Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:27

711990 Velká postel nefunguje, tam je super aktivovanej, jako na hraní a řehtání se dobrý, ale jako spací místo to nebere.

continuity S pěstounama jsme v kontaktu, ale na tohle úplně mi nepřijde, že má smysl se jich ptát. Oni se mu věnovali na 150 %, ale žádnej denní režim moc neměl a v noci jim taky řádil, jeden den do tří vzhůru a pak spali třeba do dvanácti, druhej den zas jinak. Přes den nespal vůbec, sem tam v kočáru, ale vždycky jen na chvilku, třeba 20-30 minut. Zbytek věcí zatím držíme podle toho, jak byl zvyklej, ale tohle se popravdě snažím změnit, zavedli jsme odpolední spánek a ukládáme v jakous takous pevnou dobu.

V posteli má takovýho usínáčka, co dostal s sebou, a podařilo se mi sehnat tentýž hrací kolotoč, co měl doma, obojí má rád, ale nestačí to, no. Dneska, když začal v postýlce brečet, tak jsem mu pustila Skoumala, a pomohlo to, tak zítra dám šanci nějaký ukolébavce, uvidíme. 

Jinak díky za pochvaly, ale s tou skvělostí nevím, nevím, doneslo se mi, že existují jedinci, co zvládají i dvě a více dětí najednou!!, zatímco my jsme div živi z jednoho :-]].

Offline Malenge
4843 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:31

MPLee malá ji pekne a očividně kvalitní věci, já bych si to užívala, dokud to trvá, i když rozumím, ze vlacet s sebou tuny svacinek je opruz. Ovšem celkové si nevyberes, s nezerkou totiž taky resis jidlo cely den, akorát ze pořad jak blázen nabízís a doufas, ze by třeba mohl něco sníst, takže s sebou to jidlo vlacis taky, resis, jestli jablko/banán, co ho 2x oblizl, snis, i když nemáš hlad ani chut, ale je ti proti srsti denně jidlo vyhazovat a tak. Já bych ji nechala, je ještě malinka a vydej musí mít neuvěřitelný, věřím, ze si to časem sedne.

Offline Tabea
8175 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:31
Reakce na Zina:

Jinak díky za pochvaly, ale s tou skvělostí nevím, nevím, doneslo se mi, že existují jedinci, co zvládají i dvě a více dětí najednou!!, zatímco my jsme div živi z jednoho :-]].

​Většina rodičů je u prvního dítěte div živá i z toho jednoho.
A to u vás to byl rovnou skok do hluboký vody, takže smekám.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:33

Myrtila já jsem moc vděčná i za půl úvazek, který mi dává možnost vyzvednout ho ze školky po obědě. A že mám jeden den v týdnu volno a máme ho pro sebe. Na různé výlety, návštěvy, ale i jen tak obyčejné, že já dopoledne uklízim a on mi k tomu pustí svoje oblíbený písničky, že můžeme jít spolu beze spěchu na celý den ven a dát si oběd v restauraci, jít do kavárny s dětským koutkem, já si čtu a on si hraje. Už teď je mi úzko, že máme poslední rok než začne škola a přibude mnohem víc povinností. Rodičovská dovolená pro mě byl nejkrásnější čas dospělýho života, moc jsem si to užila. 

Online continuity
43235 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:37

Karja ja ti rozumim. taky mě vstávání do neuklizene kuchyň přivádí k zoufalství. To radši vše uklidím o půlnoci. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 22:42

žluťásek jenže mně to sezení vedle nich nepřijde jako kvalitně strávený čas s dětmi. Oni nic neříkají, akorát mladší občas vymýšlí kraviny, starší už je dávno v limbu. Vlastně to trpím jen proto, že to nepotřebuju rušit kvůli dalšímu dítěti a brzy očekávám konec denního spánku a výrazné zkrácení této činnosti.

Edit: vzít je na výlet a podobně, je super. Ale to naše uspávání je ztráta času podle mého.

Online continuity
43235 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:44

Zina ehm, jak kdybych nic neřekla. 

Pokud měníte režim, obrnte se spíš trpělivostí, než si to sedne. Netrvá to zas tak šíleně dlouho, ale měsíc to zabere. 

Pokud by bych schopen spát v kočárku přes den, tak bych to zkusila. Na zrušení denního spánku je ještě hodně malinký, je spíš možné že vám začne víc spát celkové, pokud bude spát i přes den. U nás to tak bylo. Když starší začla alespoň trochu normálně spát v noci, nakonec spala víc než předtím přerušovaně.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 22:47

Zina sice dvě, ale k ročnímu máš obvykle dítě třeba tří čtyř leté:) Já myslím, že na první týden je to úplná paráda! Teprve zjišťuješ, co potřebuje. Kdyby to byl partner, tak po týdnu ho vůbec neznáš;)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 22:49

Karja my naštěstí v těch osm máme všechno hotovo, nádobí naštěstí myje myčka a zbývá už jen otřít linku:)

Offline MPLee
3039 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:49

MP Meri no přesně. Často netrefim množství na celý den a pak hledám kde co dokoupit  Do teď jsme přežili celodenní tůry nebo cyklo výlety a ferraty o 1 proteinové tyčince, balíčku Jerky a když jsme se jo připravili, tak i s jedním jablkem pro 2 lidi na celý den a teď toho víc táhnu do parku za domem  

no nicméně jsem chtěla hlavně říct, že Karja naprosto chápu a můžu vyletět z kůže, když mi lidi cpou dítě blbostma. Ano, je drobná a akční, ale prostě vydrží hodinu bez jídla a nevidím důvod proč jí cpát čokoládou, pribináčkama, zmrzlinama a vůbec čímkoliv nonstop jen proto, že ona by si to přece určitě ráda dala! Jakmile překročíme práh u kterékoliv babičky, tak už jí rvou do ruky buchty a sušenky i když je zrovna po jídle. Takže ano, pro někoho to může být normální svačina, ale proč se ty lidi prostě nezeptají. 

Offline Karja
44780 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:50

Zina Tak to jste fakt dobří! Ten odpolední spanek je pro roční dítě hodně duležitej, dobře že jsi se rozhodla to zkusit zase zavést. 

Offline Karja
44780 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:51

MPLee To s tím jablkem do parku mi připomnělo, jak včera říkám segře, že sambo vydrží s dětma u rybníka třeba 5 hodin (ono se to nezdá, ale tak jako louka a rybník, to jako je na naše děti fakt výdrž). A ona jestli s sebou mají aspon svačinu...Tak jsme se začali smát, protože oni vozí batoh plný jídla, kromě jídla v tom batohu nic není. V pondělí to byla půl plechu pizzy, čtyři krajíce chleba, sýr, 10 merunek, čvrtka melounu, dva banany, dvě jablka, salátová okurka, mrkve...a všechno to tam sežerou. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 26. července 2022 22:56

Evaeva já jsem právě ráda, že jsem tam s ním, když nemůže dýl usnout. Tak si třeba povídáme nebo mu ještě vyprávím pohádku, ležím vedle něj a hladím ho po zádech, často vytáhne nějaký téma, který ho možná trápí a přes den to nepřijde na přetřes.

Ale jako samozřejmě to nikomu necnucuju, určitě to není jediná správná možnost, jak trávit večer. Já jsem obvykle už sama unavená, tak mi tenhle čas vleže dost vyhovuje. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. července 2022 23:01

Já bych taky uspavala celkem rada, kdyby to netrvalo třeba i dvě hodiny, jako dneska. To jsem pak zralá spis na panáka a zatlačení čísla dvě někam hluboko zpátky do vaječníku. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 23:03

žluťásek jo, to chápu. Jenže u nás starší spí hned, před tím teda občas něco povídá a mladší buď leží nebo jen vymýšlí, protože ještě není tolik unavený. Já sedím na zemi metr od něj, muž tam pokaždé usne:) To mi prostě nepřijde, že by jim to cokoliv dávalo. Já si představuju, že po dočtení pohádky si popovídáme a já za chvíli odejdu. Ostatně tak jsme to dělali se starším od jeho dvou let.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 26. července 2022 23:14

Zina 

Přiznávám se, že své první dítě jsem málem nepřežila. Druhé jsem přežila v pohodě jen díky tomu, že byly celkem asi 4 dny, kdy jsem s nimi zůstala sama i po 17. hodině. Stačí?

Vypadá to, že malý nemá zajeté rituály před spánkem a režim, takže si to budete muset zavést a zjistit, co vám na uspání nejlíp funguje. My jsme obě děti do cca 2 let večer uspávali nošením na rameni. Syn usnul za cca  3 - 15 minut, dcera byla jak stroj. Nosili jsme ji 8 minut, potom jsme ji položili do postýlky a ona buď už spala, nebo sama usnula. Existuje kniha Každé dítě může dobře spát. Kdysi zachránila celou naši rodinu. My jsme měli hodně specifický problém, který tam přesně byl popsaný a k němu řešení. Kdybys byla zoufalá, vzpomeň si na ni, já ji kdysi stahovala někdy v průběhu probdělé noci, kdy už jsem měla na kahánku.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 26. července 2022 23:17
Reakce na Tabea:

​Většina rodičů je u prvního dítěte div živá i z toho jednoho.
A to u vás to byl rovnou skok do hluboký vody, takže smekám.

​Já si myslím, že to je asi skok do hluboký vody pro každýho, kdo má první dítě. Navíc, když to jde klasickou cestou, tak je matka ještě zmordovaná z porodu, často i z těhotenství, já bych teoreticky měla být odpočatá a plná sil :-D. A měli jsme aspoň nějaký čas na přípravu, když by klapla ta otevřená adopce, kdy se bere novorozrně z porodnice, tak by to byla větší jízda - to pak taky může vypadat tak, že člověk v pondělí ještě nic netuší, řeší práci a víkend v Alpách, a ve čtvrtek má doma mimino!

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. července 2022 23:25

Zina mně to teda přijde úplně neuvěřitelné, že k někomu přijde roční člověk a on najednou zkoumá, co je vlastně zač. To novorozeně mi přijde takové jednodušší, chce vlastně jen jíst, spát a chovat;) ty vlastnosti se teprve projevují a formují.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 26. července 2022 23:30

vím, že by mě to jinak stresovalo víc, jen občas mě už unavuje, že řěsíme celé dny jen jídlo. Což by samozřejmě nejedlík neřešil, no. 

​Tak to je velký omyl. S nejedlíkem řešíš jídlo neustále, řeší ho celá rodina, ovlivňuje to všechny členy domácnosti,  výběr dovolené, průběh dne, výběr školky, rozhodování, kdy zpět do práce... A to všechno nemá VŮBEC žádný výsledek. S druhým, ač je jeho nejedlictví úplně jiný level (ale zase mám potvrzení od odborníků, že je to opravdu jistý druh poruchy), to už neřeším tolik, protože u staršího mi došlo, že to řešení stejně nemá, vlastně mě rozhodí vždycky jen údiv někoho "zvenčí", ale stejně při plánování výletu nebo dovolené myslím na to, jestli tam bude možné koupit těch jeho pět potravin, nebo jestli na ty pytlíky se vzduchem pořídíme na auto rakev... A jak to navlíct, aby před odchodem do školky snědl aspoň dva křehké chlebíčky, když na to máme jen dvě hodiny... Je to fakt peklo. 

Tvoje malá jí kvalitně, neobávala bych se toho. 

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 26. července 2022 23:36
Reakce na MP Meri:

Já bych taky uspavala celkem rada, kdyby to netrvalo třeba i dvě hodiny, jako dneska. To jsem pak zralá spis na panáka a zatlačení čísla dvě někam hluboko zpátky do vaječníku. 

To bude dobrý. Měla jsem podobné myšlenky, starší usínal nekonečně dlouho, když jsem byla těhotná, a bylo to někdy hrozné, ale přece jen je to ještě několik měsíců. U nás se to nakonec vyvrbilo dobře, mimino zpočátku spalo dobře a samo a než začalo vypruzovat, dospěl Richard do věku, kdy usnul během chvilky.