Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:20

eless DrowRanger na balonu jsme skakali se všema třema pořád. u nás to velmi pomáhalo.

to vožení mimina byl takový příklad, jako jediné s čím tak někdo jiný může pomoci (samozřejmě pokud dítě je v kočárku v pohodě, u nás taky jenom 1 ze 3). Ale se zbytkem nepomůžou vůbec, tak by je mohlo napadnout nepřekážet dlouho, když už se tedy přijdou na mimino podívat

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:31

Inak celkom ma zaujíma, balia sa aj v Čechách deti naširoko do ortopedických nohavičiek? Včera keď som zúfalá načítavala niečo ku kolikám, prekvapilo ma, že práve to balenie na široko môže byť príčinou zastavených vetrov, potom som našla, že napr. na západe sa takto deti nebalia.

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:32

DrowRanger ja som pozerala navody na uviazanie na youtube

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:37

DrowRanger v ČR (nevím jak v SR) je prý velmi časté, že děti mají nedovyvinutá jadérka. Nějak prý geneticky či co. Takže široké balení má skoro každé dítě. Ale víc o tom nevím, my jsme v cizině, tady to nikdo nezkoumal, takže jak to měli moje děti nevím.

Na koliky dost zabírá nechávat dítě na volno, ať se vykope. Tím se to bříško pěkně hýbe samo. A zjistit, jeslti to nemá nějakou příčinu potravinovou, což se snadněji řekne než udělá.

Offline viktorka_od splavu
49363 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:56

DrowRanger u nás se chodí na ultrazvuk a tam řeknou zda je široké balení nutné nebo ne. jen tak bych to nedělala, zbytečnost.

ty návštěvy jsou fakt na budku... mně to přijde úplně strašný jak to čtu. to všichni ti lidi spadli z višně nebo co šestinedělky by měly být hájený na to se nějak zapomnělo..  všema těma kecama jak těhotenství neni nemoc a modelkama co mají dva týdny po porodu plochý břicho a plavou v moři

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:56

DrowRanger já znám osobně jenom jedno dítě, které mělo ty nohavičky od ortopeda, a prý ten problém měli i oba rodiče. Na kontrole na kyčlích jsem byla snad 3x (2x určitě), bylo to miminčí peklo, snad 20 miminek v čekárně najednou, ale ty nohavičky nemělo žádné. Na Slovensku se balí preventivně nebo na doporučení od ortopeda?

Potravinová příčina řevu taky může být, já jsem po dobu kojení omezila spoustu potravin. Držím moc palce, o těch kolikách jsem naštěstí jenom slyšela a musí to být fakt strašný...

Ještě mě napadlo, že jsem dceru docela často pokládala na bok, ne na záda, spala pak lépe.  

Online Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 09:57

MaeGandal Já teda žádné dítě, které by muselo mít široké balení, neznám.

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 10:06
Reakce na Garfie:

Stará Stanová Kůže Já jsem ty tvoje hrozné historky chytila, tohle bylo taky u druhého dítěte, u prvního jsem padala vyčerpáním, pořád se cpala čokoládou, přesně vím o čem mluvíš. U druhého jsem už taky měla rozumější přístup, už proto, že musíš fungovat i pro to to starší dítě. 

Zajímalo by mě, jak to je s těmi adoptivními matkami, chápu se se "může stát", ale že by to bylo tak běžné, jak ti prezentovala? I když zrovna ta moje přemlouvací kamarádka byla po rakovině prsu a kojila i z toho, které jí museli rekonstruovat. 

​Napřed jsem to smazala, protože mi to přišlo až moc intimní a nedělá mi to moc dobře, i na to vzpomínat. Ale pak mě napadlo, žes to možná četla, no a taky to možná pomůže někomu jinému.

Ty adoptivní matky - těžko říct, v případě, že už mají nějaké ditě, to možné je, že se to nějak rozběhne.... ale já už těm kojoteroristkám nějak moc nevěřím celkově - můj celkový dojem je, že systém je nastavený na to, že některé matky opravdu kojit nechtějí, i když by mohly, ale "my ty tupky k tomu nějak donutíme, co je pro ně dobré". No a ty nebo já, to je collateral damage.

Offline Janulik03
20294 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 10:07

Moja dcera sa musela baliť naširoko už pred tridsiatimi rokmia a neskor po kontrole u ortopeda jej dokonca dali remence. Preplakala som takmer tri týždne do dalšej kontroly, kde iný ortoped toto zas zrušil.

Online Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 10:10

Janulik03 Chlapečka, který musel mít třmeny, znám. Měl to několik měsíců 

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 10:37

DrowRanger Šátek jsem pro dítě nepoužívala, nebyla jsem si jistá, jestli je to pro mne to pravé. Ale dokud byla dcera maličká, nosila jsem ji doma v babyvaku a byla v něm spokojená a neplakala. Měla jsem starší typ, ale fungovat by to mělo pořád stejně. Dítě stačí položit do babyvaku třeba na posteli a pak opatrně dát popruh přes hlavu a zvednout si babyvak s miminkem k sobě. Když dcera usnula, mohla jsem ji (někdy) dát i s babyvakem do postýlky. Při nošení v šátku má člověk volné obě ruce, s babyvakem je potřeba ho občas přidržet, takže někdy je volná jedna ruka a někdy dvě.

Později jsem koupila Manducu, na procházky byla prima, doma jsme ji už naštěstí používat nemuseli. 

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 10:54

Mohučanka no u nás nám to nakazovali preventívne v nemocnici plošne všetkým, aj sestričky balily deti naširoko (ale bez ortopedických nohavičiek, len 2 plienky), viem, že aj moja mama tak balila mňa aj sestru, tiež svokra, vlastne asi všetci ktorých poznám, ale napr. bratranec v Anglicku tak dcéru nebalil (a chodí normálne). Kontrolné sono máme o mesiac, tam by mal doktor povedať, či bude treba baliť naširoko ďalej alebo nie. 

Potravinami to hádam nebude, na moje pomery jem teraz až moc zdravo, nejak preventívne sa nevyhýbam ničomu, len teda nesolím a nekorením. Ale je pravda, že na tie problematické potraviny ako citrusy, uhorky, paprika, paradajky a pod. ani vôbec chuť nemám.

MaeGandal  Malého vykopať nechávam, vždy po prebalení si spokojne kope s holým zadkom , ale včera som ho nechala pekne spať rozbaleného mimo zavinovačky, bez ortop. nohavičiek aj po kojení a bol veľmi spokojný.

viktorka_od splavu inak tá modelka v mori ma napadla pri pohľade do zrkadla, že teda ja by som sa hentak ísť producírovať momentálne nemohla . Celkom by ma zaujímalo, ako rieši iné následky pôrodu než postavu (mám na mysli krvácanie), nám sestry na oddelení kládli na srdce, nech sa nekúpeme, nepoužívame tampóny atď., no neviem ako by som to riešila pri plávaní v mori .

eless ja tiež a mala som problém uviazať to bez dieťaťa 

Online brrr
12363 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 11:02

DrowRanger A na Slovensku se teda dětem ty kyčle nekontrolují hned? Tady je zkontrolují ještě v porodnici, v šesti týdnech a v půl roce. Že by se dávalo to široké balení preventivně plošně všem, to ne. Naštěstí teda.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 11:10

brrr kontroloval ich lekár, ale len fyzicky, nie cez sono, s tým, že máme o mesiac prísť na kontrolu.

Online brrr
12363 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 11:12

Mohučanka K těm dovoleným s dětmi, my bychom s mužem asi i rádi jeli někam sami, ale nemáme dost dovolené. Co jsme dvakrát byli, tak to bylo jen díky tomu, že on tam jel na konferenci a já se přidala, protože jsem byla ještě na rodičovské. Počet prázdninových dnů a počet dovolené se se bohužel nerovnají. My už máme kluky relativně velké a stejně je dovolená přizpůsobena jim. Teď jsme třeba byli ve Veroně a zaplakala jsem nad tím, co všechno jsem neviděla. Na druhou stranu nemá cenu, dětem to cestování znechutit a většinou si tam člověk může zajet za 20 roků znova. Ale chápu, že když mi bylo sedm, tak jsme se sestrou zůstaly doma a rodiče odjeli na měsíc do Číny, protože tam jeli z Moskvy vlakem. To by mne kleplo i ve vyšším věku teda.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 11:23

Já jsem poučená z této diskuze (děkuji :) před porodem nahlásila, že bude krátká návštěva v porodnici a pak jak budeme ze začátku doma, tak ať s tím moc nepočítají, že návštěvy budou až se dáme trochu do pořádku. A dobře jsem udělala :) Naši i tchánovci se sice ptají na návštěvy, ale opatrně, nevnucují se a dodržují rozumný čas, který u nás stráví. A malá je zlatoučká, takže už jsem jim ji i strčila v kočáru, ať se jdou projít a mezitím jsem se v klidu osprchovala, umyla si hlavu - myslím že to byl krásný zážitek pro všechny :)

Širší rodinu zatím co se týká náštěv ignoruji, tak uvidíme jak dlouho bude tato taktika průchozí.

Jinak kyčle kontrolovali ultrazvukem v porodnici a 6 týdnech jdeme znovu, jak píše brrr .

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 11:27

brrr Mohučanka ja mam skusenost taku ze doktori deti kontroluju po hmate. pri kazdej navsteve pediatra. v porodnici siroke balenie nenutili. nemam vela deti v okoli ale z tej malej vzorky nebolo balene nasiroko ziadne. na sono som so synom bola iba raz asi po sestonedeli a vsetko ok takze na dalsiu kontrolu nebolo treba ist.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 11:45
Reakce na DrowRanger:

Inak celkom ma zaujíma, balia sa aj v Čechách deti naširoko do ortopedických nohavičiek? Včera keď som zúfalá načítavala niečo ku kolikám, prekvapilo ma, že práve to balenie na široko môže byť príčinou zastavených vetrov, potom som našla, že napr. na západe sa takto deti nebalia.

​Jo, široké balení (jen s pomocí plen) se doporučuje dětem, co určitý problém mají (zjsití se to při vyšetření UTZ). Pokud to nepomůže/je to horší, doporučuje se pak speciální peřinka..... Mám v okolí jedno dítko, o kterém vím, že mělo široké balení a jedno s tou speciální peřinkou. Já sama jsem měla jako dítko dokonce ty třmínky (jak tu proběhla fotka).

Jinak že široké balení pomáhá proti kolikám jsem taky slyšela. Ono takhle naširoko je dítko i v šátku/nosítku (v těch správných typech, kde dítě nevisí) a prý to na koliky právě taky pomáhá......

Jinak ty návštěvy co čtu jsou maso, nepochopím, že ty lidi nemají minimum empatie Říkám si, že v tomhle je výhoda mít dítě v zahraničí.....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 12:00

Stará Stanová Kůže 

Souhlasím, že někdy ty kojoaktivistky strašně tlačí na pilu a chápu, že při problémech je to nepříjemné. Na druhou stranu, v ČR jsou pořád statistiky dětí kojených po 6.měsíci věku docela mizerné (například v roce 2015 bylo po 6.měsíci věku kojeno cca 37% dětí - zdroj: https://www.uzis.cz/system/files/NZIS_REPORT_c_K18_09_16_A041_prakticky_lekar_pro_deti_a_dorost.pdf), i když máme dlouhou rodičovskou (tudíž ženy nemusí řešit, jak udržet kojení při práci). Já třeba obdivuju švagrovou, která kojila dítě fakt dlouho přes jeden rok, přestože v 5 měsících muselo do školky a ona do práce (USA)- chodila za ním v obědových pauzách, odsávala apod........

Evidentně je teda potřeba stále ještě kojení podporovat, i když je otázka, zda se to dnes dělá vůbec efektivně vzhledem k tomu, že ty statistiky do kdy jsou děti kojené jsou od roku 2007 velmi podobné, rozdíly jsou minimální.......

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 12:12

MaeGandal mne jeden detsky ortoped rikal,ze ty kycle jsou specifikum v zemich byvaleho rakouska uherska, je tu skutecne castejsi vyskyt ruznych problemu a proto se delaji ty screeningy.mimo zaznam mi rekl, ze priciny mohou byt ruzne (tj i geneticke), ale ze to muze byt i tim,jak se tu ti novorozenci hned po porodu ruzne natahuji,aby se mohli hned zmerit...jestli se delal srandu,nevim,byla jsem vytrestena a nevyspala s cerstvym miminem,tak jsem to brala jako fakt:)