Ti moji by asi chtelu bejt venku i mimo kocar, ale to jde jen doma na zahrade nebo na oplocenym hristi. Malej na odrazedlo nasedne a jeste jsem nezazila, ze by se zastavil, mala ujede tak metr za pet minut, to samy i chuze, takze kocar je jedina moznost, jak je udrzet oba nazivu. Karja Ten letni soft maji bez ty teply podsivky, je normalne pevnej, ale jen s bambusovou podsivkou.
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva ono se to blbě porovnává podle mě, protože to má víc parametru než samotnou teplotu, vlhkost apod.
Evaeva Nad tím jsem taky přemýšlela, ale oni jsou jednoduše zvyklí, přijde mi. V nějakém průvodci jsem kdysi četla o nádraží v Kjotu (je to taková architektonická perla) a tam psali, že je jako japonský dům-v létě je v něm horko a v zimě je v něm zima. :-) Hrozně mi to utkvělo, protože to je strašně výstižné, my se snažíme o nějakou trvalou vyhovující teplotu a oni to prostě přijímají tak, jak to je.
A jak píše Potrefenáhusa, je tam asi víc faktorů.
Já taky jsem z těch míň oblékajících, i sebe, já musím mít v teple nohy a ruce, ale stejně měl Rosťa v noci a teď dopoledne teplotu a kašle. Navíc jsem minulý/tento týden uvalila nekřesťanské peníze za boty (zimní, sněhule a o číslo větší papuče do školky), vlněné svetry, rukavice a ponožky a já už nevím co všechno.
Pinot Noir Potrefenáhusa naše měla 2x rýmu a jednou rotaviry. Kolektivy střídá na 3-4 kroužcích. Takže z oblečení to asi neměla
Jinak mi venku přijde taky jako ts méně oblečená, ale já zase neuznávám 4 a víc vrstev. Letos navíc máme byt na horách. Buď jdeme na nějakou aktivitu a cestou se stavujeme na hřišti/ jdeme pěšky/na odrážedle. Pak má tenké legíny a přes to tenké softshellky, triko, mikinu ( tenkou nebo merino) a bundu (softshell bez podšívky nebo peří) podle teploty. Když jdeme schválně programově na celý den, nebo dopoledne ven, tak jí radši dám jen jednu nebo dvě funkční vrstvy. Takže třeba ty softshelky s beránkem, merino triko a bundu, nebo do sucha jen mikinu. Kombinézu má, ale protože už nechce nosit plenky, tak je pro nás krajně nepraktická a nechávám jí do sněhu na hory a na lyže. Jako uznávám, že ten výběr zbytečné hrotím, ale tak už venku děláme v podstatě stejné aktivity a sama u sebe rozdíl mezi funkčním oblečením a obyčejným cítím hodně. Teď jsem trpěla v těhotenství a u těd, když se do svého ještě nevejdu a do dalšího většího se mi investovat nechce. A je to krutý ![]()
Vari s dvojčaty je to jasný! Zrovna nedávno jsem potkala na hřišti tatínka s dvojčaty tak dva roky na odrážedle. Pak jsem zahlédla jedno na odrážedle a za chvíli tatínka s druhým v náručí. A pak jsem zjistila, že se to první ztratilo. Naštěstí ho hned našla učitelka z ddm hned vedle a dítě bylo navráceno.
MPLee nechci ti kazit radost z těch kolektivů, ale u nás to začlo vyloženě až se školkou/dětskou skupinou. Cvičení i plavání před tím byly v pohodě. Vysvětlení nemám.
Ono je opravdu něco jiného, když seš venku dvě hodiny, z toho je část nákup, vyzvedávání ve školce atd. Nebo jseš celý den venku v lese.
Evaeva Já myslím, že vysvětlení je v tom, že na kroužek rodič dítě, které vypadá zdravotně podezřele, spíš nevezme, protože většinou stejně jde s ním, tak ho tak nežere, že s ním zůstane doma. Naproti tomu, do školky dáváš dítě většinou proto, že potřebuješ do práce, tak tam to dítě rodič šoupne a doufá, že mu ve skutečnosti nic není. No a někdy to holt nevyjde dobře.
Evaeva MPLee Podle mě je to určitou intenzitou kolektivu. Že přece jenom na tom kroužku jsou tam tak nějak spolu, ale chvíli, ale tady je 20 děti půl den a teď jsme nějaké její skolkove kamarády potkali venku a když jsme viděla, co dělají, že spolu mluví třeba z 5cm tak se nedivím že ta přenosnost je tak vysoká.
Evaeva syn měl teploty ještě do čtvrtka a ne úplně malý, tak jsme to vzali pozvolna.
Náš kluk určitě moc navlečenej nechodí, za skvělou vlastnost vlny právě považuju to, že skvěle izoluje a stačí míň vrstev nebo tenčí.
Nemocnej je furt a jsem z toho upřímně zoufalá, protože jsme doma častěji než ve školce, práci a venku. Zvlášť ten předškolní rok mě úplně ničí, vidím že je to poslední čas, kdy si můžeme ještě užívat bezstarostnost bez institucí a promarníme to doma s rýmou a kašlem :(
Evaeva jo to je mi jasne, ze to prijde se skolkou. Jen ze mame v okoli spoustu deti, co nechodi fakt ani na zadny krouzek, do obchodu a nikam, setkavaji se s ostatnimi jen venku a kazdy kolektiv povazuji za riziko. A ze ty rotaviry chytila spis na krouzku, nez z toho ze nosi merino mikinu ![]()
MPLee Jj, já tu merino napsala jako nadsázku! Protože ono nejde moc takhle říct, kdo jak děti obléká, jednak teda vy jste pražačky,tak OK, ale počasí je dost rozdílný skrz republiku a hlavně ty aktivity dětí jsou taky různý, někdo je v pohybu, někdo sedne k prvnímu klacku.....Prostě je to x faktorů, já radši ani nepřemýšlím, jakej u nás hraje roli. Ale my zatím jedeme od září, týden až deset dní viroza, 14 dní školka, Ted je to 3.kolo:-D
MPLee upřímně ty hejty na merino nechápu, já mam na vlnu uchylku od chvíle, kdy jsem se poradne pustila do pletení, ten materiál je celkove uzasnej, vetsina body je tenčí než nektery bavlneny, co máme, dite mi v tom přijde v teple a pohodlí, není zpoceny, muže se v tom dobře pohybovat - vždyť vlna už davno nejsou jen tlustý kousavy svetry....kdyz to nesezerou moli, jde to ještě dobře prodat nebo poslat dal - narozdíl od staryho body třeba z ceacka, který už nikdo nechce, pripadne rovnou koupit z 2.ruky
Karja my máme to skóre opačně, minimálně 2 týdny doma a pak max týden ve školce ![]()
Je to fakt zoufalý a letos se už fakt bojím o místo v práci, protože tam vůbec nejsem. Občas ho pohlídá mamka a různě to vykryjem přes ranní odpolední s mužem, ale často to pak chytnu i já a stejně jsem doma.
Kdybyste někdo narazil na nějakou hračku, jakože prodejna, obchod, co by nebylo hnusné plastové cosi, ale zároven to mělo i nějaké funkce, aby to třeba trochu pípalo, dejte vědět. (No my místo na krámy máme:-D). ted mají holky v podstatě takovej plastovej skeleton obchodu, kterej tu sestra zapomněla cestou do kontejneru a dost si s tím vyhrajou, ale vypadá to hnusně a x věcí už to nemá:-D
žluťásek To tě moc lituju. No u nás je upřímně dcera tak dlouho doma, protože jsem doma, kdybych chodila do práce, asi bych ji nenechávala tak dlouho dostonat. Snad se to u vás brzo zlepší.
Potrefenáhusa vždy som bola na prírodné materiály, ale syna som obliekala hlavne do bavlny a nefunguje to. Jeho teda všetka vlna stipe, ponožky našťastie znesie plus som kúpila tu doporučene jemné merino spodky už neviem odkiaľ, to si zatiaľ len skúšal a že dobre, to nechávam do sneznych aktivít. A vlnene svetre môžu prísť až na tielko a tričko. Dala som mu ušiť merino tielko a musela ho predať. Sama pre seba mám merino ako spodnú vrstvu a nikdy inak!
Ty nemoce jsou takové prazvláštní, kluci jsou myslím dost odolní, přičítám to trošku i tomu, že žijeme na venkově a ty první důležité roky byli pořád venku na čerstvém vzduchu, na zahradě, v lese, u řeky. Ani loni jsem nepozorovala nějakou pocovidovou zvýšenou nemocnost, ale je pravda, že syn celý covid do školky chodil, vynechal jen tehdy, když byla zavřená, a to ta naše byla minimálně, chodilo jich tam celou dobu 6 a i to asi stačilo na nějaké předávání bacilů a budování imunity. Plus máme chladnější dům a jsou zvyklí, že v zimě se člověk doma oblékne, ne že topíme jak blázni (viz třeba naše příbuzenstvo, kde se běžně dům vytápí na 25 stupňů a víc - "aby nebyly děti nemocné"). No, ve výsledku jsou nemocné pořád, děsím se každé jejich návštěvy, protože když už se vidíme, velmi často něco přitáhnou
Ale nic nás neuchránilo před tím, aby ve středu volali ze školy, že synovi je zle, když jsme ho dovezli domů, zbytek dne a noc prozvracel, pak 3 dny horečky ke 40 a včera se osypal, vypadá to jako 6.nemoc a tu jsem pravda u skoro sedmiletého už opravdu nečekala!
Potrefenáhusa Vždyt to nikdo nehejtuje. Já to psala jako nadsázku, protože si nemyslim, že je to z oblékání, až na výjimky mi nepřišlo že jsou tu ty děti nabalené. a Pinot Noir tuším spíš reagovala na to naše softshel vrstvení než konkrétní materiály či produkty.-)
žluťásek máš to náročné tedy. Snad bude brzy líp. A napadá mě, on syn začal chodit do školky až letos, ne? To si myslím, že hraje velkou roli, že se nestihl promořit už v předchozích letech, tak to teď schytáváte. Ale možná si to pletu s někým jiným. Každopádně hodně zdraví!!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí