SunEclipse mám taky fajn tchýni, má své mouchy, ale co se týká mých dětí nebo mého vztahu s jejím synem, tak by si nedovolila. Ale ona vidí dnešek jako vývoj k lepšímu, takže naopak tady vzdychá, jak je fajn to kojení, ta podpora, zatímco oni ... narozdíl od mojí mámy, která nechápala, proč kojím, že my taky vyrostly na sunaru
Vše o těhotenství a dětech
Karja ja mám postavu po pôrode otrasnú, zjavne nie všetky kilá boli dieťa, takých 6 bola aj tá zmrzlina
. Ale ide to raketovo dolu a to sa snažím stravu nezanedbávať a jesť 5x denne. Ale je vtipné, že od pôrodu som ani nepozrela na zmrzlinu, sladké, slané, mastné...som zvedavá, koľko mi to vydrží.
Karja plánovat se naučíš (nojo kecám já se to nenaučila doteď:-)) ale tak nebydlím na vsi:P každopádně máte zahradu tak to je dobrý, blbě se vaří na vsi když musíš kupovat ovoce a zeleninu. aspoň takovou mám zkušenost z chalupy apod., zoufalý, kolikrát sem po týdnu už byla uplně říčná na aspoň kousek normální zeleniny nebo ovoce páč tam měli akorát cibulu a brambory v takovým malým regálku, asi od loňska
autem leda do COOPu (=tosamý) a nebo 30 km do města. umřela bych nebo začla pěstovat zeleninu![]()
ale co se týká mých dětí tak by si nedovolila.
s dovolením tě použiju jako demonstraci - tvoje máma by si dovolila?
Jsem to nešikovně formulovala - myslela jsem to, jestli jsou tchyně "rovnoprávné" co se týče vnoučat. Typový příklad (zveličený pro ilustraci): moje máma mi do porodnice přivezla jídlo a věci na dítě, z malého byla unešená. Jen mě naštvalo, že hned se mi tam nahrnula tchýně, prý podívat se na malého. Jakoby nemohla pár dnů počkat, copak jí nedocvakne, že otravovat den po porodu je neomalenost? A prý že něco malému přivezla - takový krámy hrozný co vybrala...
SunEclipse Máma bydlí 300 km daleko, tchýně 50 metrů. Naši zeptali, jestli se cítím na to, aby přijeli následující víkend po návratu z porodnice. Necítila jsem se na to, přijeli až ten další. Mámě jsem to dokázala říct, věděla jsem, že to pochopí. Tchýni jsem nedokázala říct, že hodinu po návratu bychom byli radši sami. S tchýněmi, byť jsou třeba ze zlata, se prostě nemluví tak snadno, jako s mámou. Aspoň u nás, mám s mámou ten nejlepší vztah.
SunEclipse Jsou rovnoprávné, jen bych byla víc diplomat :-). Zavoláš, popřeješ k miminku a zeptáš se, jestli se můžeš přijít podívat už do porodnice. Řekneš, že bys jim něco ráda koupila, ale ti dá snacha tip... Je to trochu chůze po skle, ale vyplatí se to. Tím, že tohle moje tchýně uměla a umí jsem o ní nikdy neřekla špatné slovo...
SunEclipse Já tohle úplně srovnávat nemůžu, ale myslím že obecně jsou si rovnoprávné, co se vnoučat týká. Moje máma bydlí kousek, děti vídá nepoměrně častěji. Tchýně si je zase bere o prázdninách 2x na týden, to zase moje máma nedělá, je o deset let starší a je tam cítit trochu únava. Fakt je, že dřív, když přijeli tcháni na návštěvu, automaticky jsem zvala i moji máti, protože je má ráda a ráda je vidí, ale už to nedělám, nebo ji pozvu na později, protože pak mám pocit, že si tcháni děti tak neužijí, protože moje máma se do toho pořád nějak vkládá. Tchýně dětem taky pořád něco kupuje, oblečení, hračky, občas ústřel :-) ale nikdy to nekomentuju, máma se spíš poradí. Moje máma jim zase cpe blbiny k jídlu, v tom jsou naopak tcháni vzorní, taky to ale nekomentuju (jen výjimečně, haha). Tchýni si asi dovolím říct míň (co se výchovy atd. týká), ale zase vždycky "poslechne", zatímco mámě něco řeknu s větší odvahou, zato marně :-)
Když ono prostě ani se sebelepší tchýní nebudeš mít vztah jako se svojí vlastní mámou. Zatímco vlastní mámu chce mít člověk u sebe, tchýni prostě ne vždy. Najdou se výjimky, kdy si tchýně se snachou sednou tak, že ten vztah je hodně blázký. Ale dle mého nelze brát úkorně, když žena ve chvílích fyzického a emočního vypětí jako je porod a šestinedělí uvidí radši svou mamku, než tchýni......
Z vlastní zkušenosti - vztahy s tchýní mám super, ale třeba problémy s početí s ní řešit neumím (už párkrát jsem na to chtěla zavést řeč a nešlo mi to), zatímco s mamkou je to přirozené.
SunEclipse asi to tak nejako funguje, k vlastnej mame (ak nie je zly vztah) ma clovek predsalen blizsie.
Ja svokru bohuzial nemam ale svokor v porodnici bol pozriet. Pride mi to fer, ked mozu moji rodicia, tak mozu aj rodicia partnera. Ale zas partnerovych surodencov by som neprijala (ale nastastie su natolko pricetni, ze ich to ani nenapadlo) ale svojich som rada pustila.
Inak musim povedat, ze mame asi fajn rodinu a priatelov, nikoho okrem rodicov, ktori mi fakt pomahali, nenapadlo sa k nam v sestonedeli trepat.
Edit: teda mama mi obcas riadne pila krv, ked sa sem dotrepala neohlasene (ma svoje kluce) ale to sme si vyavetlili, obcas to aj chape a hlavne som jej to musela odpustit lebo pre nas naozaj vela robi a aj maleho strazi vzdy ked je potreba
s dovolením tě použiju jako demonstraci - tvoje máma by si dovolila?
Jsem to nešikovně formulovala - myslela jsem to, jestli jsou tchyně "rovnoprávné" co se týče vnoučat. Typový příklad (zveličený pro ilustraci): moje máma mi do porodnice přivezla jídlo a věci na dítě, z malého byla unešená. Jen mě naštvalo, že hned se mi tam nahrnula tchýně, prý podívat se na malého. Jakoby nemohla pár dnů počkat, copak jí nedocvakne, že otravovat den po porodu je neomalenost? A prý že něco malému přivezla - takový krámy hrozný co vybrala...
no jak píšou ostatní, pokud jsi tchyně tak nejsi prostě maminka - babička jsi samozřejmě pro děti z obou stran, jak od syna tak od dcery... ale snacha u tebe těžko bude hledat útěchu v těžkých chvílích po porodu a podobně, jako dcera. na to má ona svou maminku. právě proto se říká, že když máš syny tak je máš jen nakrátko.. jak se ožení tak si je přitáhne snacha do své rodiny. samozřejmě to je za předpokladu že u nich jsou vztahy dobré. pak je třeba se držet zpátky a nevynucovat si... no samotnou mě to čeká:-))
Jo, moje to taky umí. Jinak u nás je výhoda i to, že si pravidelně volají naše maminky, takže je tchýně informovaná i takto
Ale je fakt, že tchýně má i dvě dcery, takže to vidí z obou stran......
Jinak my jako vnoučata jsme byli častěji u babičky - maminčiny tchýně, než u prarodičů z mamčiny strany. Byli blíž a vztahy s nimi jsou jaksi lepší. Na druhou stranu druhá babičina snacha jí od druhého vnuka docela odřízla ![]()
A666 teď si uvědomuju že my jako děti jsme taky bývali u "tchyně", přestože byla teda dál, ale byla to taková ta babička z vesnice, trávili jsme tam prázdniny a tak. i když se s maminkou uplně nemusely, tak jsme to nijak nepocítili a u babičky jsme byli rádi a často. u té druhé až tak ne... tudíž není nutno si nějak zoufat, SunEclipse byť nemusíš být oblíbená tchyně, jako babička můžeš být v kurzu i tak:-)
DrowRanger mne sa zacalo tvorit kolostrum az 5-6 dni po porode. na 7 sme isli domov. muz nas doma vysadil a bezal kupit odsavacku co sme nasli na internete. flasky a 400g nutrilonu kupil este kym som bola v porodnici a nervovala som sa ze nebudem mat ako kojit a nech mam doma aspon trochu ako poistku. nebola som daleko od pravdy. mlieka som mala tak malo ze maly od hladu stale plakal. po kazdom kojeni som skusala este odsavat ze ci predsa len nema zlu techniku. nemal. zo mna uz fakt nic neslo ani vyzmykat az na par kvapiek. snazila som sa stravou, weleda cajmi a homeopatikami. nezabralo. a ako som si to idealizovala ze budem kojit pol roka az rok ak sa podari pripadne podla situacie a budem ho nosit v satke tak aby sa nakojil aj tam a aka to bude pohoda. no nebola. proste facka a navrat do hnusnej reality
SunEclipse já jsem to "by si nedovolila" myslela tak, že tchýně respektuje naši výchovu našich dětí. Nebude to komentovat. Zatímco moje máma to má nastaveno tak, že pokud je to jinak, než to měla ona, tak je to špatně. Takže tchýně kojení, nošení nekomentovala. Ani nevím, co si o tom myslela. Zatímco moje máma pořád: a čaj mu dáváš? podívej, jak tě kojení vyždímalo? proč ne sunar? proč se s ním taháš? nech ho být, musí se naučit usínat sám atd. atp.
Je spousta věcí, které neřeším ani s jednou. Řeším to s manželem. Nemám potřebu to řešit ani s mámou ani s tchýní. S mámou nemám takový blízký vztah. S tchýní, je skvělá, ale přeci jen "cizí".
Možná je to u nás o tom, co píše 999 Tchýně asi umí být dobrá tchýně, našlapuje po tom skle (a dobře), moje máma to neřeší, asi protože je máma. Akorát já nějak nemám pocit, že máme takový vztah, abychom si mohli cokoliv na přímo říct.
A já bych řekla, že tchýně i mámy štvou občas úplně stejně, ale s mámou si to většinou každý umí vyjasnit, s tchýní to tak úplně nejde, takže nezbyde, než si postěžovat tady. Neznamená to, že jsou tchýně automaticky horší, ale člověk je zkrátka vůči nim zdrženlivější. Mámě řeknu "prosimtěmami!", tchýni musím ventilovat na fóru ![]()
Nemáte niekto dáky tip ako preložiť dieťa po kojení do postieľky tak, aby sa nezobudilo? Začala som kojiť bez zavinovačky, malý na prsníku zaspí, akurát že keď ho chcem preložiť, vždy sa zobudí. Problém tiež je, že má dosť nepokojný spánok, tá zavinovačka ho ukľudnila a on sa nebudil na to, že sa myká alebo trhá ručičkami/nožičkami, ale keď ho chcem zabaliť po kojení, spoľahlivo ho to preberie a aj môžem uspávať na prsníku znova...Nosením v zavinovačke sa bohužiaľ uspať nedá.
DrowRanger ja som ho mala polozeneho na vankusi. to sa prelozi lahko. alebo take tie hniezda su vraj na to este dobre ale to som nemala tak nemam skusenost
DrowRanger Kojila jsem zavinutého ve velké plence, v takové té plenkové osušce. Potom v tom i spal.
Pinot Noir ta plienka je dobry napad, to skusim alebo kupim tu lahucku zavinovacku.
eless ak nezaberie plienka/lahka zavinovacka, tak dostane malý vlastný vankúš ![]()
Moje tchyne je v ramci moznosti snesitelna, matka bohuzel az tak ne. Ale jako tchyne je asi fajn, svagrova si ji pochvaluje, ale ona je proste ten typ, co se ma pretrhnout pro "cizi".
A v patek budou poprve obe deti spat u tchyne, snad to dobre dopadne!!!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.