Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 19. srpna 2018 22:56

Stará Stanová Kůže 

Ježiš to mi připomnělo nějakej americkej dokument vo domácích porodech, sledovala jsem to úplně fascinovaně - kterak se zúčastnila celá rodina, přihlížel i dědeček s babičkou (o kterou jsem se bála nejvíc), přičemž milostivá paní hekala, tlačila a kroutila se na manželský posteli... její předešlý děti rovněž shromážděny vůkol s očima navrch hlavy... midwife jen fandila a celkem jí nikdo včetně rodičky nevěnoval pozornost. 

Do vody tam taky nějaký porody proběhly, bazének i vana dost klouzaly a pan manžel byl solidně zlitej, ačkoliv do tý vody na férovku skočil snad jen jeden 

Tak takovej blázinec by pro mě taky nebyl. V příštím životě to vidim na indiánskou ženu, uchýlivší se do ústraní ve křoví - a přijdu, až budu mít hotovo a do tý doby mě neobtěžujte! Nikdo 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. srpna 2018 23:49
Reakce na Myrtila:

A666 Presne tohle mi uz nekolik lidi radilo, praktikuju to uz nekolik let, behem toho jsem zvladla uplnou zmenu profesniho zamereni, vystudovat dalsi VS, skoro postavit dum, uz mi chybi asi jenom ta cesta kolem sveta ?

rasaNori 

Děkuji My jsme zhruba někde kolem dvou let, ve středu jdu k doktorovi (potom, co mám ráno pohovor do nové práce - v němčině, abych se nenudila), tak uvidíme.....

Myrtila 

tak asi tu cestu budeme muset naplánovat obě  I když teda u nás je to záložní varianta, říkala jsem manželovi, že když nebudou děti, tak utratíme peníze za cestování Příbuzné a známé máme po světě, tak je třeba jednou navštívíme

Stará Stanová Kůže 

Jo, to taky vím, že přestat věřit leckdy funguje. Další tutovka je prý nástup do nové práce, na čemž docela pracuju, tak uvidíme

P.S. Sairon i DrowRanger gratuluji a přeji, ať i přes ne úplně ideální začátek vše funguje co nejlépe

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. srpna 2018 23:53
Reakce na slniecko:

​No, vieš ako, keď to príde, tak hej ...

Z BA sa chodí do toho Vyškova, alebo do Rakúska do Hainburgu, švagriná bola tuším práve v tom Vyškove aj s manželom a starším synom. Ono si ten rozdiel v starostlivosti človek rád zaplatí.

​Fakt to funguje takhle jednoduše? Protože já byla v domnění, žepokud se zadaří,  ve třetím trimestru budu bez návštěv v ČR abych si nemusela vše platit Jinak já žiju v Německu a do ČR jezdím teda jen za zubařem a toho si paltím hotově. Slyšela jsem, že se dá péče domluvit přes pojišťovnu, ale leckdy prý bývá problém na jedné či druhé straně...... Až se mi ta němčina zlepší ještě víc, budu se muset poptat, možnost jít k imunologovi v ČR by se mi dost hodila......

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. srpna 2018 23:57

barbucha ani dnes se tě nikdo neptá. ale já jsem za to (byla) ráda. to co je v německu nebo nedejbože v británii bych nechtěla ani náhodou

​Možná mám blbé info, ale já měla za to, že v De může člověk mít péči po dobu těhotenství podobnou jak v ČR (tj. klasika je doktor), ale plus může mít i vlastní hebamme (porodní asistentka), kterou si může vzít k porodu ať rodí kde chce (doma, porodní dům, porodnice). S kým jsem tu z češek mluvila, ty si zatím tu péči pochvalovaly (rodily teda v porodnici).

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. srpna 2018 23:59
Reakce na Pinot Noir:

žluťásek Ty jo, tak to je rozumbrada  Rišák furt nic, baba a šmytec.

​kamarádky holčička se pořádně rozmluvila až ve školce, kde její posunkovo-výkřikové řeči učitelky nerozumněly jako máma :) začala chodit teda ve dvou letech....

Offline slniecko admin
19583 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 00:02

A666 vieš čo, ja neviem, či si to platia v plnej výške, alebo len rozdiel v cene, môžem sa spýtať brata. Ja som chodila do HK ku gynekológovi a endokrinológovi jeden čas a platila som si to komplet, jedna návšteva ma stála podľa okolností (=odberov, UZV...) tak 1500-2000 CZK ale to aj doma chodím k niektorým lekárom za plnú cenu (=zubár), bez poisťovne.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 00:14
Reakce na slniecko:

A666 vieš čo, ja neviem, či si to platia v plnej výške, alebo len rozdiel v cene, môžem sa spýtať brata. Ja som chodila do HK ku gynekológovi a endokrinológovi jeden čas a platila som si to komplet, jedna návšteva ma stála podľa okolností (=odberov, UZV...) tak 1500-2000 CZK ale to aj doma chodím k niektorým lekárom za plnú cenu (=zubár), bez poisťovne.

​Jo, já to chápu u těch odborných, já si taky u zubaře klidně platím i prevence jako samoplátce, protože jí prostě věřím a nechci hledat novou. Ale u toho porodu to může všechno naskákat, stačí sekce anebo nutnost pobytu na JIP/v inkubátoru...... Já slyšela o tom, že ženy jezdí rodit do zahraničí, ale vždycky jsem přemýšlela, jak to vlastně dělají, když ani cestovní pojištění sena porod prostě sjednat nedá. Obecně bych se divila, kdyby nebyla případná těhotenská turistika nějak minimalizovaná

P.S. Plus teda mezi ČR a SR jsou možná ještě nějaké speciální smlouvy, podobně jako ty ohledně vzdělávání na VŠ......

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 01:45

Mělo by to fungovat Tak, že jakozto občan EU má člověk nárok na úhradu zdravotní péče akutně poskytnuté v jiné zemi EU do výše,v jaké by byla poskytnuta občanovi té země. Cestovní pojištění má proto význam tam, kde se podílí pacient větší mírou než jak jsme zvyklí u nás. U plánované péče je nárok na úhradu  pokud není u nás dostupna. Případně lze myslím nějak dopředu zažádat pojišťovnu aby uhradila i tu plánovanou péčí. 

Porod bych řekla že by spadal do akutně poskytnuté péče,takze vzhledem k tomu že se v čr u porodu nic nehradi,nehradi zde nic ani slovenka. 

Offline Myrtila
5344 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 03:13

Obcas resim pracovne neco kolem novorozencu cizincu a matky ze Slovenska, ktere prijedou porodit cilene do CR, se samy oznacuji jako samoplatci, ale moc vic jsem to nezkoumala. Takze si plati zrejme vsechno kolem porodu samy? Casto pry rodi i v Kyjove, Znojme a nekdy i v Brne. 

Offline Myrtila
5344 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 03:17

A666 Momentalne mam v planu dalsi vzdelani, opet zacit hrat na aspon jeden hudebni nastroj a mozna zmena prace, to vsechno vicemene najednou, mohlo by to zabrat i bez toho cestovani 

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 04:57

dynda Mas pravdu, jako ja si ani nerekla, ze ho chci. Par lekaru me upozornilo, ze by mi to mohlo trvat trochu dele, tak jsem tomu radsi nechala volny prubeh a po chvili to bylo. Nastesti se sekli. A skutecne bych to takhle prala vsem.

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 06:28

A666 ja mam jen pomerne starsi info kdyz tam pracoval kamarad, ze predporodni pece nebyla nijak valna, zadne to mnozstvi vysetreni jako u nas (co se nelibi barbuse) jeho zena potratila a slo o neco co by se u nas zachytilo na tech kontrolach a vyresilo. ale snad je to ted lepsi, to nevim. kazdopadne v cr jsou snad tehotne sledovane uplne nejvic... mne to nijak nevadilo teda. jen vopruz furt se uvolnovat z prace a jezdit k dr.

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 07:05

Pinot Noir Nic si z "baby " nedělej, muž se zase mohl smíchy potrhat, když holky  ukazovaly na husu v knížce říkanek a křičely "máma, máma"! (to jsem měla za to, že jsem si s nima o mamince husičce a děťátkách housátkách na obrázku povídala několikrát denně 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 07:38

Funguje to tak,  ze v ramci EU mozetr ist rodit kamkoľvek,  sami si to na mieste zaplatite a ucet potom poslete svojej poistovni a ta refunduje alikvotnu ciastku. Co som tak vcera googlila, tak Breclav,  Brno,  Vyskov zeny vyuzivaju. Poznam ludi,  co takto chodia zubarom do Ciech,  platia si sami a poistovna potom cosi vrati. A666 tak myslim,  ze s tym zubarom v CR by to nemal byt problém. 

Offline Pinot Noir
29903 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 07:39
Reakce na A666:

​kamarádky holčička se pořádně rozmluvila až ve školce, kde její posunkovo-výkřikové řeči učitelky nerozumněly jako máma :) začala chodit teda ve dvou letech....

​To u nás nezafungovalo, chodí tam už od 15 měsíců, tj. víc než půl roku. Zřejmě si s tetami rozumí i tak 

Offline Pinot Noir
29903 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 08:01

Isca 

Offline Tabea
8134 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 08:07

rviktorka_od splavu Já nevím, jak často se chodí v ČR, ale v DE se chodí jednou za měsíc, ke konci těhotenství (od 30. týdne) každých 14 dní, přičemž se Hebamme (vyšetření jen zjevně a pokec) a doktor můžou střídat. Kdo chce, chodí jen k Dr. Od dne termínu se chodí denně na sono. Všechna vyšetření jsem absolvovala u vlastní Dr, má na to kvalifikaci i vybavení. V případě potřeby pošle na jiné pracoviště (sono zaměřené jen na srdce apod.) do nemocnice jsem vůbec nemusela, ale šla jsem se dobrovolně představit, když jsem pak dorazila na akci, vyhledali si kartu a nikdo se Už na nic nevyptával. Porod císařem, pokud bych se přirozeně bála, žádný problém. Epidural při projevení přání, oxytocin apod doporučili, ale dali po souhlasu. Porodní asistentky umí aplikovat homeopatika, akupunkturu. Porod za použití jen homeopatik není problém. Samozřejmě pokud se situace nezačne hrotit. Porodní poloha libovolná, ne na zádech s nohama hore. Otec a případná další osoba u porodu v civilním oblečení po celou dobu, žádná hekárna, od příjezdu do porodnice rovnou na sále. Moje zkušenost se vztahuje na hlavní nemocnici v 300tis. městě. 

Offline Tabea
8134 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 08:10

Isca chodili jsme se synem krmit kachny, zajímalo ho, který jsou tatínci a který maminky. Pak nadšeně u kachních hromádek vykřikoval: “Tady kakal tatínek!”

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 20. srpna 2018 08:19
Reakce na A666:

Mrakoplas 

Nj, já zapomněla, že na Slovensku toho jde ještě míň než v ČR Vím, že některé ženy třeba do krnova nebo Vyškova jezdí zdaleka a zamluví si na dobu před termínem a po někde ubytování, ale to u dalšího dítěte, o které je třeba se starat, funguje dost blbě

eless 

A to jde, porodit v ČR pokud jsem zdravotně pojištěná v SK? Třeba cestovní připojištění s ena porod ve třetím trimestru už ani nevztahuje a kdyby pojišťovny běžně proplácely porod v zahraničí, tak by asi byl zejména do Německa a rakouska dost slušný exodus v rámci porodní turistiky........

​neviem ako presne to funguje ale ako uz bolo spomenute tak mezdi sr a cr su podobne ceny v zdravotnictve a najma v pohranicnych oblastiach sa velke rozdiely nerobia. samozrejme treba sa informovat v danej porodnici. dozvedela som sa len tolko ze za hospitalizaciu vo vyskove sa plati v pripade ak porod nezacne. ak sa to spusti tak rodicku zobrat musia. info o dalsich poplatkoch nemam ale to neznamena ze tam nie su