy jsem mu proste pul roku zuby necistila, protoze to neslo. Bylo to nekdy kolem druheho roku. Ted je predskolak a zuby si cisti sam, ja mu to jen obcas dojedu singlem nebo niti. Mam to spis jako takovy dlouhodoby plan, ktery sem tam pokulhava, ale v globalu dobry, na posledni prevenci mel zuby vsechny zdrave. Ted se teda trochu bojim.
Jinak do statistiky - mne se dostavalo pece uz v predskolnim veku, nemam ani nejake strasne vzpominky. Zuby mam ale dneska hrozne, myslim ale, ze to jsou geny, i kdyz se mi ty ruzne hygienistky obcas snazi naznacit, ze to mam z toho, ze jsem si ty zuby cistila az moc.
Moje kolegyne ted byla zdesena, ze ve skole kontrolovali, jestli deti byli na prohlidce u zubare, a kdo byl, dostal za odmenu cokoladu ![]()
Zuzuli jo tak vyndavací rovnátka, to je jiná. U nás se sice večer kontrolovalo, jestli je máme, ale do usnutí nad námi nestáli, že jo
Na pevno jsem v 16 odmítla a teď už o nich několik let přemýšlím. Ale moc se mi do nich nechce.
Gatita mladšímu jsou necelé dva roky a sice čistíme, ale vydrží tak deset sekund. Už by to mohlo přejít
Jinak starší syn naší zubařku prakticky miluje, a to není žádná speciálně dětská, chodíme všichni k jedné. Ale s dětmi to, zdá se, umí. Je tedy pravda, že zatím nemá žádný kaz. Dokonce mu dělala i výtěr z nosohltanu na covid a to dítě chtěli ještě z druhé dírky![]()
Zuzuli Ja mela napevno az v 16 a jen na rok. Doktorka mi to vzdycky tak utahla, ze jsem tri dny jedla jen jogurt
, ale fungovalo to. Ale ty vyndavaci! Ty jsem ztratila tak, ze se nikdy nenasly. Dokonce doted! A to jsem dostala dalsi a ty jsem ztratila taky. Coz se u zadne jine veci nestalo, vsechno vzdy vyplulo na povrch zemsky, jakmile uz to nebylo k uzitku.
Jos mně by zajímalo, jestli by ty vyndavací tenkrát mohly pomoct, "nosila" jsem je několik let. My jsme se ségrou nebyly poctivé nositelky ani jedna, takže vzájemně porovnávat nemůžeme.
Evaeva Ja je mela nosit az po sejmuti fixnich. No a v tehle situaci vliv (asi) nemely. Kdyz jsem je ztratila a nic se nestalo. Zuby se mi malinko posunuly, ale to je spise vyklubanim osmicek po letech.
Zuzuli ještě můžeš zkusit zásadně ji neolizovat lžičku a nepusinkovat na rty. Ten zubní kaz děti nejdřív od nekoho chytnou.
Kokoska díky, já mám fotek spoustu, dceři se docela daří.jsem ráda protože jsou daleko,tak aspoň vidím jak rostou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY