Evaeva taky se obavam, ze i kdyz nejaky duchod od statu bude, nebude to stacit na slusne doziti. Ono uz ted je to problem, i kdyz pominu zdrazovani a inflaci atd., tak je spousta veci, ktere proste stoji penize. Nehlede na to, kdyz se clovek dostane do situace jako ted treba moje mama, ze nechces byt odkazana na statni zdravotni peci. A ze se uz pocita se zavedenim nadstandardu i ve statnim znamena, ze bezplatne dostanes mozna akorat dobrejtro.
Vše o těhotenství a dětech
Kokoska určitě, pro nás je navíc důchod tak daleko, že se těžko představuje, co a jak bude, na co máme připravovat,... Jak budu pečovat o dítě příští rok si prostě představím líp (i když se teda může seběhnout cokoliv, to nevíš nikdy).
Jak si maminka zvyká?
Evaeva nechci tu plevelit, ale snad to bude dobry. Staraji se tam o ne moc hezky, kazdy den cvici, i kdyz zatim jen malinko v mezich moznosti. Ale aspon ji posazujou, nuti hybat rukama nohana, uz to je fajn. Po trech mesicich leženi. A taky zacala cist, taky jen po chvilkach, ale predtim vubec nemela zajem.
Mě vždycky překvapuje, když čtu, jak je to v Česku super, jak je dlouhá mateřská/rodičovská. Mě to několikaletý vypadnutí z pracovního procesu děsí. S dcerou jsem šla do práce v jejich 1,5 roce a přišlo mi to (pro můj mozek) už na hraně. Mně by, než tříletá mateřská, přišlo mnohem lepší mít možnost se rozhodnout, tzn. dostatek jeslí a možnost krátkých úvazků. A samozřejmě aby ty jesle nestaly totéž, jak uvazek 20 hodin.
Tabea Mne ta 3 leta moznost vypadnout z prace prisla skvela:D ale jako dalsi uz bych nenavazala no, fakt bych se bala. A i tak celim debilnim poznamkam ze mi za ty 3 roky urcite vypnul mozek. "Nastesti" sem si behem matersky dodelala vysokou skolu, tak aspon muzu rejpalum odpovidat, ze teda jsem se nevalela jen doma, ale tyjo i kdyby...ale naprosto souhlasim, ze to je zaroven i past a ty dostupny jesle a skolky a zkraceny uvazky tady fakt nejsou.
Tabea to každopádně. Taky aby společnost považovala za normální větší zapojení otců.
Evaeva aj tí otcovia aby to považovali za normálne. Žiadne že "pohlidal som žene deti".
Mně by, než tříletá mateřská, přišlo mnohem lepší mít možnost se rozhodnout, tzn. dostatek jeslí a možnost krátkých úvazků. A samozřejmě aby ty jesle nestaly totéž, jak uvazek 20 hodin.
Přesně.
Tabea mně ten český systém rodičáku přijde strašnej. Ještě než jsem nastoupila na mateřskou, tak jsem si představovala, jak nejpozději ve dvou letech nastupuju na zkrácenej a ten náraz na realitu byl fakt tvrdej.
V reálu mi přijde, že si to ani moc lidí nepochvaluje. Kromě Marka Hermana teda![]()
Já jsem doma rada, přestože mě práce bavila a chodila jsem tam rada, tak mi 3leta materska vyhovuje zcela, doma budu dyl a budu se muset zapojit driv, abych nevypadla fakt moc, ale jsem rada, ze to nebyla nutnost. Spis bych uvítala obecně ty lepší podmínky pro zapojeni se, zkráceny úvazky, praci z domova, pokud jde a ty jesle a školky (my v praci dětský skupiny máme), pracuju v instituci, kde vypadnout na 3 roky fakt nejde (na mým místě jo, tam vlak ujíždí zas jiným (dohnatelnym) tempem)
Kan nechala bych na zvážení ty který soudružky, taky nemám rada, když se mi vrátí mimino úplně vyřvaný z podoby
Mně to právě přijde strašný lhaní do kapsy. Tyhlety články od pediatrů, že dítě má být s matkou minimálně do školkového věku a že předtím nemá vyvinutou imunitu, atd., atd.
vzdyt to nemusí být jen jedno řešení pro všechny. Kdo chce a může zůstat doma, ať zůstane.
V DE je rodičovská dovolená 3 roky, lze rozdělit do prvních osmi let věku dítěte. Placený je rok, lze roztáhnout na dva. První rok teda začíná hned porodem, takže rodičovská běží zároveň s mateřskou. V mojí bublině mají/měly všechny kamarádky děti v jeslích.
Kan nechala bych na zvážení ty který soudružky, taky nemám rada, když se mi vrátí mimino úplně vyřvaný z podoby
![]()
Tabea taky bych rekla, ze je to individualni. Kdyz tady bylo zvykem dat deti ve dvou letech do jesli, u nas to teda tvrde narazilo prave na tu castou nemocnost a vyustilo ve strasnou separacni uzkost, nemohla jsem bez revu ani na zachod. Kdyz se ti dite pri predavani v ustavu drzi tema malickyma rucickama za futro a kvili "maminko neee, maminka domuuu", trochu to zmeni priority.
letfenixa Kan tohle jsem vůbec neměla na mysli (když pominu, že dítě před tv se hlídá samo
). To si vůbec nemůžu stěžovat. A mám pocit, že i velká část otců to tak nebere, že to dítě je automaticky starost ženy.
Ale není samozřejmé, že se o tu mateřskou rodiče dělí, nikdo nepočítá s tím, že by si chlap zkrátil úvazek, aby mohli do práce oba, pokud z různých důvodů nechci mít malé dítě každý den ve školce do tří. U nás by to byl nejen výpadek příjmu daný nerovnoměrností platů, ale s mužem by se v práci možná i rozloučili. Uvidíme s čím přijdou v rámci toho avizovaného navýšení.
Evaeva nechci tu plevelit, ale snad to bude dobry. Staraji se tam o ne moc hezky, kazdy den cvici, i kdyz zatim jen malinko v mezich moznosti. Ale aspon ji posazujou, nuti hybat rukama nohana, uz to je fajn. Po trech mesicich leženi. A taky zacala cist, taky jen po chvilkach, ale predtim vubec nemela zajem.
to je hezký!!
Kokoska to je dobře, že se tam mamince tak daří.
Tabea Jako než ta dlouhá dovolená mi spíš přijde blbý, že pak s malýma dětma se některá povolání nedají moc dělat, dlouho v práci a tak.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY