notna Ta je dobrá teda!!
Já si právě myslím, že ten 100% vliv rodičů se dá uplatnit jen do nějakého věku, třeba než jde dítě do školy. Než prostě zjistí, že věci se dají dělat i jinak.
Vše o těhotenství a dětech
Karjato je hrozne, meli jsme to tak ve starem malem byte. Ted je dokazeme od sebe odizolovat, ja s malou jdu do obyvaku a velka spi ve svem pokojicku, kam zavreme dvere aby se ji tam mala nedobyjela.
JEste mi ji hodně budiva za poledního spánku, takže tu starší fakt snažím úplně utěsnit u televize:-D. Přitom máme 3+1, ale tak nešikovné prostě, jakmile jde chodbou, tak se malamala vzbudí;-(
Na chvíli sem dám Rosťu a jeho sestřenky.
Karja tak my mame dum prostorny, ale taky nam to nefunguje. Mladsiho musim uspavat nekde v kocaru, nez dojdem domu, uz je po spanku. Vcera se zadarilo uspat doma, spalo se normalne skoro 2 hodiny misto obvyklych 40 minut. Dnes se nezadarilo, starsi do toho hrozne zlobil, naschval lital kolem nas a pistel, coz mladsimu prislo zabavnejsi nez moje falesna ukolebavka. Takze jsme museli na trestnou uspavaci vypravu s kocarem v desti a co myslis? Starsi syn dela takovy kraval, az se klepou stropy. Hraje si s vlaky a kolejemi, ale jak tam s gustem sype ta prkynka po podlaze, dela to strasny ramus. Ja se tu vzteky kousu do jazyka, brzy bude po spanku...
GarfieA taky teda musí na to být vhodní rodičové. Já bych ten dril nedala. Jak sama vydržet, tak dítěti dělat. Bylo by hodně zajímavé, kdyby z toho byl časosběrný dokument.
Karja Se směješ, ale řekla bych, že máš takové svéhlavičky doma dvě!
Ale my se tomu s mužem taky smějeme. Když opadne ten prvotní šok, co vymyslela.
notna Asi mám, ale myslím si, že tomu u nás spíš pomáhají volněe otěže. Ale myslím si, že je to dobre, že se vaše dcera fakt neztratí;-)
My jsme taková nepříliš ambiciózní rodina. Kroužků jsme měly hodně, když už jsme si nějaký vybraly, naši trvali na tom, ať odchodíme aspoň ten rok, ale to bylo tak nějak všechno. Ségra se hodně věnovala hudbě a dneska jí to živí. Ale předali nám nějakou chuť nebo schopnost nebo či co být spokojené. To mi přijde nakonec nejdůležitější. Je teda pravda, že tím, že oba rodiče mají vysokou školu tak se tak nějak předpokládalo, že taky budeme studovat a já třeba vůbec neuvažovala o tom, že bych na vejšku nešla.
dzizisketa Rosťa vypadá v tom harému dost spokojeně ![]()
Děti včera nechaly tramvajenky u babičky, tak jim muz zabalil na vylet do města rovnou pasy. Asi aby mohly zasantrocit zajímavější doklad než tu jízdenku. A ještě zmokly, takže se mladší narovnaly lokny ( ani jsem je ještě neviděla). No uvidíme v jakém stavu se vrátí, to jsou ta dobrodružství desetiletých.
Garfie mňa mama nútila chodiť na spev a k tomu som musela mať nástroj a hudobnú náuku. Spev ma bavil, nástroj a náuka absolútne, tak mi dali v ZUŠke výnimku a popri speve som mala...spevácky zbor :D Musela som chodiť na evanejlické náboženstvo, čo som z duše neznášala, pretože naši ma k viere neviedli ale silou mocou chceli aby som mala konfirmáciu. A ako malá (6 rokov) som chodila an angličtinu a ešte niečo, čo si už nepamätám. V týždni som teda 4 až 5 dní navštevovala nejaké krúžky, ktoré ma nebavili. Sestru dali naši na športovú ZŠ so zameraním na basketbal, lebo bola vysoká. Samozrejme ju to nebavilo. Mňa zas viac-menej dotlačili na bilingválne gymnázium s francúzskym vyučovacím jazykom so zameraním na prírodovedné obory, po francúzsky som nevedela ani slovo a tú školu som z duše nenávidela a nenávidím doteraz, francúzsky som nehovorila už takmer 10 rokov a pamätám si možno 3 vety, jediná dobrá vec na tej škole je, že som tam stretla moju najlepšiu kamarátku. Takže ja si neviem predstaviť, že by som svoje deti tlačila do niečoho, čo by ich nebavilo. Pamätám sa, že ako decko som milovala plávanie, bola som 3x na plaveckom kurze, tréneri ma chválili a mamu presviedčali aby ma dala na základnú školu s plaveckým zameraním, že mám talent, nespravila to, šupla ma na základnú školu so zameraním na jazyky (angličtina a nemčina). Občas doteraz rozmýšľam čo by bolo, ak by som šla na tú plaveckú školu (ani nie tak kvôli tomu, že by som mala nebodaj medailové ambíie na olympiáde, ale skrz ďalší môj vývoj v nasledujúcich rokoch). Čo ale mňa najviac mrzí, naši rodičia s nami trávili minimum času mimo práce/školy. Skoro žiadne výlety do prírody, žiadna turistika, nechodili s nami na prechádzky či bicykel, nehrali s nami stolové hry. S otcom sme časom občas hrávali niečo na playstation ale mam sź toho bola strašne nervózna a neznášala to. Asi jedinú vec čo sme robili spoločne bolo hubárčenie, ale tak to je kolko sezóna, 2 mesiace v roku? A aj to bolo len cez víkendy... Takže keby miesto tých 4 krúžkov týždenne čo som mala šli naši s nami raz za týždeň niekam opekať, na prechádzku a podobne, asi by to malo o dosť väčší zmysel a možno by aj tie vzťahy s nimi vyzerali inak...Asi je jednoduchšie podporovať v nejakom koníčku dieťa, ktoré určitým smerom vyniká, prípadne dať deťom možnosť vyskúšať si rôzne aktivity ako to robí Mrakoplas a nájsť tak niečo, čo ich baví. A ja sa budem snažiť s deťmi tráviť veľa aktívneho času a to ty robíš tiež, takže myslím, že sa ti to v budúcnosti vráti dobrým smerom
.
DrowRanger uf no presne tomuto sa chcem vyhnúť, nútiť ich dakam kde ich to nebaví. Rada by som bola keby si našli niečo, čo budú robiť radi a najlepšie ak tam nájdu kamarátov. Ja nemám ambíciu vychovať z nich úspešných ľudí (ako mali naši) ale spokojných. Krúžok má byť pre radosť a nie povinnosť ako bola pre mňa tá hrozna hudobka.
mnum Garfie koukala jsem na ten jejich web ke kamevede a to je pro výchovu jistých typu lidi. Odvolává se tam činu a její výsledky drilem tech nejmenších dětí. Tak toto jde úplně mimo mně a pokud už něco, je mi z toho spíš fyzicky špatně.
Ale řekla bych, že výsledky to mit může, ty děti to totiž tak semele,že je ani nenapadne, že to může být jinak. Mám kamarádku, které dcera dělá sport tréning 4x týdne, každý druhý týden závody. A když má holka chvilku a může dělat, co chce, tak si vyndá žíněnku a cvičí. Tak toto pro svoje děti opravdu nechci.
Takže ano, ten efekt, který chtějí rodiče a Zach jej dosáhl startováním syna do NHL se nějak dostaví, ale me vrcholoví sportovci nepřijdou obecně jako příliš šťastní lidi. Děkuji neprosím.
continuity taky mi nepřijde, že vrcholový sportovci by byli nějak šťastnější. Je dost náročné vést nějaký život i jinde, když jsou třeba půl roku i déle z roku v zahraničí na závodech a soustředěních. Taky bych to pro svoje děti nechtěla. U holek se k tomu ještě přidává plánování rodiny, že jo.
Mrakoplas a poa mna dobre robis, spokojny clovek bude stastny clovek :)
Evaeva no a ještě se k tomu přidává to, že sportovní kariéra většinou končí docela brzo a ale zas pozdě na to začít v úplně nové oblasti, takže je to často dost semele nebo skončí jako trenéři a jedou to kolo od začátku.
Inak dávam tip na plastelínu, kupovali sme v tescu. Je super, nerobí žiadny bordel a dobre sa s ňou pracuje.

continuity ano, přesně tak.
Já chci kluky vést ke sportu, umožnit jim kvalitně se vzdělávat, ale žádné extra ambice nemám. Starší se zdá, že by mohl mít hudební talent (asi po ségře, po nás to nemá;)), tak by se mohl rozvíjet i v téhle oblasti.
mnum a u vas do skauta berou? U nas je waiting list a zajimalo by me, jak moc blby by bylo zaosat tam Tondu uz ted, kdyz by mohl az za 3 roky
hele neni, kamoska momentalne bere na waiting list dvoulety :)) v tech malejch detech je hroznej pretlak, pak trochu starsi uz jsou zas v poho
Evaeva já bych řekla, že mezi tím dokumentem a stavem: nechat růst děti jako dříví v lese, je ještě strašně moc dalších odstínů. Každý extrém je extrém, taky se snažím aby se radi hýbaly, měli alespoň nějaké koníčky ( co se, ehm, v covidu zvrhlo na YouTube videa. dost mě to štve a skončí to asi nejakým parentalem.) ale zároveň chci, aby měly čas i na takové to pubertální lelkování a poflakování.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY