dzizisketa má to parádní! ![]()
Z čeho je ten roh? Už abych začala plánovat, co upeču dceři. Co bude u žluťásek a Mohučanka ?
Vše o těhotenství a dětech
Gatita Měla jsem syna v dvojjazyčné soukromé školce s angličtinou. Za mě jednoznačný benefit, efekt to v našem případě rozhodně mělo. Myslím si ale, že ta míra efektu také záleží na povaze dítěte, zda je komunikativní, odvážné a spíše třeba extrovertní, to je můj dojem, že rozhoduje dost. O čem jsem ale hluboce přesvědčená, že to těm dětem otevře hlavu, že prostě přijmou jako normální, že jsou lidé, kteří mluví cizím jazykem a že je třeba ten jazyk ovládat. To tedy v případě, že jsou ty děti nějak elementárně inteligentní:-) Mě tedy jako první hlavně velmi oslovilo to, že jako anglicky mluvící v té "naší" školce byli dva mladí muži, to bylo skvělé. Prostě s těmi dětmi dělali jiné věci než paní učitelky.
Upozornila bych ale na to, že je to trochu past do budoucna, pokud tu školku zvolíte a pokud syn na tu angličtinu "naskočí", že vás to bude ovlivňovat ve výběru základní školy. Ta průměrná česká totiž s nějvětší pravděpodobností tu získanou znalost a otevřenost "zabije". S největší pravděpodobností by se v normální škole potkal s dětmi, kteří tu znalost budou mít jinou, resp. budou mít převážně neznalost. Musím se přiznat, že jsem velmi kritická k výuce jazyků v průměrném českém základním školství a k postojům rodičů k tomuto. Samozřejmě je to zobecnění, ale moje zkušenost z nedávné doby je dost otřesná, zprostředkovaná tedy hlavně přes rodiče. Shodou okolností mám ve svém okolí několik dětí, které jsou ve druhé třídě a já jako rodič s důrazem na velký výkon se v čase opakovaně ptám, co umí z angličtiny, když jí mají od první třídy. No a ty děti neumí nic! Slyším tyto odpovědi: umí "My name is...", "blue", "white"... apod. Co mě ale udivuje, že těm rodičům to nevadí! Na moji otázku, zda by jim přišlo v pořádku, pokud by dítě neumělo písmena a psát jednoduché věty, tak nemají odpověď.
dzizisketa teda, sestra (mladší nebo starší
) je fakt šikovná! Hodně štěstí neteři.
Tabea inu, jak bych to...Roh nebude ![]()
Já vůbec nepeču, maximálně nějaký ten muffin...nebo kuře
Takže sáhnu po osvědčeném způsobu a bude dort s jahůdkami z bezlepkové pekárny, abych nebyla vyčleněná z kolektivu.
Ono (mi) stačí, že bude oslavička. Už jsme teda vybrali místo, které sedne všem a dcera je nadšená. Uf.
Victoria já na tvoji otázku odpověď mám, ač jsem jako ti ostatní rodiče a nevidím problém, ovšem bavíme-li se o BĚŽNÉ STÁTNÍ škole. Tam vidím zásadní rozdíl, že ty děti v první třídě mají jiné starosti než je angličtina, navíc v mnohých školách je výuka cizího jazyka až od třetí třídy. A pokud je už od první, tak ta dotace bývá 1 hodina týdně, v jazykovkách 2-3 hodiny (alespoň v té, kde jsme byli u zápisu). Kdežto český jazyk včetně psaní se učí 10 hodin, tj. polovinu doby, kterou ty děti ve škole stráví. Takže ano, neumělo-li by mé dítě po první třídě písmena, číst a psát jednoduché věty, cítila bych to jako hodně hodně velký průšvih. Neumí-li to samé v cizím jazyku, ale umí ty barvy, zvířata, písničky, tj. je vidět, že se s jazykem potkalo, žádný problém u sedmiletého človíčka nevidím. Netvrdím, že to tak musí mít každý. Ale já teda nejsem na výkon zaměřená matka.
Victoria
můžu přesně potvrdit. Syn od první třídy anglický program, úžasný. Do osmičky šel kvůli sportu na státní sportovku, do výběrové, jakože anglické, třídy. Jsem úplně konsternovaná, že se jazyky učí jak před padesáti lety. Děsběs. Takže to suplujeme zahraničními kempy a doufám, že na střední to bude lepší. A uvažuji o střední v zahraničí.
Malenge Ano, v té dotaci je rozdíl, to máte pravdu. Ale problém vidím v tom, že oni se to "blue" a "hello" naučily třeba v říjnu první třídy. A na konci roku umí pár dalších slov, jinak nic. Co se učily ten celý rok? A to bez ohledu na dotaci... A ten výkon, to používám proto, abych zdůraznila, že děti mají umět to, co se ve škole učí. Pokud po roce výuky angličtiny při dotaci byť jedné hodiny týdně umí pár slov, tak je to opravdu problém, pak někdo výkon nepodává, škola nebo dítě. A to je problém, bez ohledu na to, zda už ve slově výkon někdo třeba vidí něco negativního. Já nikoliv, výkon má podávat škola i děti.
Victoria dekuju za odpoved. To me take uz napadlo, ze pokud se touto cestou vydame, nemelo by smysl to za 3 roky zapichnout. Syn se zatim nejevi uplne jako studijni typ, sotva mluvi cesky, ale je komunikativni, a paradoxne si myslim, ze takova prirozena forma uceni jazyka by prave jemu mohla neco dat. Ja tu skolku parkrat potkala v bazenu, jedna ucitelka byla pravdepodobne rodila mluvci, druha ceska, ale mluvila dobrou anglictinou. Deti mezi sebou cesky, ale s ucitelkami mi prislo, ze se zkouseji dohovorit anglicky. Mela jsem z toho dobry dojem, ze to da nejaky zaklad, i kdyz samospasne to nebude. Je to trochu dal nez ta klasicka skolka, a o neco drazsi, ale zvladnutelne. Dost me to laka. U starsiho jsme to zavrhli, zdalo se nam, ze by takovou zmenu jako krehky introvert neustal, a sazime na to, ze ma dobrou hlavu a nauci se pozdeji nekde v kurzu. Jenomze do kurzu taky nechce, uz je to takove lopotne ho po odpolednich nekam vozit... no a obavam se, ze mate pravdu, ze ve skole se vetsina deti jazyk nenauci. Znam lidi, co si znalost ciziho jazyka vydreli vlastni pili i pres blbou skolni vyuku, ale tak chtela bych to vlastnim detem zjednodusit:)
Gatita jak školku popisuješ, mi zní dobře, už jen z toho osobního odpozorování v bazénu bych měla dobrý pocit, určitě bych o ní uvažovala. Však své děti znáš nejlíp.
Jinak u syna osobně do budoucna počítám se soukromou výukou, angličtinu má právě tu jednu hodinu týdně, občas z něj něco vypadne, je vidět, že ten jazyk vnímá. Přijde mi to v pořádku a zatím dostačující. Myslím si, že první stupeň je hlavně od toho, aby děti zjistily, že škola je fajn místo, kam budou rády chodit, protože se tam můžou dozvědět spostu zajímavých věcí. Asi jsem trapná nenáročná matka a mé děti to v Praze budou mít strašně těžké, když tak slýchám ty děsivé historky ohledně přípavy na přijímačky apod. ![]()
Gatita Dala bych na pocit a zkusila to, byť tonemusí být nezměnitelné rozhodnutí. A o tom, zda je syn v tomto věku studijní typ, bych vůbec neuvažovala, to je strašně předčasné:-)
Malenge Jenže jsou školy, které také dbají na to, aby škola byla fajn místo a přesto se ty děti anglicky naučí relativně dobře a rychle už na prvním stupni. A také se tam děti začínají učit psát a číst. Prostě to lze a není to o důrazu na nějaký výkon, jde o to, zda se to dělá dobře nebo blbě. A většina škol to prostě dělá blbě a rodičům je to jedno. Já si prostě myslím, že člověk má nějaký rozumový potenciál a měl by ho rozvíjet a nepromeškat ten čas k tomu určený.
Akras Dělala a uvažovala bych stejně:-)
Tabea u nás letos jen obyč, syn si přál čokoládový s jahodami a gumovými medvídky ![]()
Lepší fotku nemám, musela jsem vyriznout rodinu :-))

Malenge No, tak to jsme na tom asi stejně. Já vůbec na gymnázium nepomýšlím, podle toho, co slyším od kolegů v práci, tak se to od našich dob hodně posunulo. Jakože nestačí být tak nějak normálně chytrý (aby ses pak dostala na vysokou a mohla koukat lidem do krku jako doktorka nebo - já nevím - sepisovat převodní smlouvy na byty jako průměrná advokátka), ale musíš být nejspíš hodně moc nadaná, současně se hodně moc připravovat, což předpokládá velkou motivaci a cílevědomost a sitzfleisch, a ještě teda mít podporu rodičů, a to časovou i finanční. Aspoň tenhle dojem jsem získala. A taky z toho nemám dobrý pocit, protože nic nehrotíme a školu jsme vybrali takovou, abychom to měli všichni pohodlné. Angličtina tam od první třídy ani není. Taky právě nejsem žádná tiger mother, abych nad dětma stála s bičem. Právě proto se mi ale líbí ty anglické školy/školky, kde ten jazyk nasaješ, i když nechceš nebo nemáš žádné extra nadání:)
Já planuju jít cestou mimoškolního kurzu, tak od 3. třídy...pokud nenajdu základku, kde se na jazyky hledí. Mám takový odstrašující příklad v příbuzenstvu, dítě v sedmé třídě umí říct, jak se jmenuje, kde bydlí, možná nějaké ty barvy a napočítat do 20, sem tam s chybou. Na vysvědčení má jedničku, rodiče to neřeší (nechápu). Ty znalosti má i moje pětiletá dcera ze školky. Pokud bude ve škole kroužek angličtiny, dám jí tam, ale nelpím na tom. Nemám iluze.
žluťásek vypadá nebezpečně jedle
. Všechno nejlepší ![]()
Mně to taky není jedno! Proto volím politiky, kteří to také chápou a požadují velkou změnu vzdělávacího systému a větší dostupnost středního všeobecného vzdělání. Protože individuálně to může dětem dopřát jen málo rodičů (ano, my taky ne).
dzizisketa Ten dort je sen každé holčičky teda!
Mohučanka já jsem plánovala, že dám syna na anglický kroužek už teď. Ale ukazuje se to jako nereálné, to by prostě nemohl chodit do školky. Jednou týdně ho vyzvedávám až po svačině a ještě má poté kroužek a je z toho úplně hotový, neumím si představit, že by to měl takhle víc dní. A kdo má rozhodnout o tom, který ten kroužek je pro něj důležitější, když třeba na výtvarku nebo keramiku se těší celý týden. Má teda angličtinu ve školce, ale to je prostě jen seznámení s existencí cizího jazyka, že jo.
dzizisketa no jasně, protože jako běžný rodič nemáš moc možností. Školy jsou většinou rádi, že vůbec nějaké učitele mají. Mně naši do kurzu vodili od první třídy několik let, ale vůbec to já mě nic nezanechalo
takže ani já to se úplně spoléhat nedá.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY