Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online brrr
12386 příspěvků moje polička 03. března 2023 17:33

notna Já jsem přeučený levák. Babička byla učitelka, takže všem vysvětlila, jak to mají leváci těžší (světlo většinou zleva, nástroje většinou pro pravou ruku,... ). Hodbě dlouho jsem používala pravou jen na psaní, časem se to přehouplo, že už třeba jím pravou. Ale umím psát i levou, v práci, když mě bolí ruka, jsem schopna si motyčku přehodit do druhé. Jako újmu to přeučení necítím, nikdo se ke mně nechoval nějak drasticky, spíš byla otrava to pořád poslouchat. Jo a taťka je taky přeučený.

Online brrr
12386 příspěvků moje polička 03. března 2023 17:35

MP Meri U mladšího to vylo stejné, před druhýma narozeninama prostě plínku odmítnul a bylo. On teda pleny nesnášel snad už od narození, přebalování rovnalo se šílený řev.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. března 2023 17:50

Mně nikdy nenapadlo, že by pravo nebo levo strannost hrála roli v péči o dítě. Oblékám prostě ruku nebo nohu, kterou podá, ani jsem nikdy nezkoumala, kterou podávají.

Offline letfenixa
10932 příspěvků moje polička 03. března 2023 18:07

Mne sa lavaci zdajú výnimočni

Som obojruka, dominantne používam pravú ruku, ale niektoré činnosti vykonavam len ľavou, za čo celý život počúvam od mamy, že som 'ľavá ', zatiaľ čo ona ma ľavú ruku len na vyvazovanie tela. Takže by ma určite preucala,  keby som bola úplný ľavák. 

Keď mám unavený mozog, tak si vymaluvam omalivanky ľavou rukou, aby sa mi zrovnali hemisfery

Offline Ginger
1220 příspěvků moje polička 03. března 2023 18:42

notna tady je teda hodne levaku. Taky jsem levak, pisu plnicim perem, pletu jako pravak, na housle jsem hrala jako pravak. Tata je preuceny levak, snazil se me preucit, ale nepovedlo se to, nastesti.   Jedinou nevyhodou meho levactvi je totalni zmateni v urcovani prave a leve strany. V mladi jsem si delala na levou ruku tecku, abych vedela, ktera strana je leva. Syn je na tom hur, ma zkrizenou lateralitu. Az do predskolniho veku vubec nebylo jasne, jakou rukou bude psat. Nakonec si vybral pravou, ale pise desne.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. března 2023 19:03

Ginger to pletení si stran s tím nemusí vůbec souviset, já jsem pravák, ale kde je levá nebo pravá, na to chybí buňky mně

Offline Pinot Noir
30021 příspěvků moje polička 03. března 2023 19:06

Evaeva přesně, já s tím mám hrozný problém. Pravá a levá strana, největší problém mýho života.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. března 2023 19:08

Pinot Noir moje máma tvrdí, že jsem to ve dvou letech perfektně ovládala, ale pak jsem onemocněla a už se to nenaučila. Tak nevím, asi za to může zákeřný virus

Offline JankaM
3130 příspěvků moje polička 03. března 2023 19:35

Evaeva já doteď když jdeme nebo jedeme na kole a někdo říká kam máme jít, tak nepatrně zvednu pravou ruku a jakože zkusím psát, abych si určila strany

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:12

Starsi je lavak a mladsi uz ruky prestava striedat a zda sa, ze pouziva najma lavu. No tak budu asi obidvaja lavaci. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:19

Potrefenáhusa poradny? Já jsem od tebe určitě starší a nic takového v našem zapadákově neexistovalo. Naši to řekli doktorce, ta je ujistila, že se nic neděje a byl klid. 

Moje bývalá tchýně je levačka, ty už teda teď bude určitě 75, možná vic. tak ta měla nějaké historky, jak se jí snažili přeučit, ale v me generaci se to určitě nijak zvlášť neřešilo. 

U nás se taky sledovalo, do které ruky dítě vezme tužku, ale bylo to na úrovni: zůstanou ji modré oči jebo ne? Že by někoho za levorukost byli, to jsem viděla akorát ve starých filmech. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:22

brrr přeučit se těmi pokyny: vem si to do druhé ruky, povede spíš obourukeho člověka. U výslovného leváka to nepůjde, většinou to způsobí nějaký další problém - zajakavost nebo ty bolesti hlavy. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:23

Ginger moje dítě je pravoruké a píše taky příšerně. Neboj, oni už to nebudou potřebovat. Když teď vidím, co předvádí ta ChatGOT, tak ani pravopis nebude za chvíli problém. Nějak to napíšou a ono jim to upraví do lidské řeči. 

Offline notna
9528 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:38

continuity My budeme zhruba věkové stejně . A taky jsem překvapená, že se to někde řešilo a dokonce ještě řeší. A to jsem vyrůstala na malé vesnici a chodila tam do školky i školy. Řešilo se to fakt až v té první třídě, když nám levákům zakázali plnící pera. Toť vše.

Ginger brrr To je zajímavý, jak píšete, že to máme v rodině. U nás jsem levá jen já. Nikdo z předků nebyl levák ani preuceny. A dcera je taky pravák. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. března 2023 20:42

continuity moje babička (80+) přeučená je, prý to bylo běžné, táta už ne.

Offline monis
1614 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:46

Máma má 55 a taky je přeučená levačka.

Offline letfenixa
10932 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:49

Teraz som si spomenula, ako na vysokej jedna veľmi stará profesorka komentovala spolužiačku lavacku píšucu na tabuľu, že lavaci by nemali byť učiteľmi.  Spoluziacka zamrzla.  A vyucujuca dodala, že preto, lebo keď píšu na tabuľu, tak zakryvaju text a žiaci to nemôžu prečítať. 

Offline Myrtila
5425 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:52

Kokoska To je presny, pri praci pravaka a levaka to nekdy trochu drhne. Pred materskou jsem v praci mela laborantku levaka a obe jsme docela trpely, protoze jsme se u tech pristroju, pipet a pomucek stridaly a kazda jsme si to skladaly podle sebe, takze zrcadlove. Takze pred kazdou praci bylo potreba si uplne preskladat pracovni plochu, protoze pak treba nebylo mozne machat rukou nad zkumavkami se vzorky a sahat pres ne pro neco na opacnou stranu.
A taky me prekvapilo, jaky je problem sehnat nuzky pro levaka v dospele velikosti, detskych jsem nasla dost. Shanela jsem to v lockdownu, takze po netu, a navic byly asi 4x drazsi nez normalni nuzky. Pritom je to takova zakladni vec. 

Offline Potrefenáhusa
39003 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:57

continuity aaaa, s tema očima mě strašně, ale fakt strašně drásá moje máma....zeptala se už asi tak 50x, jaký má mimino oči, vlastne tím zahajuje jakoukoliv konverzaci, odpověď miminí modrý kotěcí nestačí  Housatko má hnedy, ale byly dlouho šedý, tak ve třičtvrtě roce až to bylo zjevný 

Offline Zuzuli
3854 příspěvků moje polička 03. března 2023 20:58

continuity muj strejda, cerstvy padesatnik, je preuceny levak