Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Malenge
4853 příspěvků moje polička 24. ledna 2023 18:57

žluťásek uaaaa  ve čtvrtek bych to tam vezla, děkuju moc za info, že nemám!

Offline DruI
5596 příspěvků moje polička 24. ledna 2023 19:22

Malenge Jestli to máš někde poblíž, můžeš zkusit odvézt sem. Tam se chystám se starým kočárkem já, protože nic vhodnějšího jsem v dostupné vzdálenosti nenašla :o)

Offline Malenge
4853 příspěvků moje polička 24. ledna 2023 19:59

DruI super, výsledek tvého pátrání se mi hodí moc, Modřany mám co by kamenem dohodil.

Offline MPLee
3046 příspěvků moje polička 24. ledna 2023 23:31

Máte někdo zkušenost s monitorem Snuza? Může se s tim mimino pohodlně převalovat, je spolehlivý a dá se případně koupit z druhé ruky?

Offline Vari
2228 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 00:22

MPLee Myslis ten na plinu? Ten uz pro dite, co se otaci na brisko, neni. Z druhy ruky se urcite koupit da, ve dvojcatovejch skupinach na FB je furt nekdo nabizi.

Offline MPLee
3046 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 07:33

Vari ano ten. On se malej snazi noc co noc nakublovat k nam. Dneska spal do pul 8, ale jen u nas v posteli. A ja se bez monitoru oroste bojim. Takze jsem stejne nespala. Na bricho se zatim neotaci, ale z boku na bok jo a asi je to otazka dnu/tydnu. I kdyz treba mu bude trvat, nez se nauci na brise i spat  My mame doma Liip, ale je na nic. Nevydrzi baterky celou noc, rozpojuje se od telefonu a upozorneni je jen notifikace na mobilu, takze to kolikrat preslechnu. V postylce mame klasicky deskovy. Takze do dalsiho draheho zarizeni se mi moc investovat nechce. Tim dotazem, jestli se da koupit na bazaru jsem myslela, aby to nebylo jako s tim klasickym a nemusel se kalibrovat nebo neco. 

Online dzizisketa
9023 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 08:07

MPLee 

Ještě se dělají monitory na nožku, takové ponožky. Ale jestli spí s tebou v posteli, tak je monitor zbytečný, miminko vnímá tvůj dech a dýchá s tebou.

Offline Vari
2228 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 08:34

MPLee To znam, kdyz mala spala se mnou, tak jsem se vzdycky celou noc bala, stejne nespala a pro jistotu do ni stouchala, jestli dejcha. Coz je blbost, kak rika dzizisketa , miminko dejcha s tebou. Kalibrovat se to nemusi, ale fakt je to dost velky heblo a podle me by mu to uz za chvilicku vadilo. Ale chapu tvoje obavy, ja mela deti na monitorech do roku a tri ctvrte, nez jsme monitory vratili zpatky do porodnice.

Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 08:41

MPLee my jsme ho meli. Za me spokojenost velka ale pujcila jsem ho kamaradce a te se nelibil. Podle me ho blbe nasazovala. Kdyz se otacely, tak jsem ho dala trosku na bok ale aby dolehal.ja ho davala i do kocarku a tak. Dcera dychala hrozne slabe a ja si ji budila, kdyz jsem kontrolovala. Omylem piskal jen muzi (nedolehal). Mne piskal jednou a to jsem dceru v soku zvedla a se velmi vyrazne nadechla. 

Mela jsem takovy, nejdriv zavibroval a az pak piskal. I to se myslim jednou stalo, ze jsem slysela zavibrovani a pak hluboky nadech. 

Offline MPLee
3046 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 09:11

dzizisketa já tomuhle nevěřím. Jako ano, asi je to do jisté míry pravda. Ale proč potom umírají děti navázané v šátku? Dcera přestala dýchat v 7m v přístavné postýlce asi 15cm od mě hlavy. Může mu zaskočit slina, můžu ho připlácnout peřinou, může k němu dolézt dcera... Chci být případně výrazně hlasite upozorněná, že se něco děje. Ta ponožka stojí 12000, to je právě ta už dost vysoká investice. A taky má notifikace jen na mobil. 
Candance díky, asi to risknu a zkusím koupit. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:09

MPLee Ono je potřeba rozlišovat SIDS a dušení/apnoe/zapomenutí se nadechnout.

Nejsem zdravotník, ale dost jsem se v tom hrabala, tak shrnutí mých zjištění: před SIDS dítě neochrání nic, ani sebelepší monitor. Před prvním porodem jsem dokonce našla nějakou zahraniční analýzu, že masové používání monitoru nijak nezahybalo s % úmrtnosti na SIDS. SIDS navíc muže nastat kdekoli - v šátku, v kočárku, v autosedacce ... FB je (bohuzel) plnej příběhů holek, kde všude jim takto děťátko zemřelo (nedoporucuju číst jako já týden po porodu ). I když bude zrovna ve chvíli události na monitoru, při právem SIDS se ho pravděpodobně nepodaří rozdychat/nebo nasledky budou i tak fatální.

Druha věc je to dušení, "zapomenuti" se nadechnout. A tady fakt pomáhá společně spaní s matkou. Dítě synchronizuje dech a nemá tendence zapomínat. Případný dušení odhalí matka, protože ji to vzbudí, taky většina děti spi u mámy na boku (bezpečnější poloha z tohohle pohledu). 

Je to těžký tema a rozhodne nechci nikomu radit. Za sebe jsem si vybrala cestu nebát se. SIDS nezabranim a dušeni řeším tím, ze v postýlce ukládám na bok a podpiram, nebo spi se mnou. Když spi dlouho, tak se občas s hrůzou probudim, jestli dejcha, ale beru to jako prirozenej instinkt  

Řešila bych to jen u nedonoseneho dítěte nebo nějakých zdravotních komplikaci. Naopak od pul roka vejs už to neřeším vůbec.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:22

MP Meri ale monitor te nema ochranit pred SIDS, ale dat ti znameni, ze dite nedejcha a muzes zahajit resuscitaci. Ta, kdyz je dobre provedena, proste pomuze. Neni to tak, ze dite ma SIDS a nic se s tim neda udelat. Je pravdepodobny, ze to nezahybalo s umrtnosti prave proto, ze lidi nejsou pripraveny pak jednat. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:24
Reakce na MP Meri:

I když bude zrovna ve chvíli události na monitoru, při právem SIDS se ho pravděpodobně nepodaří rozdychat/nebo nasledky budou i tak fatální.

Tohle prave neni pravda. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:26

711990 To je druhá věc, jsem zapomněla dodat. Na to mě navedli na Bulovce, kde nám dávali leták s pokyny k resuscitaci. A já si uvědomila, ze vlastně moc nevím, co dělat "když" ... Tak jsme si to aspoň doma nastudovali společně a vyvěsili na ledničku.

Jako ano, muže to bejt tím, vyvrátit ti ten argument nemuzu  a nejspis se na takovou věc i blbě bude dělat studie ... 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:27
Reakce na 711990:

Tohle prave neni pravda. 

​Máš zdroj? Ptám se zcela vážně a neútočně  protože já ten svůj zdroj už nemůžu dohledat

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:29

MP Meri presne tak, je fakt dulezity veder co delat, kdyz. Protoze v tu chvili nevis, proc dite nedejcha. Jestli mu zaskocila slina nebo co. Hodne to pripominaj ted ty lekarsky profily na IG, ze samotnej monitor je ti naprd, kdyz nevis, co delat v pripade, ze spusti. S tim souhlasim. Ja ho mela pro svuj klid, dite spalo bez problemu v postylce ty prvni mesice a ja jsem rada koukala na to svetylko jak blika, podle toho jak on dejcha:D

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:30

MP Meri nemam, ted to hledam, ale nic ve smyslu toho tvyho jsem nenasla. Jen ze proste pricina jen neznama, ale ze se s tim prekrejvaj i nasilny smrti.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. ledna 2023 10:34

711990 měla jsem to přesně jako ty. I jsem měla druhou desku v kočárku na balkoně, kolikrát tam spali několik hodin. Moje ségra prý měla velké pauzy v dechu a mamka celé noci nespala a poslouchala, jak dýchá. U druhé ségry pak měla monitor snad do roka. Kdybych monitor neměla, připomínala by mi to nejspíš každý den

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 11:20

711990 Ta studie byla skoro určitě v Aj, ale za boha už to nemuzu najít.

Google teda jako první vyplivuje následující, ale je to jen nejakej článek, takže to samozřejmě nemá pořádnou relevanci: 

Home apnea monitors give little or no protection from SIDS.

Research has not shown a clear link between apnea and SIDS. Even full-term newborns in the first few weeks of life may have brief periods of apnea. But this is not linked to SIDS.

Ale už se mi z toho děla trochu nevolno, prošla jsem několik statistik k používání monitorů a počtu úmrtí v prvním půl roce a asi to radši budu dohledávat až za par měsíců 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 25. ledna 2023 11:43

Když jsme u toho dejchání...mimino dneska spalo od půlnoci do půl osmé ráno! Zato já se pravidelně budila a poslouchala, zda dejchá

(Monitor jsme měli u první dcery půl roku, pak se začala převalovat na bříško, u druhé dcery asi dva měsíce, pak se rozbil. Stejně spala na boku. Ovšem taky jsem ráda sledovala, jak to světýlko bliká...)