Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Stará existence
291 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:13

brrr To máte pravdu, já jsem měla děti zhruba právě před těmi 30 lety, obě jsem kojila rok a čtvrt a byla jsem totálně out.  Při pravidelné lékařské prohlídce se mě doktorka prvního čtvrt roku ptala jen tak, aby se neřeklo: kojíte?

Po čtvrt roce byl tento obecný dotaz nahrazen udiveným: vy ještě kojíte? ..postupně dostal tento dotaz poněkud výhružný nádech, div že na mě nevolala sociálku. A dotazy, jestli dávám dětem během kojení čaj, byly i tenkrát skoro na denním pořádku.

Offline Karja
44733 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:21

A666 Pro me uplne ne, ja si v bordelu neodpocinu, ale mluvim fakt o bordelu co vadi mne, ne bordelu co vadi navsteve. Plus on I ten uklid je nejaka jina cinnost a clovek si tim paradoxne odpocine. Asi teda nemluvim o situaci, kdy dotycna spi v noci tri hodiny:-D. Mne osobne v sestinedeli hrozne vadilo, kdyz me porad nekdo zahanel do postele, ptal se proc delam to ci ono, jsem to delat chtela,ze jo:-D.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:27

Tak sme boli u detskej doktorky, kolika to vraj nebola a nemohla byť, že máme ešte tak 3 týždne na koliku čas ak vôbec, že zrejme len zarazené vetry alebo sa nahltal vzduchu pri kojení (inak ak by niekoho zaujímalo, že kolika je vraj lekársky termín až v prípade, ak dieťa plače dlhšie ako 7 dní po sebe viac ako 3 hodiny vkuse!!! , + že by mal malý bruško vyduté ako bubon - to ma ani nenapadlo skúmať).

Ako tu išla minule diskusia o tom, či dieťa nechať/nenechať vyplakať, tak nám rovno detská vravela, aby sme vyplakávať nenechali, že sa dostane dieťa do amoku, kedy sa už nedá utíšiť a prereve sa až do vyčerpania, presne hneď aj vravela, či včera neboli u nás návštevy, že možno malý bol tak mimo aj z nich.

Naširoko baliť kázala, ale v 4-6 týždni máme ísť na kontorlu, ak bude nález normálny, baliť už nemusíme.

žluťásek zatiaľ jednoráz, nejak si ešte netrúfam začať látkovať kvôli praniu, ďalšia vec navyše, čo neviem, či by som teraz zvládla. Ale látkovať sa chystám, aj šatkovať, hneď ako si trochu na seba s malým zvykneme.

Offline Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:27

A666 Úklid taky nedokážu odsunout do pozadí, pokud není vše tak, jak si představuji, že by to mělo vypadat, jsem z toho na nervy. Nedokážu si číst, spát nebo třeba pít kávu v zabordelené místnosti (doma, jak má kdo uklizeno jinde, je mi úplně jedno, cizí binec mě netrápí). První týdny po porodu byly pro mě i z tohoto hlediska dost krušné.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:28
Reakce na Karja:

A666 Pro me uplne ne, ja si v bordelu neodpocinu, ale mluvim fakt o bordelu co vadi mne, ne bordelu co vadi navsteve. Plus on I ten uklid je nejaka jina cinnost a clovek si tim paradoxne odpocine. Asi teda nemluvim o situaci, kdy dotycna spi v noci tri hodiny:-D. Mne osobne v sestinedeli hrozne vadilo, kdyz me porad nekdo zahanel do postele, ptal se proc delam to ci ono, jsem to delat chtela,ze jo:-D.

​Jasný, když to člověk chce dělat, tak je to jasné. Já mluvím spíše o případech, kdy se matka plouží po vícemén probdělé noci, dítko jí spí, ale ona místo aby se prospala, tak doma meje vanu (konkrétní příkald z mého okolí).

Je fakt, že já si při úklidu neodpočinu, je to pro mě stres - já jsem vyložený chotik A vždycky říkám,ž e tahle část ženského mozku, co úklid zvládá a má jako relax, zrovna mě chybí....

Offline viktorka_od splavu
49363 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:47

A666 uklid jako relax to je nejaky typicky zensky zpusob existence?:-OOO ziram, slysim prvne. bud su chlap a baby kolem me taky, nebo nevim teda:-) je fajn kdyz je uklizeno, ale samotna ta cinnost mi rozhodne neprinasi zadne poteseni takze kdyz se mi chce uklizim a kdyz ne tak to nedelam.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:51

A666 šatka môže pomáhať aj preto, že je tem dieťa v klbôčku + vo zvislej polohe + ako už niekto spomínal, aj tie pohyby matky. Akonáhle sa viac osmelím a zhojí sa mi úplne jazva, idem aj ja poskúšať šatkovanie, páčilo by sa mi už začať zaraďovať o nejaké 2-3 týždne dlhšie prechádzky :)

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:51

viktorka_od splavu Ja pri upratovaní vypnem, takže istá forma odpočinku to je len to netreba dohnať do štádia potrebujem mať upratané tip top vždy a za každých okolností pretože to už je mierne stresujúce. 

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:52

Se zeptam, jsem sobec kdyz chci kojit jen do roka male? Bylo mi naznaceno ze jo

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:53

viktorka_od splavu no ja neviem, odkedy už nie som 2 v 1, tak sa krásne odreagujem pri vešaní prádla alebo nakladaní umývačky či upratovaní stolu...Asi že mi nik nevisí na prsníku 

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:53

rasaNori ehm, ja sa to hanbím priznať, ale ja mám v hlave 6. mesiacov. Radšej to mimo tohto fóra nikde nehovorím...

49363 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:58

paktofonika ja prave radsi vypinam pri jinych cinnostech:-) tu povinnost mit vse dokonaly mne sice nutily maminka s babickou, ale su holt rebel, nedala sem se;-) je tisic dulezitejsich veci pocinaje treba tim dobre se vyspat- tam se to teda kapku s tim uklidem potkava, ze vyvetrano, ciste periny a tak. tudiz uklizim:-) ale urcite u toho nerelaxuju, hledim to udelat a uz se vic neotravovat

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 15:58

DrowRanger to jsem tvrdila tez, do pul roka nebo prvniho zubu. Tak ma 9 mesicu a 2 zuby a furt kojim:D

Offline Potrefenáhusa
38885 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:01

paktofonika mě by to zajímalo, jak se dá při uklídu vypnout, já musím myslet na to, kam co dávám, zas takový ukony, jako je mytí vany apod., jsou tak fyzicky nepohodlný, že se u toho vypnout nedá.....kamarádka psycholožka říkala, že uklízení miluje, že si při tom vyčistí hlavu a je to konečně práce, která má za sebou vidět nějaký výsledky - zřejmě je to způsobem náhledu, mě to přijde naprosto nekonečný a že to vlastně skoro nemá význam, protože ten bordel se z druhý strany dělá snad okamžitě.....

na ten bordel platí fakt asi jediná věc, a to mít věcí fakt málo, což je pro mě nějak nesplnitelný přání

Offline žluťásek
8867 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:04

Podle mě je kojení tak intimní záležitost, že do toho nikomu vůbec nic není, ať žena kojí do pěti týdnů nebo do pěti let. Dnes je doporučované kojení alespoň do dvou let, ale za mne každý týden dobrý. Pokud už se matka necítí komfortně, nejspíš se to odrazí na jejím vztahu k dítěti. A spokojené obě strany jsou nad všechno mlíko :)

49363 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:06

Potrefenáhusa 

rasaNori DrowRanger tak ono to doporučení WHO na kojení tuším 2 roky se rozšiřuje celosvětově a platí zejména pro regiony kde je mateřské mléko jediná bezpečná potravina+nápoj, nenakažená bůhvičím a dostupná. v našich podmínkách je to sice fajn, ale rozhodně ne rozhodující pro přežití dítěte. bych se nestresovala. já kojila jednou krátce podruhé přes rok - hádejte který to děcko je zdravý jak řípa a který furt něco?:D

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:12

Potrefenáhusa 

Já ráda uklízela před dovolenou, protože ten výsledek fakt nějakou dobu zůstal Normálně naopak domácí práce nemám ráda, protože jsou nejvíc vidět, když nejsou udělané....

rasaNori DrowRanger 

Já vlastní zkušenost logicky nemám, ale kolem mě kojily kamarádky většinou kolem toho roku (průměrně). Vím, že když vše šlo ok, tak většinou nepřestávaly dřív, protože kojení bylo pohodlnější, jinak by se muselo moc řešit UM.... Takže paradoxně pohodlnější bylo kojit.

Offline Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:12
Offline Pinot Noir
29910 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:18

rasaNori DrowRanger Původně jsem si myslela, že nebudu kojit vůbec, byla jsem přesvědčená, že mi to nepůjde. Navzdory císaři se vše rozjelo ukázkově nebo spíš ještě rychleji. Tak jsem si řekla, že ten půlrok by šel. Pak jsem to posunula na rok, ale po 10. měsíci se to nějak samo ukončilo. Byl to nejspíš bojkot a šlo by to zřejmě zachránit, to mě ovšem ani nenapadlo dělat  Pro mě to byl důvod k oslavě  Už mi to fakt lezlo krkem. Blbý bylo, že se mi pak už nepodařilo přimět kluka k pozření jakéhokoliv mléka, takže od 10 měsíců musel přežít na jogurtech. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 27. srpna 2018 16:18

DrowRanger Taky mám v plánu do 6 měsíců, respektive do 6 měsíců bych fakt chtěla a pak už je to mi to spíš jedno a zařídím se podle situace - když to bude fajn, tak proč ne, třeba do roka nebo tak. Když to fajn nebude, tak to skončím dřív.

O přínosu kojení v pozdějším věku (dva tři roky) nejsem přesvědčená. Často vídám kombinaci děcko, co jí už vše s dospělými + kojící máma, co se stravuje kdečím (málokdo si ještě ve třech letech dítěte dává nějaký významný pozor na to, co jí). Fakt nevím, co by v tom matčině těle muselo probíhat za procesy a čím by se to mlíko muselo zlatit, aby to "vyrobilo" nějakou nadstavbu toho, co už je dítě schopno potravou přijmout samo. Snad je pochopitelné, jak to myslím, mluvím samozřejmě o hypotetickém, zdravém, všekonzumujícím dítěti. 

Jinak jsem ještě slyšela, že na bolavé břicho je fajn koupací kyblík, jak jsou v něm děti stočené, že jim to dělá na to dobře. Mám v plánu ho používat, ale zatím teda nemůžu zhodnotit. Tak to spíš kdybyste nad ním uvažovali.