mnum je pravda, že minule mi vďaka pomocníkom vznikla namiesto čokoládovej bábovky čokoládová tehla a nikto to nežral ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Pak je takové to kolečko pod ramenem, na vnější straně nadloktí, ale to mají lidi z očkování proti černým neštovicím a to se neočkuje od roku 1982?... asi, teď to nemůžu narychlo najít. (Jako nechci psát "starší lidi", ale já už to třeba nemám
)
važ slova a nic se ti nestane!
Jinak to mám na rameni. TBC se píchala do zad, cca lopatka.
ještě edit k editu: jo, neštovicové kolečko je vidět třeba, i když má člověk tričko, TBC jen tak v tílku nebo v plavkách.
Aranelcca na rok nebo dva, kolem roku 90 se zkusebne zrusilo to ockovani proti TBC,me se to tehdy dotklo a pak nas hromadne doockovavali v tech 10 letech
711990 bylo to na delsi dobu, tusim 1986-1994 v nekterych krajich Ceska bylo ockovani deti jen dobrovolne, ne povinne. Pak se to kvuli zvyseni incidence tbc u deti a i nejakemu umrti zavedla opet povinnost az do toho listopadu 2010. Jinak to zruseni pred 11 lety bylo asi takove hodne narychlo, napr. v Motole novorozence ockovali jeste asi dalsi 2 dny, protoze o zruseni nevedeli
zrovna jsem zam chodivala ocumovat na oddeleni, tak si pamatuji jak to tam resili a bali se aby nejaci rodice to nehrotili, ze jenich dite naockovali vlastne uz zbytecne
mnum jezis to je ujety teda ale....![]()
Aranel ja tu jizvu mam uplne neviditelnou, ona se kazdymu udelala jinak. Spoluzacka ji mela uplne obri, vystouplou, lepila si ji v lete naplasti, aby to zakryla
Já jsrm starší člověk a žádnou jizvu nemám. ![]()
Aranel Já jsem naštěstí ten šťastlivec s protilátkama. Třeba je budou mít holky po mně. Nebo nevím, jestli je to ono, vždycky zapomenu na co ta vakcína byla. Ale dělal se vpich na předloktí, pak se čekalo pár dni, pak mi to doktorka poměřila pravítkem, že dobrý a nic mi nedali. Měl to ještě jeden spolužák, takže asi to není nic neobvyklého. Očkovalo se ve škole.
To TBC si pamatuju tak, ze se nejdriv delal tuberkulinovy test, nejak na predlokti neco, a teprv komu se to "neujalo", tak ho ockovali. Takze to nebylo tak, za by vsichni plosne dostali injekci. Delalo se to ve skole, i nejaka dalsi ockovani si pamatuju ze skoly, prisla doktorka se sestrou a uz to jelo.
Karja stejne zazitky ![]()
Karja ja mela tu tuberkulinovou reakci dokoncr tak vyraznou, ze jsem pak musela na rtg plic, zda nemam/jsem nemela i tbc. Jinak imunita proti tbc je jineho charakteru nez vytvoreni protilatek, tak ty holky nepodedi...
Kokoska no ale to bylo až po tom očkováni jako mimino, ne? Taky pamatujuve škole test na předloktí a protilátky neměla jen jedna spoluzacka.
Potrefenáhusa jo to asi jo
Potrefenáhusa nám to taky dělali ve škole. Přitom bych měla být v tom období, kdy se nečckovalo. Ale nevím, kdy to doočkovali, tohle bylo asi v páté třídě, tj. rok 2000 cca.
taky jsem starší člověk a neštovicové kolečko na levém rameni mám, ale jedna moje spolužačka ho měla někde úplně neviditelně na stehně, že prý doktor v porodnici říkal, že holčička má mít hezká ramena, tak jí to píchne do nožičky.
(Anebo očkovali jenom Pražáky ![]()
)
mnum Zajímavý! Určitě mě máma nechávala vyválet v nejakejch slepicincich a z toho jsem imunní;-)
mnum Nejsem z oboru , ale narychlo to zrušení podle mě zkušenosti nebylo. Dcera se narodila na jaře 2009 a už jsem mela sebou v porodnici dokument, kterým pneumologicka společnost, či jak se jmenují, doporučovala to povinné TBC zrušit. Okolí mě dost strašilo, že mi dítě naočkují v porodnici, i když nebudu chtít, tak jsem chtěla mít v ruce argument. Nakonec nebyl potřeba . Doktorka se mě zeptala, proč to odmítám, já jí to řekla, ona řekla aha, jste informovaná, sestro zapište te to. A to bylo všechno. S pediatrem jsem byla domluvena, že dítě bude nenaockovane a taky o tom rušení věděl. Tehdy někteří pediatři nenaockovane dítě nevzali do péče, chtěla js to mít domluvené dopředu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí