Len tam podle me nevadi ta pritomnost rodice jako takova, jen se prodluzuje a oddaluje to louceni - stejne jakkoliv dlouhou pritomnosti nedocilis toho, ze by ses rozloucila bez place. A tak je lepsi to utnout rychleji a o to rychleji se to dite uklidni. U nas rodic teda ceka dole v satne na znameni, ze uz je po placi a ze muze jit. Kdyz se nedari, tak ten den to proste nevyjde a zkousi se to dalsi den. Ale to samozrejme asi to nejde porovnavat s kazdou statni skolkou.
Vše o těhotenství a dětech
711990 To se ale bavíme o něčem jiném. Podle mě je normální, že děti můžou při předávání trochu brečet a pak se uklidní. Stejně tak souhlasím s tím, že není dobrý to loučení prodlužovat. Já ale mluvím o tom, že naženeš hned hejno prťousů do neznámýho prostředí s neznámými lidmi, to může bejt úplně paralyzující strach. A Zuzuli taky bohužel popisuje nehezkej zážitek.
Zuzuli u nás zadnej adaptacni program nebyl, ale ani trida plna triletaku, maj ty děti namichany se starsima a rano žádná přesná hodina, kdy by všichni nastoupili a breceli, ale proste děti chodily mezi půl 7 a 8. Nikdy jsem tam tyhle sileny brecici scény, co popisuješ, nezažila
Len tak ale vy tam prvni den muzete s nima, ne?
Potrefenáhusa ja jsem prave strasne rada, ze ted do nove skolky pujde uz do tridy vetsich deti a takhle se tam zapoji do kolektivu. Ze ji nedali mezi mrnata, kde v zari presne zopakuji tenhle postup nasi stare skolky. Vcetne toho, ze v pul desate si prvni den prevezmou dvacet triletacku a za hodinu je vystrci ven rodicum, kteri nesmi do tridy. To bych ji radeji nechala jeste dva tydny doma, nez to absolvovat znovu.
Jsem v zari zvedava na nasi Adelku. Tridy jsou namichane, bude dokonce ve tride s brachou, prostredi trochu zna, chodi s mamou brachu vyzvedavat a na zahrade vidi i ucitelky. Porad se hrne mezi deti, kdyz jsem vyzvedavala ja, musela jsem ji tahat ze skluzavky. Ale kdovi, co to dite udela, az pochopi, ze tam zustane na dopoledne sama.
Zuzuli ty namichany tridy mi přijdou super
Potrefenáhusa moje děti taky chodily do smíšených tříd. Žádný adaptační týden nebyl. Přesně jak u vás. 1. Září tam postupně přicházeli nováčci, učitelky je mohly v klidu převzít a par minut se jim věnovat. Rodiče do třídy mohli. ( já tam pár hodin proseděla s miminem v šátku, protože starší se po týdnu bezproblémové docházky rozhodl, ze je potřeba začít žarlit a na 2 měsíce se mi pověsil na nohu)
V naší školce je adaptační první týden. S dítětem může být rodič asi do svačiny. Reálně tam zůstává většina rodičů chvíli, já tam byla tak deset minut, ale je fakt, že syn už byl zvyklý na odloučení. Stejně to probíhá i když dítě nastoupí v průběhu roku. První den volají okolo svačiny, kdo si má přijít, syn byl až do oběda. Dveře do třídy jsou otevřené pořád, celý rok.
Ten argument, že by to ostatním bylo líto, je lichý. V DS u mladšího jedna maminka seděla před otevřenými dveřmi snad dva nebo tři měsíce. Všechny děti si normálně hrály.
Jinak tohle fakt dost řeší ty věkově smíšené třídy, nechápu, proč se tomu některé školky tolik brání. Včetně té naší, bohužel.
711990 Můžeme. Ale pro moje dítě je jedna hodina první den úplně k ničemu. Možná mám být naštvaná spíš na sebe za výběr, ale prostě mi skoro čtyřletý dítě do žádný školky s postupnou adaptací nevzali.
Makara mně ten první týden přijde naprosto šílený i v těch dvou učitelkách s postupně příchozími dětmi. Při těch dvaceti dětech má reálně fakt tak minutu na nějaké zabavení. Když kluci chodili do DS, kde jich bylo deset, mohla syna chovat třeba hodinu.
Potrefenáhusa Makara U nás to probíhalo úplně stejně a žádný problém nebyl.
Len nebyla by šance domluvit si speciální režim té adaptace? Třeba začít později, až si zvyknout ostatní děti a chodit s ním?
U nás to bola hrôza, ale Lukasko dozrel až na školu.
Potrefenáhusa u nás to bylo dneska taky hustý, kolikrát řvali všichni tři
Mimino spalo 2x půl hodiny (běžně dá 2x 1,5h), ve zbytku času po mně lezlo, velký pořád něco doma akutně hledali, potřebovali nebo nevím. Vypakovala jsem je stylem je mi úplně jedno, že nemůžeš najít auto, já potřebuju ven. A bylo dobře, kluci zmizeli za dětmi, mimino se zahrabalo do písku. Vůbec se mi nechtělo domů, tak jsme jedli až v půl osmé, ještě že je léto. Pak už nás čekala jen jedna dvaceti minutová scéna a mohlo se jít spát ![]()
Evaeva To mám přesně v plánu, zkusím je obměkčit papírem ze speciálně pedagogickýho centra. Ale předpokládám, že školka ochotná k individualizaci by měla být ochotná tam "strpět" pár dní o rodiče.
Len snad jo. Držím palce ![]()
Len my jsme si na tu školku loni před nástupem hodně hráli, máme miliardu duplo panáčků a porad jsme si to ukazovali, jak veze tatínek rano chlapečka nakladakem do školky, jak si pak děti hrajou s pani učitelkou, jak chodej na procházku a na zahradu
Potrefenáhusa u nás ani toto nepomohlo.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články