Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. dubna 2023 19:44

DruI my tady zrovna máme lesní státní třídu, ale za kovidu nebyly žádné informace a k ničemu jsem se pořádně nedobrala, tak jsem zbaběle dala dítě do klasické. Někdy toho lituju, zvlášť když vím, že druhé, co na to moc není, by tam mohlo chodit do normální třídy.

pilgrim někdy to holt jinak nejde, no. Taky každé dítě je jiné, moje by to nezvládaly dobře, ten první rok syn vůbec nebyl ochotný tam spát, ale jako fakt vůbec, to vůbec nevím, jak bych dávala s prací.

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 19:47

Potrefenáhusa Ha, u nás na dědině je naše školka řekla bych taky dost komunitní:-D. Minule mě dostala kamarádka, říkala mi, že předpokládala, že rodiče dětí ze stejné třídy si přece budou automaticky všichni tykat:-D. Že to brala jako hotovou věc, že ji to jako zaskočilo.  

Offline Tabea
8268 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 19:52

Karja u nás ve školce si tykají všichni se vsema. Učitelé, rodiče i děti. Myslím, že první rok, když syn nastoupil, pred 7 lety, tak si rodiče s učitelem vykali, ale pak se to rychle zrušilo. 

Offline Zuzuli
3863 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 19:54

DruI ja mam porad na prvnim miste nejblizsi skolu, co je rovnou i u stanice metra, pres kterou stejne jezdime rano do prace. Ale ty ostatni jsou na tom tak nejak stejne, trosku stranou ssnad dalsi dny otevrenych dveri pristi tyden mi to pomuzou poradne proskrtat

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 19:58

DruI pilgrim no ja treba vybrala skolku pul hodiny (door to door, metro+bus) od domu, ale zase je na pul cesty do prace nas obou, coz se mi zda jako vyhoda, protoze k cemu je mi skolka u domu, kdyz praci mam na druhym konci mesta...a v pripade zmeny prace je to porad smerem do centra.

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 19:59

Tabea Když mě přijde, že ti Němci si tykaji obecně mnohem víc než Češi, nebo ne? Jakože vykání je fakt jen úplně pro cizí nebo kde je to nějak jako hodně konzervativní? 

Offline Tabea
8268 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:12

Karja máš pravdu, s tykáním je to mnohem volnější. Klidně ti budou tykat v elektru nebo v restauraci, ale spis mladší ročníky. Tradičně se ve firmách vykalo. Takže u mě v práci třeba byla jedna pobočka, kde si všichni vykali a říkali příjmením. Pak to koupili amíci, takže noví (mladší) zaměstnanci všem tykají, tihle starší šéfovi vykají a on jim taky. V synově družině a ve škole se vyká (rodiče vs personál), rodiče jak kdo, jak komu. Já asi spíš tykám, když někoho potkám ve dveřích. Nebo možná jak mě zrovna napadne.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:14

711990 když to máš po cestě (a nedobíháš prakticky na zavíračku jako někdo ), takhle půl hodiny fajn. To zvládne i to dítě.

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:15

Tabea Jj, já v tom právě měla tuhle guláš, jak vlastne vůbec pozdravit, když se s někým seznamuju sic oficiálně, ale přátelsky. A tak jsem nad tím právě docela přemýšlela a myslím, že nám na vysoké tykali i ucitele z Německa a Rakouska, myslíš, že je to možný? 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:17

Evaeva no prave abych mohla dobihat na tu zaviracku, mi prijde lepsi kdyz je to bliz praci, nez domovu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:18

711990 já myslela ráno

Online continuity
43584 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:23

pilgrim bydlela jsem na sídlišti a jediná rozumná soukromá školka byla 30 minut autobusem + pak já do práce těch 40 minut tramvají. Starší dítě ve školce v místě bydliště 10 minut pěšky. Já dost náročnou práci na plný úvazek. No divím se ještě teď, že nás i s mužem neodvezli. 

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:28

Evaeva Hele mně včera říkala ségra (děti byly nějaké unavené), že je přece můžu dát spát v sedm, vstanou v šest a do školky pujdou prostě už od půl 7:-D. Tak ji říkám, že ony vstávají před 6, ale do školky se stejně dostaneme před 8:-D.  

Offline Tabea
8268 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:30

Karja tyjo, vůbec nevím. Ale muž říká, že si myslí, že by netykali, resp. že netykali, když on byl na VŠ. Je mu 43. 
Spíš bych řekla, že tykají mladší generace nebo řemeslníci. Já s remeslnikama celkem přicházím v práci do styku, občas mi tyknou, já teda vykám, protože je mi pak snadnější je tepat.
S kolegou si ale tykají snad všichni. 
Volam ale občas s jedním dodavatelem, je to podle hlasu starší chlap, v životě jsem ho neviděla, ten je ale hodně žovialni a tyká mi. To je ale fakt výjimka, jinak mě nenapadá v obchodním styku, že bych si s někým vykala. Někteří píšou i "sehr geehrte Frau ...". Tak to já tak v prvním

e-mailu, pak už jen "Hallo Frau/Herr". I když teď mám pocit, že ten jeden " telefonní tykač" mi v e-mailech vyká.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:34

Karja no právě, starší syn vstává kolem sedmé, letos už jim to docela odsýpá, okolo osmé vyráží, takže do půl deváté mají relativně rezervu. Mladší vstává jak kdy, někdy až v osm, já ale moc nekvaltuju a on je mistr záseků, když se to nejmíň hodí, takže v 9:15 (zavíračka u něj) tam jsme jako na koni, máme to pět minut, vidím na tu budovu z okna

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:40

Evaeva jezis rano, to me v zivote nenapadlo ze nekdo nestiha ranoale u nas je to opacnej problem, skolka otvira AZ V 8

Offline DruI
5600 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:40

Evaeva No my tu hlavně nemáme ten les :o)

711990 Jasně, to chápu. Ale já při výběru školky tak nějak předpokládala, že budu převážně na HO a snažili jsme se o druhé dítě, tak bych si pak na mateřské za školku půl hodiny od domova hodně nadávala :o)

Offline Zuzuli
3863 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:42

Karja ja byla rok na univerzite v Drazdanech a s vyucujicicimi jsme si tam tykala. Mozna nejaci starsi profesori si nechvali vykat, ale s temi jsem se moc nepotkala. Ja jsem tam ale nejak celkove presla na system, ze kdo tyka me, tomu tykam taky, a drzim se toho od navratu i tady. 

Offline Potrefenáhusa
39013 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:42

My na místní školku vidíme z okna a ta lesní je 8 km autem, dojezd asi čtvrt hodiny. Ale tím, jak vyloženě nemusime a jak bych hlavně byla rada, aby se tam diteti líbilo a aby se socializovalo, vybrala bych nejradši tu alternativu. Většina těch děti mi prisla úplně senzacnich, dvě holcicky nás tam hrozne vtipně provedly, i program se mi líbil, ty děti se housatka dost pěkne ujaly...proste skautskej tábor pro mimina 

Offline Potrefenáhusa
39013 příspěvků moje polička 13. dubna 2023 20:45

711990 naše starší dite dneska vstalo v půl 10 , nějak jsem neměla čas ho jít vzbudit...zejtra na 10 jdem s miminem na kontrolu k doktorce, to bude zas na krev