Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43018 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:27

Gatita ten tvůj muž to teda umí pěkně prohrabnout. 

Držím palce, ať si to sedne. Ale nezoufej, Scio výsledky starší byly v páté třídě na A1 a teď v devítce B1/B2. Normálně poslouchá videa v angličtině (třeba o chemii). Tuhle jsem je doma našla jak koukají na Shreka v angličtině. Nějak se jim nechtělo hledat titulky nebo co. Jsem zvědavá jak ji dopadl rozrazovaci test na gymplu, uvidíme v září. 

A přitom na ty jazyky fakt nějak nadaná není, nemcina je po dvou letech úplná hrůza. Oni to doženou, když na to dozrají. úplně generálně neplatí, že v pěti letech to je jednodušší než v 15. Dost závisí od dítěte. 

Offline rasaNori
8833 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:30

continuity no jako jo, ale na holkach vidím, že už teď jsou co se týče slovní zásoby, výslovnosti a pohotovosti při odpovědích kilometr daleko od svých vrstevníků. Já jsem speciálně na starší dítě fakt zvědavá od září...

Offline continuity
43018 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:35

rasaNori no třeba jsou, ale to nezaznamená, že vrstevníci se v budoucnu taky neposunou. 

Offline letfenixa
10866 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:42

continuity pravda. Ja som mala ANJ od 5.triedy, nikde onde ako v škole a na gymnáziu som bola na rovnakej úrovni ako spolužiak, čo zároveň chodil od tej 5.triedy aj na jazykovku. Nemčinu som mala akurát na gymnáziu, pri cestovaní sa stále dohovorim, Simpsonovcov sme s bratom pozeravali na Pro7.

Ale ja som sa učila klasickým drilom, nie hrou, ako yo vidím u nás v škole, a keď prídem zastupovať, tak sa dozviem, že oni nemusia vedieť všetky slovíčka, že stačí časť C z 3.lekcie

Online Gatita
8619 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:48

continuity mas pravdu, ale specialne u syna se mi nechce cekat, az jestli na druhem stupni najde vnitrni motivaci a zacne se sam ucit. Na jazyky bude nejspis poleno (neni komunikativni, nerad neco zkousi rikat atd.), ale je chytry a jiste by se nejak naucil, kdyby chtel. Sam a bez tlaku kolem. Jenze se mi na to nechce spolehat, ani na skolu, kde budou s AJ letos zacinat. Synovi bude 9, ma jeste pruzny mozek, muzem si dovolit mu zaplatit jakykoli kurz, tak citim v podstate povinnost to udelat. Bohuzel on je fakt svuj a dela ruzne sceny, tak by byl muz nejradsi, kdyby nechodil nikam a a mel by klid. Zaroven ale muz stresuje, ze skola je nedostatecna a ze "se" s tim musi neco udelat.

Offline continuity
43018 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:52

letfenixa

Víš co, tohle je dost individuální, já jsem z němčiny po 4 letech na gymplu málem maturovala a nedomluvim se vůbec, pracně si to teď obnovuji a některé věci už z úrovně A1 jsou pro mě dost překvapení. Podle mě jsem se ztratila už na konci prvního ročníku, aniž by cokoliv bylo videt na známkách. Já jsem byla schopná se vše naučit, včetně gramatiky, ale nikdy jsem to nedostala do aktivního používání. 

Anglicky jsem se oficiálně učila dva roky a domluvím v práci i na cestách a i delší texty píšu z hlavy, plyne mi to stejně jako v češtině. 

Jinak od toho drilu už se taky opouští, teď se učí slovíčka rovnou ve větách a na mě to funguje i líp. 

Offline Kokoska
34880 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:59

continuity ono je prave dulezite ten jazyk pouzivat. Ja jsem z angliny maturovala, pak jeste 2 roky na VS a pak pres 10 let nic. Pak jsem trochu zacala diky praci, diky cestovani, jakz takz se domluvim, ale je to bida.

Online Gatita
8619 příspěvků moje polička 12. července 2024 07:59

continuity co vim od znamych, tak anglictina na nasi skole je hodne takova prirodopisna. Ze se uci docela dost slovicek, ale hodne specifickych (ruzne druhy ploutvi - flip, fin, sberace nektaru - to jsou ty chlupy, co ma cmelak na nohach:))), ale  ze pry neumi rict vubec nic. 

Offline continuity
43018 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:00

Gatita on je očividně chytrý, chápu ty obavy, ale pružný mozek bude mít ještě tak 10-15 let. Klidně mu to zaplať, ale já bych to nějak nelámala přes koleno. Fakt to není nic, co když nezvládne teď hned, už nikdy nedozene. O učení jazyků panuje navíc spousta mýtů. 

Možná bude lepší vysledek, když mu povolis ty pohádky nebo YouTube po nějaké základní dobe výhradně v anglictine. Mně uklidňovala anglictinarka v té šesté třídě, že děti, které se jí skokově zlepšily někde mezi sedmičkou a devítkou viděla dost a bylo to právě tímhle. 

Dnes jsou opravdu ty možnosti jinde, nakonec za sociku je půlka Bratislavy naučila německy cuměnim na Kida a ta druhá na formule. Není důvod, aby teď, když je cizojazyčného obsahu kolem nás mraky, to bylo jinak. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2024 08:04

Já se angličtinu učila dlouhé roky, ve škole, na kurzech, mám z toho i maturitu. Domluvím s "turisticky", v podstatě mi přijde, že neumím nic. V práci aj nepotřebuju, tak nemám motivaci

Offline letfenixa
10866 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:07

continuity áno, je to individualne, myslím, že máme s bratom celkom nadanie na jazyky, on teda násobne viac ako ja. 

Je pravda, že čo som sa učila až ako dospelá (fr a špan), tak to nepoužívam vôbec,  fr ešte čosi prečítam, ale špan som sa učila 2 roky pred otehotnenim, a učila je slabé slovo, lebo len som si to pozrela cestou do Žiliny na jazykovku a to bolo všetko. Ale vrátim sa k nej, lebo ten jazyk milujem.

Offline Kokoska
34880 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:09

Evaeva ja vlastne v praci ted uz taky ne. Chodila jsem na anglictinu pred covidem, po nem uz ne, to byly trable s nasima, musela jsem dost casto z Prahy. Ted mam liny obdobi, uz ani to duolingo si nepustim. Takze si za to muzu sama. Ve stredu jsem byla s vnukem na Petrine a nejaka cizinka se na rozhledne ptala na vsechno mozny, tak to jsem byla schopna ji odpovedet, ale nejlip se osvedcilo ukazat prstem Hlavne ji teda zajimalo, kde je stadion Sparty a letiste, coz z ty rozhledny fakt videt neni. Pak se ptala na synagogy a nakonec se chytla nejakyho Itala, ze pujdou spolu.

Offline continuity
43018 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:11

Gatita

To mě vždy nadchne, kdyz je učí v angličtině věci, které neumí běžný dospělý česky. 

dcera jednou donesla papír s druhy tropických bouří. Jako chápu že na Floridě je důležité rozeznat tornádo od hurikánu, ale vždyt to neuměla pořádně vysvětlit ani česky. 

Offline letfenixa
10866 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:15

continuity oni tí chlapi vedie tak zabiť. Kolegyňa, má už dospelých synov, často spomína, keď boli ešte malí a motivovala ich k návšteve zubára, tak muž v deň D ráno prehodil smerom k synom - tak čo, bojíte sa? Oni dovtedy ani nevedeli, že sa báť majú. 

Offline Anaj
233 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:18

Gatita Ono nejde ani tak o to, aby se dítě naučilo a nezapomnělo slovíčka atd, ale jde asi hlavně o to, že když je dítě do určitého věku vystaveno jinému zvukovému systému (zvukům jiného jazyka), je pak pro něj snazší ty zvuky tvořit i rozumět mluvenému slovu. Což neznamená, že člověk s talentem na jazyky toto nemůže zvládnout i později v životě, ale je to i pro něj, natož pro nenadaného, snazší.

Offline continuity
43018 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:19

letfenixajá jsem se anglicky naučila pořádně až když jsem nastoupila do práce po mateřské. Předtím jsem se nějak domluvila, ale vždy to byl stres a trápení. A to mi bylo 38 a talent na jazyky nemám. Teda jinak: jsem schopná se jazyk naučil, ale ne tím školním způsobem - nauč se slovíčka a gramatiku. To nefunguje vůbec, ale funguje mi dobře Duolingo. 

Offline Karja
44641 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:23

Evaeva Přesně, já jsem věčnej student:-D. Je to hrozný, a fakt limitující. Ale angličtinářka na gymplu mi to říkala, že se tomu málo věnuju, budu to dohánět celej život a budu litovat. A ano, měla pravdu:-D Ona myslela že v těch 16 z nás vykřeše nějakou vlastní vnitřní motivaci, ale bohužel to nefungovalo.

Offline letfenixa
10866 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:26

continuity pre mňa je najhoršie to, že ja tie cudzie jazyky v práci nepotrebujem. 

Offline Potrefenáhusa
38829 příspěvků moje polička 12. července 2024 08:37
Reakce na Gatita:

synove amoku zasahoval a jako ultimatni vychovne opatreni pohrozil, ze jestli toho okamzite nenecha, prijde na nej pani na anglictinu! 

​tohle je peklo, náš to dela taky - jestli toho nenechas, tak pojedeme k babičce bez tebe... no kupodivu se to po tom ještě nikdy nezlepsilo

Offline letfenixa
10866 příspěvků moje polička 12. července 2024 09:18

Potrefenáhusa mne vadia vyhrážky mojej mamy - vyslovené v amoku a samozrejme ich nikdy nedodrží. 

Je to pre mňa jeden z pilierov výchovy, a vlastne aj vzťahov, vysloviť len to, čo naozaj spravím.