Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:31

711990 ale není to záruka, že je to bude bavit pořád. Já bych doma v pubertě neuvařila ani za nic, pokud byla máma doma. Přitom z kuchyně mě nikdy neodháněla. Nevím, čím to bylo, když nebyla doma, ujala jsem se toho ochotně a samozřejmě.

Já děti neodháním, ale mladší o vaření jeví zájem mnohem větší než starší. On je vůbec takový samostatnější, víc se snaží dělat věci sám, starší radši počká než to udělá někdo za něj.

Offline Potrefenáhusa
38908 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:32

Pinot Noir ke sporaku ne, já se toho taky bojim a máme plyn, kterej nenávidím, takže se bojim i těch horicich triček, ale míchat a podávat, sypat a nalejvat mimo sporák mi přijde v pohode 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:34

Lamicka přímo k horké vodě je nepouštím nebo ke smažení. Ale už máme na kontě pár říznutí, to je naopak nechávám dělat samostatně, teda staršího, mladší má takový ten vlnkový kráječ. Mladší bohužel respektuje jenom troubu, takže sporák nesmím nechat bez dozoru, on je hrozně všetečný.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:39

Evaeva bylo to dozorem, řekla bych

Já do pětadvaceti neuvařila ani slanou vodu, pak jsem se dostala do "vlastní" kuchyně a světě div se, začala jsem normálně vařit. Dokonce i můj táta pronesl nějakou kousavou poznámku, když jsem ho pozvala na oběd, jakože to není možný, to jsem musela někde objednat. 

Zajímavý je, že i přes to dělám dost takových těch základních věcí nebo rodinných receptů tak, jak je dělala máma nebo babička, prostě si to pamatuju. Přestože jsem jim nepomáhala, tak jsem to nějak odpozorovala.

Dcera o vaření ani o pečení zájem nejeví vůbec, kromě uplácání pár kousků vánočního cukroví s babičkou, nechávám to být.

Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:39

Lamicka Mně nejnebezpečnější přijde když se mi při vaření pletou pod nohama. Když stojí na jednom místě u linky, tak se to líp hlídá.

Offline Lamicka
14201 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:40

Pinot Noir To je fajn, ze te nikdo nenutil. Ja takhle pristoupila k praci v domacnosti. Uz jsem to tu jednou psala, ze je nenutim pomahat, nechci po nich zadne prace (vynaseni kose, vyklizeni mycky... ), musi si jen uklizet vlastni veci. Ze verim, ze v nas maji vzory a zapoji se sami. Nekdo mi tu psal, ze to takhle nefununguje, ze musi vedet, ze se doma staraji vsichni clenove rodiny a deti by mely mit vlastni povinnosti. Tak pred par tydny najednou zacali chodit a nabizet pomoc, syn myje par ks nadobi co nejde do mycky, dcera sama od sebe vysklada mycku, slozi pradlo ze susaku, ptaji se, zda mi muzou pomoci, kdyz neco delam.

Offline Lamicka
14201 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:42

Evaeva DruI ono to tady casto vyzniva, ze deti stoji u sporaku a michaji horkou omacku :) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:43

Mohučanka ano, a to je to nejhorší. 

Starší občas chytne slinu, včera jsme spolu dělali palačinky, rád peče, takže muffiny, cukroví, dorty dělá rád. Ale běžně přijde málokdy. Zato mladší se pokouší namazat si chleba, obloží ho sýrem, ... Bohužel ale míň respektuje pravidla.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:45

Jo a ometání se kolem sporáku, když vařím, je jedna z mála situací, kdy doopravdy nekompromisně ječím. Děje se to málo, ale když už, tak se tam obvykle s dítětem nasáčkuje i kocour, takže řvu rovnou na oba

(Máme v širší rodině opaření a kožní implantát u dítěte.)

Online Pinot Noir
29927 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:45

Lamicka tohle vidím stejně, u nás to taky tak bylo - uklidit si po sobě, starat se o svoje věci, občas jednorázová celorodinná akce typu úklid dřeva na zimu, ale žádné pravidelné úkolování domácími pracemi. A bordelář ani kuchyňský neumětel nevyrostl ani z jednoho z nás tří. Takže to budu praktikovat stejně. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:45

Lamicka s tou pomocí to zní hezky, ale já mám fakt strach, že ve dvanácti zasednou k počítači a celý den je neuvidím. Tím pádem ani oni mě, že něco dělám.

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:47

Lamicka 

Rosťa už párkrát něco v rendlíku míchal, musím přiznat.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:47

Pinot Noir no jo, ale mě jde spíš o pomoc mě:) O jejich domácnost se nebojím. My doma měli povinnosti předem dané na celý školní rok, vždycky na konci prázdnin jsme si mohly sami vybrat. Ale je fakt, že nic navíc jsme moc nedělaly.

Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:47

Lamicka Dcera omáčky nerada, tak je nevaříme a krom těsta na palačinky tak není co míchat ;)

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:48

Hm, s tím krájením. Tak k tomu si mladší volá starší. Ta krájí ráda. Asi budou muset bydlet spolu, aby neumřely hlady. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:49
Reakce na Lamicka:

Evaeva DruI ono to tady casto vyzniva, ze deti stoji u sporaku a michaji horkou omacku :) 

​To bude asi tim, jak se tu míchají různé věkové kategorie. Holky od continuity už jsou velké,  tak skutečně vaří i na sporáku. Dcera má 12 a taky už skutečně vaří. Taky je to dítě, které to bavilo od mala a v kuchyni se mnou nebo babičkou "vařila" často. Ale ke sporáku nesměla. Bavila se se surovinama na lince nebo s nádobím ve dřezu.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 08. března 2022 08:50

Lamicka jo, já taky nenutím. Dcera třeba každé ráno krmí kočky, ale dělá to úplně dobrovolně, a kdybych jí řekla, že by to mohla být její povinnost, tak se zasekne a přestane s tím. Naučila se říkat "Já vzdoruju", když po ní něco chceme a ona zrovna nechce 

Akorát si tedy nejsem jistá, nakolik má v nás příklad v tom uklízení

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:51

notna jojo, řekla bych, že desetileté dítě už práci s horkou vodou zvládne.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. března 2022 08:52

Mohučanka já vzdoruju

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 08. března 2022 09:03

Lamicka Pinot Noir Zcela sobecký přiznávám, že se mi pomoc od dcery hodí. Má povinnost vyklízet myčku. A pokud potřebuji, tak ji požádám o pomoc i v něčem jiném. Třeba při přípravě večeře se pomoc hodí, aby to bylo rychlejší.