Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:15

MP Meri Jídelníček máme nějak zmáknutý pro dospělé, kteří už nejsou ve vývinu, a já třeba kvůli potížím se žaludkem dost zápasím s dostatkem bílkovin, protože část zdrojů, které jsem dřív využívala, teď nemůžu. Ale i kdyby to tak nebylo, tak držet malého jen na čistě vegetariánské stravě si jednodušenelajsnu, navíc pokud vím, česká pediatrická společnost ji pro děti mladší tří let vyloženě nedoporučuje. 

Offline Karja
44804 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:21

Zina Já bych to s ročním dítětem taky nedělala. Jako jiná věc je, když se třeba berou obědy od babičky, chodí do restaurace a doma se vaří trikrat do týdne. 

Online rasaNori
8870 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:34

S mamkou oscilujeme mezi tím, že je to tady s nema super a tím, že bychom je nejradši zavrazdily:D Ono i moji maminky je někdy dost, dítě protivné jak vřed a jdeme se podívat ještě tam a tam, říkám že má hlad tak jdeme na jídlo, a ne prostě ne. Ale tak vím jaká je, s tím jsem sem jela, tak zatnout zuby, usmívat se a mavat:)

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:39

Zina Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je kolikrát problém uhlídat množství železa i u všežravé domácnosti. Ono stačí, aby dítě třeba kvůli nemoci chvíli odmítalo maso a anemie může být natošup. My běžně jíme maso tak 3-4x týdně, ale synovi ho nabízím skoro denně a stejně mám co dělat, abych ho dostatečně saturovala. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:42

Zina Jasný, chápu, to je na vás samozřejmě. 

Ja mám v tomhle v přímým přenosu vege tátovo rodinu, tam je to fakt zajímavý. Nejstarší dítě (14, ve střídavce) vyrostlo na klasické stravě (na vege přešli v jeho 8). Měl fázi, kdy vyžadoval doma steaky, dneska jí všechno, nejčastěji pizzu  a připraví si většinou sám, rodiče jen nakoupí suroviny, klidně šunku, tuňáka atd.

Mladší (7) vyrostl na čistě vegestravě, maso ochutnal až když sám projevil zájem (kolem 3-4), pak měl různé fáze fascinace párkem, šunkou, většinou co viděl u staršího bratra samo. Dneska si "venku" občas dá něco s masem, ale jinak se dobrovolně stravuje vege.

Nejmladší adoptovaná (4) přišla samozřejmě s návykem na klasickou "jídelnovskou kuchyni". Kupodivu úplně bez mrknutí přešla automaticky taky na vege, pro ni úplně neznámá jídla. Po mase se pokud vím zatím nijak neptá.

To píšu jen tak, bez souvislosti, mě to celkem fascinuje, ty rozdílný stravovacích návyky.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:46

Len A jak to poznáš, jestli je nebo není dost ? Se ptám spis kvůli sobě, sama mám s tím zelezem velký problém a masu bohužel moc nedám, nemůžu se přinutit. Asi i mimo těhotenství ti budu muset začít řešit nějak systémově.

Offline Zuzuli
3826 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:47

Zina moc fajn vec jsou sklenicky dmBio z hoveziho a kureciho masa. Ja to obcas primichavala treba do brambor se zeleninou nebo do testovin, kdyz jsem nevarila maso. Jsou fakt dobre a hezky voni. 

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 13:58

MP Meri Bezpečně se to zjistí jen z krevního vyšetření. Já jsem to u syna teda poznala, měl bledej jazyk, ale mám ty sliznice nakoukaný a běžně si toho člověk asi nevšimne. Taky s tím mám problém, většinou mám železo na spodní hranici normy, ale nejíst maso, určitě bych neměla dostatek ze stravy. V jídle se tím řídím pocitově, prostě maso aspoň párkrát týdně a tím spíš chci, aby ho dítě jedlo, když je železo tak důležitý pro vývoj. 

Offline dzizisketa
9007 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 14:53

Tak jsem si zrovna koupila seminář "jak vychovávat kluky" od Vlaďky Bartákove. Zkusím ho projít co nejdřív a kdyby někoho zajímaly podrobnosti, klidně se ptejte.

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 14:55

dzizisketa Hlavně sem prosím napiš, jestli stojí za to, taky ho mám v merku.

Offline Potrefenáhusa
38943 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 14:56

dzizisketa taky by mě zajímalo, jestli to stojí za to

Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. zaří 2022 14:58

dzizisketa určitě napiš report! Myslím, že napsala i knihu nebo si to pletu? To já radši.

Offline continuity
43323 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 15:16

Ještě bych k tomu zelezu přidala B12. Ten je taky pro vývoj dětí extrémně důležitý ( asi jako všechno), bez masa a vajec je to taky prekerka. 

Offline Gatita
8657 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 15:49

Tak mame za sebou prvni dny ve skole a jsme z toho vsichni nejak schlipli. Syn z duvodu, ze nema rad zmeny a ze pochopil, ze mu pribudou povinnosti, a ja si nejak pripomnela ten skolsky opruz, nejak to na me v te tride dolehlo.

Ale jinak asi ok, pani ucitelka vypadala sympaticky, deti byly ciste a rodice pusobili pricetne.

Offline ziginka
727 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 16:23

Jak vychovavat kluky od Bartakove jsem videla nazivo a    o holkach jsem si koupila online kurz. Mne to prislo uzitecne hlavne na pochopeni toho, proc se dite chova, jak se chova, jak ho napr. ovlivnuji v ruznem veku hormony (a to uz od malinka).

Offline Pinot Noir
29971 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 16:46

Uf, tu Bartákovou jsem musela přestat sledovat, slovo "zazdrojovat" v každém postu mi způsobovalo osypky.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 16:49

Pinot Noir ja som pozrela len tak letmo dva prispevky a prosim ta co je to ten zazdrojovany rodic? Nechce sa mi tym celym prehrabavat. Z toho jedneho postu som to nepochopila.

Offline Pinot Noir
29971 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 16:51

Mrakoplas netuším, vždycky, když jsem to slovo uviděla, udělala se mi před očima tma a musela jsem přeskočit na někoho s kytkama

Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. zaří 2022 16:55

Mrakoplas to se teď hodně používá. Je to prostě odpočatý rodič. Jako když si najdeš čas na věci, co tě naplňují a na odpočinek a tím získáš zdroje (trpělivosti a energii bych řekla) na děti.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 06. zaří 2022 17:15

Pinot Noir Evaeva fakt? Som zas sto rokov za opicami? . Takze mozem tvrdit, ze ked som bola vcera vecer na vine, tak som sa bola zdrojovat?