MPLee jak pisou vyse - z postizeneho prsu co nejvic kojit, idealne nasmerovat dite bradou smerem k mistu ktere nejvic boli. Kdyz se objevi zatvrdlina (misto citlive na dotek, charakter bolesti podobny modrine), zkusit pred kojenim rozmasirovat smerem k bradavce. Idealne dat teply obklad/sprchu, pak masaz, pak kojeni, nakomec zklidnit chlazenim (babska rada krome tvarohu i zelny list do podprsenky, vyzkouseno ale nemam). Ibalgin pravidelne a 8 hodin, anebo paracetamol a 6 hodin. Boli to a trva to tak 2-3 dny obvykle, muzes mit i celkove jakoby chripkovite priznaky (unava, bolesti svalu a kloubu, hlavy, zvysena teplota...). Kdybys nasla na bradavce bolestivou bilou tecku, propichnout nebo jehlou vystournout jako maly spuntik. Kdyby se to zhorsovalo, nezbyde nez navsteva pohotovosti a antibiotika.
Vše o těhotenství a dětech
Rhaenys jen tě čtu je mi do breku, tak se mi to všechno vrátilo. Z dceřiných prvních cca 5 měsíců si pamatuji jen pláč (můj i její),tmu, zoufalství a beznaděj a jak jsem v kteroukoliv denní noční hodinu stála v obýváku s ní v náručí a koukala tupě ven. A asi ti to přijde jako blbý kec, ale přežila jsem. Jestli máš IG, tak třeba u kojení koukni na profil Úsměv mámy.
Malenge ještě mě napadlo.. vem do příručního zavazadla náhradní oblečení nejen pro děti, ale i pro sebe. Hodí se, když tě polejou pitím, vymáčknou na tebe celou ovocnou kapsičku, ... ![]()
Já mám jeden stupidní dotaz, ráda bych se zeptala letfenixa čím vyprat skvrny od termixu? Myslím, že už jsem detekovala od čeho jsou ty nevypratelne fleky:-D. S velkoumalou jsme tyto problémy nikdy neměly, neboť ta pod sambovym dohledem jedla do dvou let pouze bílý jogurt. Myslím, že je to fakt Termix.
Syn ve školce snědl čočku a ještě mu chutnala, což je věc nevídaná. Ale jinak jsme za ty tři dny, co tam chodí, domů donesli Caprisone, bonbony, sladké křupky do jogurtu, lízátko a sušenku.
Karja ha ha ha, ja škvrny vôbec neriešim, je mi úplne jedno, či sa vyperu alebo nie. Jediné, čo som ochotná namočiť a predpierat, bolo v lete po ceresniach. By som iné nerobila, len namacala a crcala sa s tým. Včera, po hodine na záhradke, dieťa vyzeralo, že to tričko má už týždeň (oberal čučoriedky, ostruziny, vyberal popol z ohniska, hrabal orechové lístie, zbieral a ochutnaval padane jablká).
Evaeva syn tiež miloval šošovicový prívarok, teraz sa mi zdá, že už tak nie. A dnes prišiel s tyčinkou Mars ![]()
Tabea dobrá připomínka! Já si oblečení vozím od památného letu, kdy jsem byla tak vyčerpána z práce, že se mi při vzletu podařilo omdlit a u toho se pozvracet, ehm... nějaká kapsička mě nerozhodí ![]()
Karja ten termix se mi úplně nezdá, u nás se jí denně a nikdy jsem neměla problém ho vyprat, a to i řádně ulezely v koši na prádlo. A nejvíc se mi osvědčilo sušit na slunci, to na dětské skvrny funguje dobře.
Karja a ten zázračnej sanytol na skvrny máš? Pár triček odolává i tak, ale tipuju to spis na poctivou zmrzlinu z hořký čokolády z creme de la creme, ta je hodně pekelná. Termix máme taky občas a fleky mi tím sanytolem asi jdou dolů.
Rhaenys moc na tebe myslím a přeju, ať se to u vás brzy utřepe. Byla jsem úplně stejně na dně, malý taky plakal pořád pořád pořád a já brečela co jsem to za mámu.
Moc, opravdu moc pomohla ta uspávací metoda podle Karpa. Pevně zavinout, kojit, natřásat, poplácávat po zadečku přes tu deku, u toho bílý šum. Když mi tak poprvé usnul během chvíle, brečela jsem na zemi úplně šťastná, že konečně něco vyšlo.
A jako nejlepší pomocník se osvědčila hacka. Jestli jsi o ni uvažovala a nebyla rozhodnuta, objednej ji hned teď. Já jsem pak litovala všech dnů, kdy jsem zbytečně váhala a čekala. Zázračná pomoc, kdy jsem mohla sedět na gauči, jist oběd a nohou houpat provázek.
Plus samozřejmě šátek, nosítko, tulit se spolu kůže na kůži... musíte si na sebe zvyknout. Ono to naskočí, neboj.
žluťásek Hmm, tak je to možná tvarohový jogurt Míša. Ten má hodně vydatnou čokoládu. Sanytol asi mám, nebo koupím.
Evaeva to je desivy![]()
Rhaenys Kdyz maly place v satku, je mozne, ze se chce kojit, i kdyz se treba kojil pred chvilickou. Jinak ja mela podobny model ditete a moc se mi ulevilo, kdyz jsem prijala, ze ho mam proste porad na prsu, treba 14-16 h denne, kojila jsem v leze, on byl prisaty, chvilku pil, chvilku pospaval a ja pospavala s nim. Domacnost obstaraval manzel, to se s tim uz nedalo. Kdyz se zrovna takhle nekojil, tak jsem ho nosila a houpala na mici. Trvalo to asi 5 mesicu, coz se ted muze zdát jako silena doba, ale jak jsem se mu plne prizpusobila, plakal pak mnohem min a cely to pro me nakonec bylo mnohem jednodussi.
Rhaenys potľapkávam. Syn bol taký istý. Najpr príhoda na pobavenie: po príchode domov z nemocnice plakal tak strašne, až sme sa rozhodli, že ideme na pohotovosť a ako som sa ho snažila plačúceho a vzpierajúceho sa nasúkať do toho pidi oblečenia, zjavne som mu uvoľnila plyny, prdol si a na pár minút stíchol... Inak teda za deň naspal možno z 24 hodín 6, nesutále plakal - pri všetkom - kojení, nosení na rukách, uspávaní, nedokázala som ho uspať. Pocity som mala počas šestonedelia strašné, skoro stále som si priala vrátiť celý pôrod aj tehotenstvo späť a byť bezdetná, občas som musela od toho plačúceho dieťaťa odísť z izby aby som niečo nepsravila sebe a jemu. Pamätám si ako som raz zúfalo čakala kým mama príde k nám domov, pretože muž musel ísť od rána do práce a moje dieťa od 6:00 nonstop, ale nonstop plakalo.
Čo mi pomohlo bolo nosenie a akceptovanie toho, že proste mám doma dieťa, ktoré vyžaduje moju neustálu prítomnosť. Ak máš možnosť, napíš do nosiacej skupiny, nech ti ukážu ako sa viaže šatka (je to pre novorodenca lepšie ako nosič a nos ho telo na telo - jeho len v plienke, ty kľudne bez podprsenky alebo v podprsenke. Nosenie inak dosť pomáha aj na bolenie bruška (kvôli polohe) a simuluje deťom pohyb, ktorý zažívali 9 mesiacov v maternici pri chôdzi.
Dosť mi pomohlo aj kojenie v ľahu akonáhle som si mohla po cisárskom ľahnúť na bok, malý sa vždy prisal a potom zaspal, ja som sa síce nesmela hýbať, ale mohla som si čítať alebo pozerať seriál.
