žluťásek jo, dřív se ta péče rozpustila mezi víc lidí, sester, matek, babiček, navrch se holky už od mala staraly o ty cizí mimina, takže první kojenec, kterýho držely v ruce, nebyl až ten vlastní. v tomhle vidím fakt strašnou nevýhodu tý nukleární rodiny, nejen že člověku nemá kdo pomoct, ale že je do toho vrhnutej i strašně nezkušenej.
Vše o těhotenství a dětech
Janulik03 Jo, to rikala moje mama taky, ze ty vicegeneracni rodiny byly lepsi, ze sice kupa prace, ale proste to frcelo, kazdej delal chvili neco, tech decek se zvladlo vic. Ona s prvnim ditetem bydlela u rodicu, jeste I se svou babickou a I svym brachou. Ja teda bydlim v dome s rodici, sice zadne hlidani nemame, kocarek si nebere nikdo, ale kazdejch pitomejch deset minut je dobrejch! Co deset I pet minut je dobrejch!
dzizisketa lenze maly pri nom v 99 pripadoch zo sto nespi, pri nom spi, len ak ho hojda na fitlopte a aj to len dovtedy, kym neprestane, uz sme skusali vsetko mozne, dnes ideme namontovat hacku, ale bojim sa, ze by som si do nej musela vliezt s nim aby tam zaspal/zotrval.
žluťásek tak to by sa ti stačilo nastahovat k nám.
Momentálne sme siedmi na jedného prcka šesťročného. Aj ked mladí byvaju inde, vlastne su u nás a predtým bývali s nami, takže vždy bol niekto s krpcom.
Ale ako hocičo iné, aj toto má svoje úskalie. Niekedy mám chut všetkých vypráskat z domu, a potom ked sa tam ocitnem sama, tak pozerám ,kedy niekto príde.
žluťásek mam little frog, uz u nas bola kocka z nosicskej skupiny, pomohla mi s postupom, ale stale to nie je ono, ja som na tieto veci dost lava a uz som si dala termin, ze ak sa to nenaucim ako tak do bud. tyzdna, satku predam a kupujem daky ergonomicky nosic, ktory budem len nastavovat...ale zatial tych par raz mi jacal aj v satke, raz v nej vydrzal par minut pozerat, to sa mu pacilo celkom.
Janulik03 Jo, sedm na jednoho, takhle jsme zacinali! Ted se ti prcci rozrustaji a dotahujou nas!
Karja bodaj by. Ja by som prijala malé dievčatko, lebo nás tá chlapač utlačuje. ![]()
Vůbec se nedivím. On je hroznej rozdíl, když mimimko několikrát za den spí nebo ne, když se v noci spí nebo vstává co dvě hodiny, když někdo z rodiny pomůže, když táta tráví dny až do večera v práci, když je někdo nemocný. Při blbý konstelaci je podle mě vymalováno během pár týdnů. Možná taky, jak se rodí ve vyšším věku, ta únava se snáší hůř.
@DrowRanger jsem na tom obdobně, akorát nemám pracovní povinnosti, ale studijní, a děti mám dvě, půlroční a dvouletý. Zrovna dneska jsem si tak hezky poplakala;D
Potrefenáhusa presne jak rikas. Moje mamka pred svym vlastnim prvnim ditetem stihla vychovat 3 deti svych sourozencu. Jeji bratr s manzelkou a 2 detmi bydleli s ni a s babickou v jednom byte. Moji mamce bylo 13, rano vstala, nakrmila sveho synovce, vzala si ho do postele a zabavovala ho nez musela jit do skoly. Po prichodu domu to same. A na cele leto jezdila ke svoji sestre a tam se ve 14 letech starala o dalsiho synovce, 24h denne, protoze teta zas musela pracovat v rodinnem podniku.
Takze kdyz se pak narodil muj bracha, mamka ve svych jednadvaceti v porodnici pusobila ne jako prvorodicka, ale jako pekne ostrilena matka:D
DrowRanger Já bych ti poradila ještě možná, pokud si troufneš, malého do toho šátku prostě nějak vložit, zavázat i klidně méně dokonale, klidně mu jistit hlavičku rukou... a prostě vyrazit ven. Naprostá většina miminek ten šátek miluje, být venku na vzduchu u mámy v teple je geniální, usne raz dva. A pak šátek doupravíš, podotahuješ.
Já vim, že se mi to takhle po roce a půl už radí. Ale zpětně vidím, že jsem si právě s dokonalým usazením v šátku a neustálým převazováním před zrcadlem úplně zbytečně komplikovala život.
Všude ve světě nosej mimina ve visítkách za rozkrok, hlavičky jim bimbaj ze strany na stranu... Mírně nedokonale utažený šátek je proti tomu absolutní štěstí a pohoda :)
Držím palce, aby se vám co nejdřív podařilo vyrazit ven z bytu na nějakou pořádnou procházku. Být zavřený s dítětem pořád doma je strašný strašný strašný.
Garfie ja som momentalne v takom kruhu, ze si neviem najst cas ani na tych 30 minut prechadzky so spom, pred tyzdnom a pol sa mi podarilo vecer ist na 40 minut so psom do parku a vratila som sa domov ako novy clovek. Inak pred tehotenstvom som bola velmi aktivna, beh, treningy 4-5x v tyzdni, pocas tehotenstva som kym sa dalo cvoicila, chodila na prechadzky, praca, kamosky, kino...a teraz ma ten kolobeh kojenie, upratat, praca, kojenie a izolacia uplne nici.
Garfie ja som momentalne v takom kruhu, ze si neviem najst cas ani na tych 30 minut prechadzky so spom, pred tyzdnom a pol sa mi podarilo vecer ist na 40 minut so psom do parku a vratila som sa domov ako novy clovek. Inak pred tehotenstvom som bola velmi aktivna, beh, treningy 4-5x v tyzdni, pocas tehotenstva som kym sa dalo cvoicila, chodila na prechadzky, praca, kamosky, kino...a teraz ma ten kolobeh kojenie, upratat, praca, kojenie a izolacia uplne nici.
žluťásek Tohle jsme si přesně říkala, když začali mít rodiče a prarodiče zdravotní problémy, a my jsme byli jako rodina rozstrkaní fakt po celém světě. Byť máme oba sourozonce, a muž jich má vcelku požehnaně, tak jeden čas jsme byli z "dětí" jediní, kdo byl tady v Čechách, a jak toho udeřilo víc najednou, měli jsme toho fakt plný kecky. Tehdy jsem si při tom věčném přejíždění po republice říkala, že to mělo hodně do sebe, když bydlely rodiny u sebe, člověk měl tu pomoc víc nablízku a i sám jim mohl snadnějc poskytnout.
DrowRanger Já přímo mateřskou zkušenost nemám, ale co z té vlastní můžu soudit, tak je fakt dobrý se nezříkat žádný pomoci, která je nějak dostupná. Ať už jde o někoho na úklid, nebo třeba blbý objednání jídla a donesení nákupu, fakt všechno se počítá.
onetwoone ja revem akurat teraz
a aj ked som kedysi chcela deti dve, asi sa na toto uz druhy krat neodhodlam...žluťásek presne to mam v plane, dnes mame nahlasenych domov avorkovcov na navstevu, ale potom maleho beriem do staky, psa na voditko a idem aspon okolo panelaku niekde a hadam to nejak pojde, ak nie skusim ten nosic atest ak ten nezaberie...
Hele, a u tebe spával odjakživa stoprocentně? Já myslím, že ne, že jste se to museli spolu naučit, tak se to stejně tak může naučit tatínek; já si myslím, že ti otcové pak té situace "ale on se mnou nespí/nejí/řve" záměrně využívají a nemají snahu se s dítětem sžít a naučit se o něj pečovat. Navíc, pokud je tvůj příjem větší, je do dobrý vyjednávací prostor pro to, aby se snížilo pracovní vytížení muže ve prospěch péče o dítě, zlášť, když oba pracujete z domova, a s tím taky souvisí péče o domácnost - buď si to rozdělíte půl na půl, nebo se budete střídat, nebo jeden bude pečovat spíše o domácnost a druhý o dítě, to je jedno, ale pokud to nejde, nechápu, proč se muž placenému úklidu brání.
Mně je tě strašně líto, připadáš mi chycená v takové pasti, kdy muž se sice holedbá, že tě nenutí být jen na mateřské a nepracovat, ale jeho podpora je jen slovní, ne však praktická. Navíc ten termín, že ti s něčím pomáhá, to je úplně špatně. Vždyť byt i dítě je vás obou stejně.
DrowRanger ja sa nechcem nejako vtierať, ale nemohli by svokrovci vziat malého von? Aby ti ulahčili?
žluťásek Tie bimbajúce hlavičky vídavam dosť často, až mi je ľúto keď vidím, že drobec má strčenú hlavu v zemiakoch zatiaľ čo mama preberá cibuľu. Včera som dokonca videla úplne malinké dieťa v tom nosítku kedy je chrbtom k matke. No ani ja by som tak visieť nechcela.
DrowRanger Potľapkávam a držím palce aby bolo lepšie. Radu nemám, ale tú pani/študentku na výpomoc s čímkoľvek by som si určite našla. No alebo požiadať mamku, tá sa mi zdala aktívna podľa toho čo si písala predtým.
DrowRanger Hlavně to testování moc neodkládej, ono si starší dítě taky nemusí třeba na šátek zvyknout.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.