Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 20:41
Reakce na baltik:

Moje kolegyne ted byla zdesena, ze ve skole kontrolovali, jestli deti byli na prohlidce u zubare, a kdo byl, dostal za odmenu cokoladu

​tak ja ted dostala od dr.cokoladovy bonbon primo behem zakroku. Jako docela jsem se divila, ale jeste ze mi ho dala! Ja se totiz nestihla ani poradne nasnidat (hrozne manevry pri odchodu a predavani babicce na hlidani) a cekala me hodinova rasovina. Myslim, ze jinak bych tam asi omdlela. Myslim, ze me ma za slabsi kus, nekdy ve 20 jsem se u ni rozbrecela (mela jsem nejake osobni trable a to dloubnuti do dasne byla posledni kapka, ona v tom byla uplne nevinne), tak asi proto ta cokolada a krabice kapesniku

Offline Zuzuli
3855 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 20:42

Evaeva Jos ja si nechala fixni dat v petadvaceti a mela je tri a pul roku. A teda resila jsem a doted resim problem, co by v puberte byl mnohem jednodussi. Mela jsem nevyrostly spicak, co mi stahovali do celisti a uz to neslo, sel chirurgicky a bohuzel uplne idealni to neni, za mesic s nim mam konzultaci na paradontologii a modlim se, at jeste nejaky cas vydrzi a ja nemusim resit implantat. Kdyby se na nej udelalo misto tak do tech cca dvanacti, kdy je celist jeste ve vyvinu, tak by vylezl i sam a tohle jsem si usetrila. Na tom se shodli vsichni zubari, co jsem s nim obehala.

A do statistiky, te sestrenici, co ji rodice kontrolovali, jakk nosi rovnatka (teta byla sestra u zubarky), vyndavaci stacily, fixni nepotřebovala. 

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 20:48

U dcery se resil vyndavacima hluboky skus a na zacatku nam ortodontistka rekla, ze je to tak 50:50 zda to bude stacit a nebo bude muset byt pozdeji fix. A stacilo, prave se jich zbavila. Mela je od 9 do 12, mela je mit 12 hod denne (utopie), ale na noc vzdy. 

Offline Zuzuli
3855 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 20:48

continuity zrovna u tohodle dost casto pochybuju, jestli to neni dalsi z mytu. Sleduju dentist for small na instagramu a ta tam porad opakuje, jak je dulezite mechanicke cisteni aspon jednou za 24 hodin, protoze kde neni plak, tam se zuby nekazi. Tedy nenaleptava se sklovina. A ze kdyz nekdo ceka na osetreni kazu u zubare delsi cas, nema se bat, ze to prejde i na dalsi zuby, protoze kaz neni infekcni. Predpokladsm, ze s tomu venuje vic ve svem kurzu, ktery ale nemam, mozna 711990 by to mohla vedet. Nebo Len jestli se nepletu, ze ona je zubarka. 

Offline letfenixa
10932 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 20:58

Brat nosil strojček na zuby na noc niekoľko rokov a pomohol mu. Ja mám akurát mierne prekryté Dolné jednotky a keď som sa pýtala, či by mi pomohol strojček, tak jedine s vytrhnutim stvoriek na oboch stranách. To som odmietla. Tak pred 6 rokmi mi chirurgicky odstránili obe dolné osmičky a tie jednotky sa pomaly vyrovnali samé.

Offline Kokoska
35152 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:07
Reakce na continuity:

Zuzuli ještě můžeš zkusit zásadně ji neolizovat lžičku a nepusinkovat na rty. Ten zubní kaz děti nejdřív od nekoho chytnou. 

​Ani jedno z toho nasi urcite nedelali a stejne mam zuby kazivy. Sazim spis na tu genetiku.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:08

Zuzuli já na to téma našla i odborné články. a nakonec, nic me to nestalo, tak jsem se na rozhodla to prostě tak delat. Rozhodně neolizovani lžičky dětem neublíží. 

A několikrát jsem slyšela, že se má kaz zasanovat, specialne ty mléčné kazy u dětí, protože to může přelézt na trvalé zuby. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:12

Kokoska no, ja mám trochu o hygieně v mém dětství pochybnosti, ono to je totiž potřeba vydržet až do cca trvalého chrupu. Každopádně neříkám, že to zabrání všem detskym kazum, ale může to pomoct. 

Offline Karja
44900 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:13

Gatita Ježíš, já se taky takhle rozbrečela u zubařky. Asi ve třiadvaceti:-D. A fakt jsem brečela hrozně dlouho, po injekci jenom a sestra se mi fakt dlouho věnovala, abych se uklidnila. Když si to tak vezmu z jejich strany....natriskanej diář půl roku dopredu, v sedm ráno mě vezmou na akutní a já jim tam bulim, místo toho, abych jim ušetřila pár minut třeba na nějakou svačinu. Hruuuza.

Teď chodím k zubarce ke své spolužačce z gymplu a je to boží, boží. Prostě člověk k ní má takovou důvěru a navíc ona je strašně empatická a má neuvěřitelnou komunikaci a jednani s lidmi. Sambo tuhle říkal, že snad nezná příjemnějšího člověka. S dětmi to ještě moc neumí, ale to je těžké, na to jsou dle mýho prostě potřeba roky zkušeností;-) 

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:15

Kokoska Já taky sázím na genetiku. Když to řeknu před kamarádem zubařem, tak se naštve, ale naše rodina je toho důkazem.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:19

Zuzuli Já mám moc malou čelist, takže mi jedna trojka jakoby předstoupila před zuby. Museli by mi vytrhnout čtyřky. Jak dlouho bych je nosila, nevím, já se ještě neodhodlala ani na konzultaci. Ale právě se mi do toho moc nechce, tři roky je sakra dlouho.

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:21

Já mám teda dojem, že ta kazivost zubů je dost genetická, protože si nedělám iluze o své zubní hygieně v dětství a prošla jsem až do puberty bez jediného kazu. Pak se mi teda zuby začaly sypat dle hesla "zuby pohroma huby".

Dceři čistím od prvního zubu ani ne proto, že bych si myslela, že to ty zuby tak moc potřebují, ale spíš proto, aby si na tu starost o zuby zvykala od dětství. Myšlenka je, že to bude mít jako rutinu, o které nebude přemýšlet a nebude se k zubní hygieně muset silou vůle nutit jako já ;o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:21

Zuzuli mě by zajímalo, jak u té sestřenice docílili toho, že je fakt nosila. Protože nám je rodiče do pusy strčili každý večer, akorát jsme si je tak v polovině případů před spaním pak vyndaly. Když to zjistili, šoupli nám je ve spaní znovu, ale dost často to prostě nevěděli.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:23

Kokoska 999 Taky tak. Ja zuby krivy, ale trvanlivy, plomby stary 30 let samozrejme mam, ale v dospelosti uz snad jen jednu, korunku zadnou, tukam. Muz cisti jak o zivot a je na tom mnohem hur. Deti si to rozebraly pul na pul, rekla bych. 

Offline 999
19892 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:34

mirajo Otec v osmdesáti všechny zuby, my se ségrou pár plomb ze ZŠ, dcera a synovec žádnou. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:37

Evaeva 

Já měla vyndavací rovnátka na horních zubech a jednu vytrženou čtyřku. Vůbec si nepamatuju, jak dlouho jsem je měla, ale normálně jsem je každou noc nosila. Zuby mi to trvale srovnalo. Bohužel pak přišla jedna ležatá osmička a rozhodila mi spodní řadu. Ale několik let jsem měla celý úsměv rovný. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 21:49

999 souhlasim, muj deda mel v 85 vsechny zuby vlastni a zdravy, ja to s peci o svoje zuby uplne neprehanim a tuk tuk, zatim mam dve plomby. U mlecnych se mi zkazila jedna stolicka asi v 8 letech. 

Ale to neznamena, ze se u Tondy nesnazim, protoze chci vedet, ze jsem udelala vsechno, co je v mych silach, abych se kazum vyhnula. 

Zuzuli taky mam dojem, ze to tam trosku vyvracela, ale nejsem si jista. Olizovani dudliku mi prijde hnusny, takze to jsem nikdy nedelala, lzicku kolikrat sdilime no...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. srpna 2021 22:00

711990 do kdy by se to jako nemělo dělat? Olizování dudlíku mi taky přijde fuj, ale dřív nebo později budeme třeba sdílet láhev na výletě nebo tak něco. (Když pominu ty sdílené lžičky a podobně:))

Offline Zuzuli
3855 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 22:00

711990 ja jsem se snazila neco najit a vetsina clanku, co to tvrdi, byla nekolik let stara. Vcetne toho, ze se dote muze nakazit zubnim kazem od jinych deti, kdyz budou ozuzlavat stejne hracky. Okolo 2020 uz zubari hlasali spis "ciste zuby se nekazi" nebo "kazy se nededi, dedi se spatna hygiena". Ale kdo vi, mozna se na to na instagramu zeptam, az bude mit zase Q&A. Jeji kurz nemam, tak netusim, jestli se tam tomu venuje. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 05. srpna 2021 22:02

Evaeva no to prave netusim, ale teoreticky never ever?:)

Zuzuli taky kurz nemam, ale zeptej se, jsem zvedava:)