A vždy, naozaj vždy keď spí on, choď si ľahnúť, nevenuj sa domácnosti, kašli na riad, bordel a oddychuj - nečítaj ani knihy, nepozeraj seriály, to môžeš robiť keď budeš kojiť.
Už tu boli písané hačky atď, my sme dosť hojdali na fitlopte, tak tu len moja skúsenosť, ak sa bude dať tomu vyhnúť, pri druhom to už nespravíme, syn na fitlopte síce neplakal, ale my sme na nej strávili denne nekecám aj 10 hodín, on nám tak aj zaspal, ale potom nechcel spať sám v postieľke ani v posteli bez toho pohybu a riešili sme tým pádom aj tento problém, ktorý sme následne umocnili hačkou - jednoducho mal spánkovú asociáciu spojenú s tým hojdavým pohybom. Ale ak to inak nepôjde, skús aj toto, základ je prežiť šestonedelie a ono sa to potom postupne začne zlepšovať.
A vôbec sa nemusíš hanbiť za akékoľvek negatívne pocity, pre mňa obdobie šestonedelia a prvé dva mesiace synovho života patria medzi najhoršie v mojom živote, nikdy, naozaj nikdy som sa necítila tak zle a zúfalo, ale postupne sa to všetko zlepšilo a teraz by som syna za nič na svete nevymenila.
Evaeva To je dost no! My jen narozeninové bonbony. To dostává od jiných deti? Nebo kde se to bere? Jinak nám dcera říká, že do školky nechce, ale že je to tam dobrý a líbí se jí tam:-D. A samozřejmě během dne tak různě pofnukava a pta se, jestli se půjde do školky;-).
My jsme byli v sobotu na dni otevřených dveří školky, a to ji teda moc nesedlo, byla taková zmatena, proč tam jdeme všichni a tak. Výsledek byl ten tříhodinový brek. Takže vize naší sousedky ,,že bude dobre tam jít, že uvidí, že školka je prostor pro všechny, i pro maminku,, se úplně tak nenaplnila. Ale hodně mě to oslovilo, když mi to cestou z coopu takhle řekla! No tak úplně to tak u nás nevyšlo.
A jako hodně lidí se mě ptalo na samba, oni jsou s holkama proste takoví, že asi zaujmou. A já mám jednu kamarádku, co mluví hrozně diplomaticky, tak si z jejího chování snažím brát příklad. Takze jsem na dotaz jedné babičky ,,a on je Sambo asi takovej v pohodě viď?,, odpověděla ,,Joo, vypadá tak,,. Všichni se hrozně smáli.
Rhaenys Jo no, první šestinedělí je fakt děsný. To je dobrá poznamka! Mně vždycky pomahalo si dát nějaký mezníky. Jakože si říct ,,určitě od měsíce to bude dobrý,, prostě takový jakože světla na konci tunelu. Určitě to společně zvladnete. Jinak já měla depku jako blázen, to byl mix těch nejhorších pocitu. Hodně mi tenkrát pomohlo, když mi dětská lékařka řekla, že šestinedělí je hrozný, že se chtěla zahrabat do hlíny a nikdy nevylezt. Jako když to řekla dětská doktorka, že to tak taky měla, hrozně se mi ulevilo, a tak jsem si najednou přišla normální! Moc ti držím palce do lepších dni!
Rhaenys ako píše DrowRanger , to mi pripomenulo, že syn plakal a plakal, rozbalila som ho z plienky, cvičila z nožičkami, zrazu ticho, vycikal sa a plakal ďalej. Ja v poslednej dobe premýšľam tak, že on je veľmi citlivý a vnímavý a ukecany, čo v hlave, to na jazyku. A že asi od bábätka bol taký, len keďže nevedel rozprávať, tak plakal.
S mužem se to spraví, neboj, teď to musíte všichni 3 hlavně přežít. Já takhle obrečela, že vůbec nejsem se synem, když se narodila dcera.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY