Lamicka podle mne s detmi riziko tolik neporoste, i ty deti se nakazi spis od svych prarodicu nez mezi sebou. A taky jsou ockovane. Ja ale starsi dceru ockovanou mam a mladsi taky necham. Videla jsem pred nekolika lety v nemocnici deti s tbc meningitidou, coz je komplilace o ktere nam na fakulte rikali, ze uz nezazijeme. A uz bylo v Cesku nekolik pripadu. Taky mam na pameti slova profesora Krepelu, ktery se detem s tbc venoval po cely svuj profesni zivot, ze komplikace po ockovani se daji zvladnout jednoduchou lecbou za nekolik tydnu az mesicu, zatimco uz i nejjednodussi plicni forma je na delsi leceni, no a ten zapal mozkovych plen, to je na i nekolikaletou kombinaci antituberkulotik... takze ja osobne jsem spis za ockovani
Vše o těhotenství a dětech
mnum prosím tě a jaká je teď vakcína? Pořád ta ruská?
Protože jsem to dost řešila s mladší dcerou zároveň s kamarádkou, která dela ve špitále v Ústí (ale není dětská). Taky chtěla děti nechat naočkovat, ale čekala na nějakou lepší vakcínu, nakonec to neudělala.
Já to řešila s lékařkou několikrát a pokaždé mi to vymluvila. Ono i to nechat naočkovat není tak jednoduché, pediatri už to nedělají.
Lamicka ja si myslim, ze to bude podchyceny a bude se ockovani kontrolovat, ale spis to bude jako obvykle problem s kmenama, ktery tady neockujeme, no. Ale Tondu sem ockovat chtela, jenze byl zrovna nedostatek vakcin a kdyz nebyl objektivni duvod, nemohla jsem:( tak treba ted se podminky zmeni?
mnum continuity Taky by mě zajímalo, jak je to s vakcínou. Já měla za to, že ta vakcína byla už neúčinná na současné rozšířené kmeny a způsobovala dost vedlejších účinků. Řešila jsem to v roce 2009 při narození dcery. Tehdy byla ještě povinná, ale už se mluvilo o zrušení povinného očkovani TBC. Dceři jsem ji tehdy nenechala dát.
dynda mnum continuity notna 711990 děkuji, budu to muset probrat s dětskou, až tam půjdeme.
mnum já jsem myslela, že ty vážné vedlejší účinky vakcíny se týkaly novorozenců s poruchou imunity, jak je to živá vakcína a dávala se plošně hned v porodnici, tj. ve věku, kdy nebyla šance ten imunitní problém odhalit.
continuity dohledala jsem, že od r. 2015 se používá polská vakcína BCG 10, v Česku je neregistrována, ale schválena k používání. Tou je naočkována i moje starší dcera. Předtím se do r. 2013 používala dánská, ale tam to stáhli snad výrobci. Pediatři (praktici) neočkují, ani předtím neočkovali, do listopadu 2010 se očkovali novorozenci v porodnicích, pak se to povinné očkování zrušilo. Takže se musí na kalmetizační stanici, kde se udělá tuberkulínová zkouška a za 3 dny je odečet a naočkování, pak ještě asi za 3 měsíce kontrola hojení.
notna ano, vlastně z vakcín ma právě očkování proti tbc nejvíc nežádoucích účinků. U novorozenců ale bylo právě nejvíc nebezpečné to, že se jedná o živou vakcínu, a kdyby měl ten novorozenec některý z těžších typů poruc imunity, který se za ty 3 dny co je na světě, nestihl projevit, tak mu ta vakcína mohla velmi ublížit. V nějakém odborném článku jsem ale četla, že kdyby se tehdy i to plošné očkování odložilo na věk po 6. měsíci, tak by nežádoucích účinků výrazně ubylo (včetně kožních a uzlinových reakcí).
Nikoho nepřemlouvám, já sama u sebe to mám jen tak napůl zdůvodněné rozumově, zbytek emocionálně. Prostě ty děti s tbc meningitidou na mne zanechaly velmi silný dojem a i když jsem tehdy ještě děti neměla, řekla jsem si, že toto riskovat nebudu, i když je to riziko extrémně malé. Jinak mezi pediatrickou odbornou veřejností se to očkování považuje spíš za zbytečné v našich pormínkách, vlastně neznám asi žádného pediatra, který by to vyslovene doporučoval, ani žádná z mých kamarádek nemá svoje děti kalmetizované.
Anema přesně tak, píšu to v tom dlouhém příspěvku ![]()
mnum Díky moc za vysvětlení.
mnum děkuju za informace. Fakt se tu člověk dozví spoustu věcí, mě samotnou by třeba nenapadlo, že teď vlastně může být větší riziko.
Ona se tu prožene dost velká vlna lidí, centra hledají i tlumočníky z rumunštiny a moldavštiny. Co já vím, jak mají všechny národy podchycené TBC.
Lamicka nemám relevantní info, anžto jsem mimo obor. Ale uvažuju stejně. V principu jsem chtěla mít obě holky očkované - spíš kvůli budoucnosti, pokud by cestovaly. Respektive i protože je svět v pohybu. Ukrajina a výskyt tbc je myslím typický příklad a znovu jsem na to teď myslela, v hlavě nosím blíže neověřenou info taky o polyrezistenci těch kmenů- tzn stále obtížnější léčitelnosti. Na druhou stranu jsem taky někde zachytila, že v současnosti používaná vakcína má jen omezený efekt (čas??), takže budu ráda, když sem napíše ještě někdo, kdo má aktuálnější informace. Osobně mám velkou očkovanou do roka a malou neočkovanou (opakované infekce močových cest, do dvou let preventivní atb, do toho povinné a jiné doplňkové očkování a pak covid...)
marieu děkuji, takže rozumím tomu správně, že starší tbc naočkované má?
Syna som očkovať na TBC chcela a nie je, lebo to nie je jednoduché, pokiaľ nechodíme do krajín bývalého ZSSR, a až okolo 6.roku.
Dcera si strčila do nosu korálek, ale až do té části s kostí, pod tou chrupavkou vůbec nebyl znát ani nebyl videt. Naštěstí se jí to povedlo doma vysmrkat, ale takobej obrovskej...nechápu kde na to přišla, na takovou blbost. Ta starší! Sotva člověk přestane uklízet drobné předměty zas na něco přijdou nového.
Karja Ehm, já udělala jednou něco podobného:) Mohlo mi být klidně pět, to vím podle místa, kde jsme bydleli. Když on byl tak krásně oblý, prostě jsem to musela vyzkoušet:) Jeden jsem vysmrkla sama, druhý se ale vyndat nepodařilo a museli jsme k doktorce. No evidentně nás ještě čekají pěkné věci.
Karja brácha si tam asi v 6,7 letech narval hlavu lego panáčka
Bohužel, telecí nápady se neomezují na batolecí věk...
My zdravíme z hor, malá si to po počátečním rozčarování užívá. Šli jsme totiž prozkoumat terén na boby a odmítla se hnout od dětského centra. Tak jsme zaplatili vstup a vzali jí tam. Jenže tam jí zajímal jen obří skákací hrad se skluzavkou, kam pochopitelně nemohla
Odpoledne jsme ji pak nemohli dostat domu. 

Já myslela jak si skvěle zalyžuju, ale po tom co mě dnes sejmul jiný lyžař na sjezdovce už na to kašlu, maximálně se projdu na skialpech a budu doufat, že dnešní karambol bude bez následků ![]()
edit: Jo a samozřejmě naše dítě, které skoro neroste vyrostlo za poslední 2 týdny o další velikost, takže i sněhule, co jsem koupila před 10 dny neobuje a nová kombinéza je zase krátká
Ale ten týden to musí přežít. Naštěstí mrzne tolik, že břečka nehrozí a stačí jí její zimní boty, které jí tak tak jsou.
Evaeva já si zase do nosu nacpala fazole. A co udělají fazole ve vlhkém prostředí?
No, můžu být ráda, že nezakořenily.
MPLee tá je rozkošná
. Naše tiež skoro nerastú, tak by to mohlo byť nákazlivé a mohli by tak isto poškočit ![]()
MPLee jé to je boží! Kde jste? Tohle vypadá jako místo, kam bysme mohli za rok upíchnout klidně obě děti.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí