A666 Asi bych to nenazývala na hranici pololegality, prostě podle našich zákonů je matkou ta, která dítě porodí.
Vše o těhotenství a dětech
My jsme to rodinám neřekli, až když se to povedlo. Zkušenost byla taková, že když to někdo řekl, tak už se všichni těšili na to miminko, jenomže, jak víš, to může být ještě v nedohlednu, i když se snaží spousta doktorů.
No ono i to evropské pojištění je primárně na akutní stavy, návštěvy odborníků by měly být o domluvě s pojišťovnou. Evidentně to zase ve vztazích ČR-SR funguje trošku lépe než s ostatními státy
to neni pravda.Nemecko-cesko funguje naprosto skvele a proplaci i neakutni pripady a nemusi se nic nahlasovat predem.Mrakoplas ma pravdu.
dva mesice stara zalezitost kdy si muz nechal delat zuby v Cesku a Nemecka pojistovna zaplatila 75%,coz by nedostal ani obcan CR.Taky se da s pojistovnou domluvit predem a dokonce maji formulare,ktere vypise doktor,pak je vse jeste jednoduzsi.
V AOK nam bylo receno,ze v eu se muzeme nechat osetrit kdykoliv,cokoliv.
jak hrozně moc je důležitý mít v životě někoho, kdo tě má bezvýhradně rád. většinou teda rodiče, u jiných lidí se to moc nedá čekat.. a když ani ti ne, je to strašně těžký žití
Kdepak, od toho jsou přece vnoučata ![]()
Mně doktor na EKG řekl, že s IVF nesouhlasí, protože se přitom zabijí přebytečná embrya, což už jsou živé bytosti. Etický problém. Jinde jsem se s nesouhlasem nesetkala.
dynda To zalezi na kazdem, kde ma tu hranici, kdy uz to embryo povazuje za ziveho cloveka. Musim priznat, ze u me se to s tim, cim jsem prosla, dost posunulo. Pred nejakou dobou jsem se v ramci vyzkumu dostala k jedno az dvoudennim zvirecim embryim, prislo mi to normalni, ted mi ta zvirata prijdou uz na hrane a u cloveka to beru vazne uz od splynuti pohlavnich bunek.
A666 no ja davam na vlastni zkusenost,ne jedna pani povidala a ty jsou jen dobre a bezproblemove,dokonce i opacnym smerem,kdyz sem chvilku byla na Ceske pojistovne a byla operovana v Nemecku a neplatila sem ani cent,dokonce ani predem a,ze pak neco dostanu zpet,proste na ceskou zdr,kartu,uplne bez problemu a to je vic jak 10let zpet a od te doby jsou vztahy posunuty o moc dal.
A666 a abych se drzela tematu tak ani nechapu,proc by se mela zvysovat porodni turistika do Nemecka kdyz v cesku je zdravotnictvi na vysoke urovni.Ono je treba si uvedomit,ze ject porodit do ciziny je logisticky hodne narocne a i kdyz bude proplacen porod tak stejne to stoji hodne penez minimalne ubytovani atd,taky je treba brat v potaz,ze je treba se umet domluvit a rec ciziho statu ne kazdy ovlada.
No já mám zase zkušenost s tím, že u spousty věcí záleží dost na tom, kdo to dostane na stůl - už několikrát se nám stalo, že co u jednoho úředníka nebyl problém, u druhého problém byl, přitom vše bylo naprosto totožné. Nám teda u AOK nikdo neříkal, že bychom mohli čerpat péči kdekoliv a jakkoliv a ty jsi první případ o kterém syším (všichni mluví z vlastní zkušenosti), kde by něco takového nebyl problém. Dosud jsem slyšela jen o tom, že pokud se to řeší s pojišťovnou dopředu, je možné, že bude s léčbou v ČR souhlasit.
Ad porodní turistika - to, že odborně je péče zejména v řípadě patologií na vysoké úrovni je pravda, ovšem spousta žen dnes není spokojená s tím, jak české porodnictví přistupuje k fyziologickým porodům a jsou ochotny si zaplatit vlastní PA anebo cestovat přes republiku za vyhlášenou porodnicí, řeší dříve vyslovená přání atd. Takže pokud by bylo tak jednoduché, porodit v zahraničí a nechat si to proplatit pojišťovnou, tak si dovedu předsavit, že by minimálně některé z těchto žen tuhle možnost využily (a neslyšela jsem o jediné) a rády rodily třeba v porodním domě v Německu. Přičemž není nutné platit ubytování přímo v Německu, ale třeba najít si zařízení v dojezdové vzdálenosti od hranic, dovedu si představit, že by se našly duly, co by nabízely komunikaci v němčině aj. Plus samozřejmě v pohraničí ije taky dost lidí, pro které by to byla jedna z možností a kteří obvykle bývají jazykově vybavení.
A666 hele ja jela do porodnice cca 7minut, dve kontrakce v aute mi bohate stacily. Nedovedu si predstavit jet nekam dal...a to jsem chtela puvodne do Krnova, od nas asi 45 minut jizdy.
A666 vela zien z Bratislavy a okolia chodia rodit do Haniburgu kvoli tomu pristupu k porodu, pracuju tam aj slovenske sestricky, takze nie je problem. Podla mna z Ciech tolko zien necestuje rodit do zahranicia preto, ze v CR je uz dost porodnic s dobrym pristupom, kdezto na Slovensku sme v tomto sto rokov za opicami, takze ak chcu nejaky alternativny porod/pristup, musia hladat v zahranici.
Myrtila mám kamarádku, která se mnou chodila na zdravku. Několik let se pokoušeli o dítě, potom absolvovali asi 8 IVF. Pak už jim řekli, že nic, tak si dali žádost o adopci. Vcelku po krátké době dostali úplné miminko, 3 měsíce. Asi jim pomohla finančně dobrá situace a to, že kamarádka je dětská zdravotní sestra. Po tom IVF nechtěla už chodit na tu kliniku a připomínat si to, tak změnila gynekologa. Byla to nějaká doktorkaa hned po první kontrole ji našla "nějakou infekci", řekla ji, že je to důvod, proč nemohla otěhotnět. Přeléčila jí a ona za měsíc otěhotněla. Těžko teda říct, jestli psychika nebo opravdu léčba.
A666 my dve se evidentne neshodnem,tak nema cenu to dal resit.
Renusatko Psychika je mocna. Nam neslo druhe a kdyz mi MUDr. rekla, ze tenhle mesic to nebude, tak mi hned dalsi mesic vysel pozitivni test. Jenze zakaz hlave na to myslet.
Lamicka Tak právě, těžko říct. Já jsem se u ní spíš divila, že by na speciální klinice neohalili nějakou banalitu, kterou potom přeléčila gynekoložka. V každém případě druhé už mají svoje po tolika letech.
Rozumím, neumím posoudit globálně počet embryí, která přijdou o život kvůli IVF. U nás žádné nezbylo, ale nejsem si jistá, jak je to s těmi, co během pětidenní kultivace odpadla, jestli je to na úrovni toho, že spousta takových zanikne při přirozeném oplodnění a žena o tom ani neví, nebo jestli je jim pomoženo. To víš určitě líp. Obecně bych řekla, že ten životaschopný materiál je při IVF spíš vzácný a nedostatkový, proto se to zkouší opakovaně.
Myrtila
Rozumím, neumím posoudit globálně počet embryí, která přijdou o život kvůli IVF. U nás žádné nezbylo, ale nejsem si jistá, jak je to s těmi, co během pětidenní kultivace odpadla, jestli je to na úrovni toho, že spousta takových zanikne při přirozeném oplodnění a žena o tom ani neví, nebo jestli je jim pomoženo. To víš určitě líp. Obecně bych řekla, že ten životaschopný materiál je při IVF spíš vzácný a nedostatkový, proto se to zkouší opakovaně.
Já sice nedělám na IVF, ale vím, že pokud zůstává životaschopných embryí více, tak se zbylá zamrazí pro případné použití, pokud by tento pokus nevyšel (protože pak žena nemusí být znovu hormonálně stimulována k dozrávání více vajíček, což je pro ni na celém procesu asi nejrizikovější). Pokud ta zamražená zbydou, dajís e snad dnes darovat obdobně jako jen vajíčka anebo jen spermie........ U kamaádky třeba zbla životaschopná po kultivaci embrya dvě, přičemž pouze jedno bylo geneticky ok - druhé bylo poškozené a s největší pravděpodobností by stejně bylo potraceno jako neživotaschopné v prvním trimestru......
Já si právě myslím, že i těch zamražených zůstane relativně málo v porovnání s tím, kolik cyklů IVF se na světě udělá. Statistika případů, o kterých vím, je nula, včetně mě. Jedni si radši pořídili 3. dítě, než ho nechat u ledu, což zase považuju za krásně lidské. Jiní stále bez dětí.
rasaNori Já bych to s tím dojezdem tak černě neviděla, tedy je to jen moje zkušenost. Jela jsem 35 minut (jen po Praze) a nepřišlo mi to nijak děsivé. Byla jsem ráda, že už jedeme...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.