letfenixa taky bych zašla jinam, úplně bežný to fakt není.
Vše o těhotenství a dětech
Tabea zubarka tvrdila, že z toho, že som mu po UM v noci neumyvala zuby.
To jsou takový kecy, s prominutím. Chtěla bych vidět aspoň jedinýho zubaře, který svýmu dítěti v noci zuby čistí.![]()
Technicky vzato, mohl by se ten zub vůbec zkazit během těch 12 hodin mezi ranním a večerním čištěním?
Ty jo, kdyby ta teorie byla pravdivá, tak bychom měli těch 15 plomb v dětství asi všichni? O tom, jak se dřív čistily zuby batolatům, mám docela pochyby.
dynda Čistě teoreticky ne, ale to by znamenalo mít perfektně vyčištěný zuby včetně mezizubních prostor 2x denně každý den a to asi dělá málokdo. Já třeba dítěti ráno čistím spíš pro formu, ať si vytvoří návyk, že se ráno čistí, ne že by to potřeboval. Upřímně, spoustu lidí se dušuje, jak poctivě čistí, ale v puse vidím něco jinýho. Nechci tím říct, že by to všichni schválně flákali, ale spíš je to nikdo nenaučil správně. Plus u dětí je hodně velkej faktor ta strava.
letfenixa mladsi bol na um v noci do dvoch rokov a teraz v cca 3,5 nema kaz (klop klop). Tiez by som skusila sa poradit inde. Znamej dcery sa zacali kazit zuby po covide, spustil jej reflux a aj napriek cisteniu aj s jednozvazkovou, medzizubnou sa stale kazili. Ked zistili a preliecili reflux, zlepsilo sa to.
Len
Technicky vzato, mohl by se ten zub vůbec zkazit během těch 12 hodin mezi ranním a večerním čištěním?
Pokud to bylo k tomu nočnímu kojení/krmení - pokud zuby nejsou večer dobře vyčištěný, tak je to samozřejmě zhoršující faktor (sacharidy z mlíka), snížená produkce slin tomu kazu taky napomáhá. Pokud už je sklovina nějak narušená (demineralizovaná), tak tu kaz vznikne fakt rychle. Řeším ale příčinu - odstranit plak. Kde není dostatečně dlouho působící plak (24 hod), tam kaz nevznikne. Takže řešením je instruovat rodiče o čištění (nejlíp s dentální hygienistkou), k tomu třeba upravit stravu. Obviňování rodičů z toho, že za kazy můžou kvůli nočnímu mlíku beru jako buzeraci.
slniecko No ale, nemyslelo se tim krátkodobé ,,zhoršení,, jakože dvě hodiny pak lítají jak blázni nebo se jim zhorší pozornost nebo tak? To by asi mohlo i odpovídat?
No...výskuy svorne ukazujú, že ani to nie, ale toto presvedčenie považujem za menej nebezpečné ako zvaľovať na to ADHD, tak ak to tak niekto vidí, tak sa mi o tom nechce hádať ![]()
Mne přijde, ze ten cukr je taková rychlá energie, tak i verim, ze některý děti po tom fakt můžou bejt jak na speedu
a verim, ze když některý dite k tomu má sklony, rodiče si daj sakra pozor...kofein by taky do materskyho mlika pronikat nemel a s našim ditetem to vůbec neslo a ze jsem nejakej milovník kafe a jinak jsem se rozhodla, ze na nic takovýho věřit nebudu a u jídla to fungovalo ![]()
Len mne ty zuby na stridacku hrozne frustrujou, zvlášť v obdobích, kdy se cistej hur, teď jak vyrostly pětky, kam se dá fakt blbě dostat kartackem, to je celkem náročný
já jsem měla v dětství se zubama problémy dost a pamatuju si to včetně spravování, není to pravda, ze driv takový problémy nebyly, i si přesně pamatuju par děti s uhnilejma a černejma pahylama...
nase pediatricka taky něco rikala o otirani zubu po každým nočním kojení.....ona je jinak skvělá, tak jsem to vyhodnotila jako neskodnej fail, naše dite se v tu dobu kojilo...no už jsem to radši zapomněla, ale mockrát za noc a ke spanku, zuby by pak cistil jen sadomasochista, ale cistila jsem poctivě rano a večer a naposled na dvouletý prohlidce byla bez kazu
Včera jsme byli v cukrarne s dětským koutkem a ty preference jsou fakt zcela jasný
(Teď tu vedle ze spaní rika tútú autooo)
(Kdybyste měl někdo cestu, tak cukrarstvi Pudilovi ve Slaným fakt doporucuju, maj skvělou vlastní zmrzlinu a výborný zákusky, v létě fajn zahrádku, (no a ten detskej koutek))

Len naša zubarka je momentálne na materskej, tak by som tiež rada vedela, ci čistí.
A napriek tomu, že od 3 rokov chodí syn na dentalnu hygienu a každý deň poctivo čistíme večer, tak aj tak to nie je super.
Potrefenáhusa To otírání zubů je hroznej nešvar, to se totiž učí na fakultě.
Jednak je to nesmysl sám o sobě, i když si odmyslím tu režii, ty zuby to dobře nevyčistí v místech, kde kaz nejvíc vzniká a jednak by to akorát udělalo nepořádek v ústní mikroflóře, což taky zrovna nepomáhá prevenci. Ale co se divím, nejmenovaný ředitel stomatologický komory nás zase učil, že je nutná pravidelná dezinfekce dutiny ústní. Průměrný pediatr ví o stomatologii asi tolik co já o nefrologii a to nemyslím nijak pejorativně, prostě na to není kapacita. My po nich chceme jen ať se ptají, jestli pacienti chodí a případně odeslat, pokud se jim cokoli nezdá.
Len no já fakt dekuju za ty vzdělávací profily na ig, člověk to má hezky pohromadě naservirovany na zlatým talirku
vcera v ty cukrárně nějaký lidi u vedlejšího stolu cistili miminu po snedeni skleničky s prikrmem zuby gumovym prstackem, tak to mi přišlo taky jako zbytecne vynaložená energie
Len naša zubarka je momentálne na materskej, tak by som tiež rada vedela, ci čistí.
A napriek tomu, že od 3 rokov chodí syn na dentalnu hygienu a každý deň poctivo čistíme večer, tak aj tak to nie je super.
Tak trochu myslím, že jí v reálu dojde, že je to nesmysl.
(Já jsem si třeba v praxi ověřila, že prsťáček na čištění vážně nestačí, i když jsem ho nedoporučovala, ale u prvních řezáků mi nevadil).
Ono je tam samozřejmě víc ovlivňujících faktorů, i když ta hygiena je nejdůležitější. Používáte tablety na detekci plaku? Ty používám ráda zvlášť u dětí, prakticky každý má totiž potenciál ke zlepšení (včetně mě). Pokud měl syn už tolik kazů, mohlo to být třeba i zhotovením předešlé výplně. Pokud není dobře utěsněná, kaz vedle vznikne rychle. Ale to se takhle od klávesnice hodnotit nedá, jen přemýšlím. U lidí s hodně velkou kazivostí, kteří mají celkem pěknou hygienu se snažím pátrat po různých příčinách, i zdravotních (někdo tu zmiňoval reflux). Nezapomenu na jednoho tříletýho! pacienta, kterýmu po nálezu x kazů (i na zubech, který měl v puse chvíli) maminka v ordinaci oznamila, že bude muset přestat pít s tátou colu.
To jsem koukala hodně teda.
Potrefenáhusa Ty vzdělávací profily jsou nejlepší, osobně jsem kolikrát využila ty o pediatrii a fyzioterapii. Ten profil dentist for small jsem doporučila pár rodičům v ordinaci, je tam totiž tolik informací, co nemám šanci na jedný prohlídce předat. Jeden příspěvek mě dokonce nakopl správným směrem, když jsem hledala, co je miminku, který nebylo zdravý, i když mi to všichni tvrdili s výrazem "no jo, hysterická matka". Já instagram vychvaluju, co mám dítě, vůbec nevím, co bych bez něj dělala.![]()
Jo a ta kavárna vypadá skvěle! Tam by se synovi líbilo všechno z toho, co vidím. Asi brzo vyzkoušíme, nemáme to tak daleko od prarodičů..
Vcera v ty cukrárně nějaký lidi u vedlejšího stolu cistili miminu po snedeni skleničky s prikrmem zuby gumovym prstackem, tak to mi přišlo taky jako zbytecne vynaložená energie
Nejvíc! V cukrárně bych si dala kafe (mají dobrý?) a dort a byla ráda, že je miminko v klidu.![]()
Len maj! Jinak mi přijde tahle oblast gastronomicky i kavarensky poměrně málo pokryta
letfenixa ak si z BA mam kontakt na vybornu zubnu ambulanciu pre deti aj dospelych. Aj hygienu robia. Deti maju vyslovene svoju zubarku a neskutocne to s nimi vie. Krasne vysvetluje to cistenie ako uz spominane zubarske profily. Naposledy sme boli pred mesiacom na preventivke a syn je zatial bez kazu ale na jednom mieste vzadu na stolicke sa mu urobil popri dasne bledsi pasik. Urcite to bude nedoststocnym cistenim lebo ked ma pocit ze to trva dlho tak sa zacne vykrucat a robit blbosti a to uz fakt nemam sancu docistit. Aspon som prehodila poradie kde s cistenim zacinam a koncim tak dufam ze sa mu to neurobi aj na druhej strane
eless tyjo to je hodna dobra poznamka, s tim poradim! Ja cistim vzdycky stejne a vubec me nenapadlo, ze tim padem nektery mista jsou lip nebo hur cisteny, pritom to dava smysl!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí