Jinak teda ještě k našim problémům, u syna je výhoda, že mají ve škole dobrou partu, u dcery, která je zase víc schopná to zvládnout sama o sobě je to s kolektivem horší, takže motivace menší. I když teď byla poprvé s kamarádkou venku, byla jsem nadšená, určitě víc než ona! 
Gatita Já to úplně nejsem schopná posoudit, protože děti jsou v mezinárodní škole a i když je překvapivě dost "japonská", přece jen má nějaké mezinárodní standardy. Je to v podstatě výběrová škola, děti dělaly pohovor, testy z matiky, posílaly vysvědčení a naše česká škola vyplňovala dotazník, nevím ani, co v něm bylo, školy si to řešily přímo mezi sebou. Nakonec syna přijali jen podmínečně. Zrovna teď mi říkala nějaká matka ve škole, že děti její kamarádky z Argentiny prošly testy, ale nepřijali je. Škola je super, ale ta náročnost mě docela zaskočila. Třeba syn teď psal test z matiky, píšou to po každé kapitole, docela obsáhlý, asi tři A4 (mimochodem opravy probíhají tak, že děti musí písemně vysvětlit jaký typ chyby a proč udělali). Nějaký spolužák dostal 96%, ale říkal, že se na něj budou doma zlobit, že neměl 100 (je to Ind). Jako mazec.
To jsem ale nějak odskočila. :-) Vůbec nevím, jak to dělají v japonských školách, ale fakt je, že ten tlak na studium je tady (v Asii obecně) opravdu veliký. Japonci mají nějakou speciální výukovou metodu Kumon, jsou to večerní školy a jsou skoro na každém rohu a pořád tam vidím nějaké děti všeho věku, je normální chodit na doučování. Teď na hodině naše Japonštinářka probírala studium, jaké aplikace na výuku používáme, jak dítě doučovat a podobně, kvůli jejímu synovi, je mu 9! Chodí tam se mnou jedna Indka, tak té se vyptávala na matiku, že prý Indové jsou v Japonsku vyhlášení jako hrozně inteligentní a téměř geniální na matiku, tak jestli mají nějaký speciální výukový systém a tak, prostě zajímaí se. Nebo jiný příklad, ve škole byl minulý týden takový náborový seminář, představovaly se tam různé univerzity z celého Japonska, bylo to pro hight school (pro celou, ne pro poslední ročník), ale middle byli "srdečně vítáni".