A666 práveže ja som čítala, že to široké balenie môže byť príčinou kolík - kvôli tomu, že viac menej dieťa znehybní a ono nemôže kopať nohami tak, ako keby bolo navoľno (ono zas otázka je, že ak je to dieťa v zavinovačke, nakoľko by mohlo kopať nohami v perinke aj keby naširoko balené nebolo.).
Vše o těhotenství a dětech
A666 práveže ja som čítala, že to široké balenie môže byť príčinou kolík - kvôli tomu, že viac menej dieťa znehybní a ono nemôže kopať nohami tak, ako keby bolo navoľno (ono zas otázka je, že ak je to dieťa v zavinovačke, nakoľko by mohlo kopať nohami v perinke aj keby naširoko balené nebolo.).
Já slyšela, že pomáhá šátek/nosítko, ale už si nejsem jistá, jestli to je tím "rozsacepním", anebo podszaneím zadečku a polohou víc do klubíčka.....
S tím kopáním to zní logicky.
Pinot Noir já tím, že žiju v cizině, tak je to omezené, tady kyčle "prohlédne" doktor pohmatem, UTZ se nedělá. Ale co jsem byla v nějaké diskuzi podle data porodu, tak tam mělo doporučeno široké balení každé druhé mimino (byla to diskuze na českém webu). Vím, že tam pak proběhlo i nějaké vysvětlování a že to vypadalo, že to doktor doporučil, i když nález byl normální na ten věk a srovnalo by se to i samo. Jenže které máma se vybodne na doporučení doktora, že?
Kamarádka, která rodila v ČR, tak má zkušenost, že právě měli taky široké balení. Chodili do soukromé ordinace doktora, který mimino nejdřív prohlížel v nemocnici. A sestřička, když přišli na kontrolu (někde ze začátku), tak jim povídá: aha, vy jste zapsáni přes soukromou ordinaci pana doktora, tak to se budeme vídat. Říkal manžel, že z toho měl trochu pocit, že soukromí pacienti chodí častěji než ti na pojišťovnu.
Gatita Mně to na předporodním kurzu taky porodní asistentka říkala, a že si máme zařídit, aby dítě neměřili, že je to stejně údaj k prdu. V Neratovicích to ale nedělají. Tak jsem až u pediatra dozvěděla, kolik měří.
Pinot Noir No ta délka mimina je přece údaj k tomu, aby se mohl v grafu "délka k váze" udělat křížek a když mimino neodpovídá průměru, tak je hnedle oheň na střeše!!!
(Blíží se 18 měsíční prohlídka, tak už se na to mentálně chystám...)
Edit: měla jsem dojem, že se ta mimina už nenatahují hned po porodu a že se ta míra tak nějak odhaduje...? U nás to vzali tak nějak od oka. Dlouhá hubená, tak napsali 51.
Mohučanka Já jsem byla zpětně ráda, že jsem to nevěděla, v týdnu mu naměřili 45 cm, takže kdyby mi v porodnici řekli 44 a já po císaři nesměla ani zvednout hlavu, hned by mě napadaly nějaké děsivé představy, která část těla mu chybí ![]()
Mohučanka Já taky myslím, že už se děti nějakou dobu nenatahují a délka se píše přibližná.
Já slyšela, že pomáhá šátek/nosítko, ale už si nejsem jistá, jestli to je tím "rozsacepním", anebo podszaneím zadečku a polohou víc do klubíčka.....
S tím kopáním to zní logicky.
Satek nebo nositko pomaha tim, jak se brisko miminka zahriva o mamu, taky pri pohybu se ruzne houpe, takze jako masiruje, a taky se proste u mamy boleni lip snasi.
S kojenim je to tezke, s prvnim jsem taky mela silene problemy, psychika v coudu. S druhym to jde jako po masle, i kdyz to na zacatku chvili nevypadalo. Pomohla jedna poradkyne na telefonu, ktere mi dodala sebeduveru. Ja myslim, ze se na to jde hrozne vedecky, porad vazit, merit, hlidat hodiny, doktori stresuji, podpora od starsi generace moc neni, protoze vetsinou byli na sunaru. Matky tim padem vystresle, do toho hormony, vycerpani, tlak na dokonale mamy, co musi mit domacnost jak klicku, navarit 3 chody pro navstevu tyden po porodu a jeste s usmevem korzovat s kocarkem ...
ziginka S tou (ne)podporou starší generace je to pravda. Aspoň u nás doma. Člověk je vystresnutý, furt jsem visela na internetu a četla, co a jak, z toho, co jsem vyčetla, jsem se pak rozhodla, co a jak chci nebo nechci dělat, ale úplně jistá jsem si zpočátku nebyla (třeba s kojením na požádání, byla jsem na to připravená, ale když to pak bylo co hodinu, začala jsem trochu pochybovat, jestli to fakt dělat atd.), takže kdyby mi někdo z rodiny řekl, jo, je to jen období, taky jsem to tak měla, pokračuj a ustálí se to, měla bych lehčí hlavu. Takhle jsem to měla z internetu načtené, ale pořád jsou to cizí lidi, cizí zkušenosti... A nejen že nepodpora od starší generace, ale naopak to byl spíš boj proti ní, protože oni by nasadili Sunar hned v porodnici, po měsíci kaši a ve dvou džus a pribiňáky. Časté kojení nechápali, pořád nadhazovali, že děcko potřebuje pít atd.
DrowRanger to som prekvapena, ze vam kazali preventivne balit nasiroko, nam kazali nebalit pokym sa na utz za mesiac neukaze nejaky nalez. Mozno sa skuste spytat vasho pediatra ci balit, mozno vam to zrusi a budete mat aspon od toho pokoj.
ziginka S tou (ne)podporou starší generace je to pravda. Aspoň u nás doma. Člověk je vystresnutý, furt jsem visela na internetu a četla, co a jak, z toho, co jsem vyčetla, jsem se pak rozhodla, co a jak chci nebo nechci dělat, ale úplně jistá jsem si zpočátku nebyla (třeba s kojením na požádání, byla jsem na to připravená, ale když to pak bylo co hodinu, začala jsem trochu pochybovat, jestli to fakt dělat atd.), takže kdyby mi někdo z rodiny řekl, jo, je to jen období, taky jsem to tak měla, pokračuj a ustálí se to, měla bych lehčí hlavu. Takhle jsem to měla z internetu načtené, ale pořád jsou to cizí lidi, cizí zkušenosti... A nejen že nepodpora od starší generace, ale naopak to byl spíš boj proti ní, protože oni by nasadili Sunar hned v porodnici, po měsíci kaši a ve dvou džus a pribiňáky. Časté kojení nechápali, pořád nadhazovali, že děcko potřebuje pít atd.
No presne, kdyz dite hodinu po kojeni rve, mas slaby mliko, dej mu sunar. Kdyz nespi celou noc, narvi do nej vecer kasi. Kde jen jsem to slysela...
No presne, kdyz dite hodinu po kojeni rve, mas slaby mliko, dej mu sunar. Kdyz nespi celou noc, narvi do nej vecer kasi. Kde jen jsem to slysela...
a dáváš mu čaj? (dítě 8 týdnů, plně kojené, váha ukázková, křivka ukázková, konec ledna)
MaeGandal Přesně, s čajem pořád někdo prudil. Naštěstí byla zima, v létě bych to s nimi snad nevydržela.
Jo, já to vidím u kamarádek - místo aby spaly, když spí dítě, tak uklízí, vaří, dělají milion věcí, aby neměly doma "bordel". A s tou (ne)podporou starší generace je to podobné. Jinak v mém okolí nejdéle kojily holky, co měly laktační poradkyni, co jim na začátku pomohla kojení zachránit. Měly právě na koho se obrátit, když se vyskytly problémy i později.....
Pinot Noir a přitom ze všech oblastí vyžádaných i nevyžádaných rad, by zrovna u toho kojení bylo fajn, to slyšet od mámy (tchýně) že se to srovná a bude to všechno v pořádku :)
Sairon Tak naše matky a tchýně toho většinou moc nenakojily, to před takovými 30 roky nebylo moc zvykem. Aspoň dlouhodobé kojení bylo out.
A666 S tim bordelem, ono kdyz je clovek doma 24/7 je pro nej najednou nejak dulezitejsi mit naklizeno.
DrowRanger Nase mala mela ty problemy s prdama na zacatku, teda asi lehci nez popisujes. On je problem, ze je chytne rapl z tech prdu, to se vyresi, ale pak jsou z toho chudacci pretazeni, z toho rvani, a tak rvou zase z te unavy. Takovy jsem z toho mela pocit. My jsme malou nezavazovali do zavinovacky na pevno, klubickovali jsme, nosili na tygra, cim byla vetsi a bylo ji min zima, tak nechat prokopat nahatou, ono je to vetrani dobre I na kuzi. Nase doktorka rikala davat na brisko po mesici, ale nekdo dava hned, to taky pomaha. A hodne nam pomohly kapky, davam biogaiu a babycalm. Predtim jsem mela espumisan a nic moc. On jak bude rostak vetsi a vic v pohybu, bude to lepsi. Jo a to vazani kycli nevim no, ja se ptala doktora v nemocnici a ten rikal, ze driv se to davalo preventivne plosne a ted uz ne. Pokud te nebude hryzat svedomi, zkus to malemu obcas sundat.
DrowRanger přebaluješ malého do jednorázu nebo do látkových plenek? Pokud bys uvažovala o látkových plenkách, tak ty víceméně nožky drží v té ideální pozici a nemusíš se trápit ještě s nějakými ortopedickými kalhotkami.
A jak jsi psala o tom strašném hysterickém pláči, co ustal po převlečení na cestu na pohotovost... zrovna teď jsem to četla na nějaké diskuzi, že těm miminkům i v těch hrozných vedrech může být zima! Kdo by to řekl, my máme tendence co nejvíc je větrat, aby se nepřehřáli, když je venku horko. Ale přitom oni byli zvyklí na mnohem větší teplo z břicha a často pláčou chladem. Prý je to časté u těch letních miminek, zimní nějak automaticky víc zabalujeme i doma.
tak mne sa po piatich týždňoch nejako tá laktácia zrovnala a malú už nedokrmujem (klop, klop). Vďakabohu, lebo s UM to bol boj, najprv hodina kojenia, potom UM, potom keď utíšila najväčší hlad, začala ho vypľúvať, potom desať minút oddych, potom zistila, že je stále hladná, takže znova UM, z toho bola mrzutá, takže zase prsia... no jedno kŕmenie trvalo niekoľko hodín. Teraz sa za pol hodku naje, a potom je minimálne hodinu kľud. A plakať som ju už pár dní tiež nepočula.
A inak tie kojace teroristky nechápem, mne to dieťa preplakalo jednu noc od hladu, a bola to najhoršia noc v mojom živote. Otvárala ústočká ako vrabček, pchala si pästičky do pusy a zúfalo sa snažila najesť... ešte teraz sa mi tisnú slzy do očí
Asi to bude individuální, já jsem doma 24/7 byla víc jak rok (když jsem dopisovala dizertaci), teď jsem krátkodobě znovu a úklid byl a je důležitostí někde na posledním místě...... Pořád si myslím, že vlastní fungování organismu je jaksi priorita. e fakt, že mám mamku s únavovým syndromem, takže jasně vím, kam přepínání organismu může velmi snadno vést.....
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.