Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Garfie
28641 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:25

Mohučanka To je super přístup, já o těchto věcech mluvím taky úplně otevřeně a přirozeně, už od malička, myslím, že to v předškolním věku vezmou daleko přirozeněji a pak se tím nemusí zabývat. První menstruace u nás proběhla bez traumat, vidím i u syna, jak je to fajn, takže zatím dobrý! :-) 

continuity Závislo asi nehrozí, navíc to už je jejich boj  ale nějaká pořádná pitomina vyvedená v alkoholovém opejní, zvlášť před 18 by mi asi vadila. A já teda zamlada měla párkrát nakročeno. 

Ale ještě k těm úchylákům a vedení k tomu, že to děti mají říct rodičům, tak bych tady ráda vytáhla tu svoji dětskou zkušenost, kdy borec volal k nám domů, ujistil se, že nejsou doma a pak mi řekl, že ho požádali, aby mi určité věci vysvětlil...byl velmi příjemný a ohleduplný a mně by ani nenapadlo to zpochybnit!! Dneska nejsou pevné linky, ale nějaký podobný přístup klidně osobně si dovedu představita a jsem si téměř jistá, že tohle by vám děti nepřiznaly. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:30

continuity to je zajimave co pises s tim teliskem, protoze u nas je to stejne. Kamaradka ma stejne starou dceru jako ja, bavily jsme se vloni o tom, ze jsme s holkama promluvily na tema menstruace a ona mi rika, vzdyt to musi videt u tebe, toho si urcite vsimla. V tomhle to je takove zvlastni. 

Offline notna
9538 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:33

U dcery se mi osvědčilo, už ani nevím, od koho jsem tu moudrou radu dostala, že pokud se dítě zeptá, je zralé na pravdivou odpověď. Když se dcera na něco ohledně těla, rozmnožovaní, sexu apod zeptala, odpovídala jsem pravdivě a dokud se zajímala dál, rozvíjela jsem to. Ona to kolikrát chtěla probrat podrobně hodně. Vždycky to vzala jako fakt. Teď už jí začala puberta a myslím, že už za mnou s žádným dotazem takového charakteru nepřijde. Ač máme hezky vztah, už je tam z její strany snaha o intimno. Tak snad jsem jí dala, co nejvíc.

Offline Mohučanka
7371 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:36

Zajímavý, že o alkoholu a drogách (o těch tedy jen knižně ) mě máma poučila dostatečně, dokonce mě učila otevírat víno vejvrtkou, abych byla soběstačná a nezdráhala se mi třeba v 16 nalít na ochutnání - chtěla, aby to proběhlo "pod dozorem" a nebylo to tabu. Což se jí podařilo, i když jsem se účastnila pak různých večírků, nikdy jsem neskončila nijak špatně. Ale třeba k čemu vlastně je menstruace...to jsem asi náhodou někde vyčetla.

Offline DruI
5606 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:36

Lamicka continuity Tak moje maminka tělísko určitě neměla, ale v podstatě jsem o tom, že má menstruaci vůbec nevěděla. U nás doma se o tomhle prostě nemluvilo. V tomhle jsem měla štěstí, že jsem na prvním stupni chodila na zdravotnický kroužek a tam o tom byla řeč, takže jsem věděla co a jak.

Online Kokoska
35180 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:37

continuity u nas jednak VS nebyla a taky kdybych zustala doma, asi bych se nikdy nenaucila byt sama sebou s nejakym normalnim sebevedomim, porad bych se ohlizela, co nasi reknou na to, co delam. Ne ze bych nejak vlcila a delala blbiny, to zas ta vychova svy udelala, ale proste jsem se naucila rozhodovat sama o sobe. My jsme to doma meli dost prisny a navic to malomesto byla desna drbarna, nasi se hned dovedeli, koho jsem pozdravila a koho ne, kolikrat sousedky neco prekroutily, no fuj, uz ani nechci vzpominat.

Offline Mohučanka
7371 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:41

Garfie no, snažím se, není to pro mě úplně snadné s tou výchovou. Manželovi naštěstí nevadí mluvit vůbec o ničem, akorát má pocit, že ty holčičí věci lépe vysvětlím já, když s tím mám zkušenost.

notna jo, podle toho taky postupuju. U nás je teď na pořadu dne to miminko, takže jsem to s pomocí knížky vysvětlila, dokud se dcera ptala. Ona tu knihu vždycky na pár týdnů odloží, a pak se k ní zase vrátí.

Offline DruI
5606 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:41

notna Já myslím, že na jakokoli otázku se má dát dítěti pravdivá odpověď. Samozřejmě uzpůsobená věku, ale nějaký hloupý mlžení mi přijde až nedůstojné (takže občas mé nebohé dítě dostane třeba přednášku o teorii relativity :o)

Offline Mohučanka
7371 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:44

DruI No to mi připomíná, jak se o Dušičkách synovec ptal, jak se dědeček do toho hrobu vešel (máme urnový hrob), a babička odsekla "na to jsi moc malej" myslím, že mu bylo zhruba osm.

Offline DruI
5606 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:46

Kokoska Já jsem během VŠ bydlela doma, hlavně kvůli tomu, že jsem si byla vědomá, že financovat dvě děti na vysoké by jinak rodiče měli trochu problém. Ale je fakt, že jsem pak po vysoké potřebovala nějakou dobu bydlet s kamarádkama a vedly jsme ten víceméně studentský život při zaměstnání. Taky jsem se u toho naučila být sama sebou.

Offline DruI
5606 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:50

Mohučanka a tohle je přitom tak zbytečný. Děti to pochopí. Naopak mám pocit, že když jim dáváme odpovědi typu "na to jsi moc malej" tak si vytvářejí vlastní pokřivený teorie a z toho může vzejít akorát mrzení.

Offline Malenge
4866 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:55

Mohučanka tak s mým pětiletym jsme zrovna minuly tyden vedli debatu na téma varianty pohřbu, do země x žeh plus jsme k tomu přibrali ještě nebeský pohřeb v Tibetu. Myslím, ze to probral úplně bez problemu.

a jedna vtipná k tématu, ještě loni, když jsme jeli okolo nějakého hřbitovu, vždycky nadšeně volal, mami, koukej: hřbit!

Offline continuity
43654 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 11:57

DruI no naše máma o tom taky prakticky nemluvila, protože o tom se prece nemluví,zvlášť ne před klukama. Ale občas nějaké tampony na nás z kozmetické tašky vypadly, nebo ji bylo třeba blbě.

To u nás vůbec nenastává, koupila jsem balík vložek pro to dítě teď poprvé po mnoha letech, já mám doma pár intimek, jinak nic. 

Lamicka já už jsem dokonce premýšlela, že si ho nechám vyndat nebo si nedám dat náhradní, abych s nima jako držela basu. Ale teda nevím, jestli se mi do toho chce. Ještě před pár lety jsem byla přesvědčená, že už spokojeně dožiju bez menstruace.

Offline notna
9538 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:00
Reakce na Garfie:

Mohučanka To je super přístup, já o těchto věcech mluvím taky úplně otevřeně a přirozeně, už od malička, myslím, že to v předškolním věku vezmou daleko přirozeněji a pak se tím nemusí zabývat. První menstruace u nás proběhla bez traumat, vidím i u syna, jak je to fajn, takže zatím dobrý! :-) 

​S tím souhlasím, berou to přirozeně, běžná věc, žádná atrakce.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:01

Garfie my sme všetok alkohol na akcie skladovavali u jednej kamošky, ktorej rodičia boli podľa nás najtolerantnejsi. Až to skončilo tak, že jej začali zháňať protialkoholicke liečenie, tak sme museli s pravdou von.

V našej partii sa pilo hodne, ale našťastie sa nikdy nestalo nič vážnejšie ako rozbitá hlava na dva stichy, zlomeny prst, zaseknutie sa v detskej jedálenskej stoličke, objímanie záchodovej misy a trochu hanby 

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:02

A naši teda s nami absolútne nehovorili na tému menštruácia, sex, drogy a alkohol a podobne. Jediný ich vklad bol, že mama mi dala pod stromček knihu s názvom Som dospievajúce dievča alebo niečo podobné 

Offline Jos
příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:03

continuity Kdyz jsi to uz nakousla, tak to telisko je uplne bozi. Poprve po mnoha a mnoha letech mi neni kazdy mesic pekelne zle, necpu se analgetiky a nemusim se modlit, abych nahodou neslouzila treba nebo nejela na dovolenou! A to si myslim, ze spousta zen kolem me trpi jeste vic. Jinak se priznam, ze menstruaci nenavidim, a ani v dospelosti jsem o ni skoro s nikym nemluvila, protoze mi to prijde jenom za trest.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:06

notna DruI s tím souhlasím. Ale co dělat, když se dítě neptá? Syn se nikdy na nic okolo dětí neptal, akorát chtěl vědět, jak se miminko dostane ven. Přitom si myslím, že ve čtyřech letech by už něco vědět měl, hlavně bych ho ráda poučila o obtěžování, což by se na to dalo elegantně napojit. Ale on se na nic neptá.

Offline continuity
43654 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:07

Jos u mě teda trvalo skoro rok než si to sedlo do tohto stavu, ale gynekológ říká,že jsem chodící reklama. 

Ale mě se pozmensovaly az zmizely i myomy, které mi hodně vyrostly během těhotenství. mladší sestra je už bez delohy.

Otázka zni, jestli mi to trochu nezhorsilo migrény, to je jediný důvod proč bych o vyndání vůbec uvažovala kvůli sobě, ale dokud to nějak jde, tak to neřeším.

Offline DruI
5606 příspěvků moje polička 12. listopadu 2021 12:09

continuity No a zrovna před klukama by se o menstruaci mělo mluvit, aby o tom neměli zkreslené představy. Protože holky si to nakonec vyjasní vlastní zkušeností.