Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 19:45

Pinot Noir já poslouchám ten nový podcast počítám do tří, dokonce jsem si předplatila rozšířenou verzi, a fakt se mi to líbí. Je poznat, že má čtyři syny

Zrovna dnes na hřišti, taková scéna jako u vás. Muž přinesl klukům z práce balónky, starší ho hodil do větví, tam se zasekl, chvíli tam visel a pak praskl. Je to samozřejmě mužova vina včetně řevu samozřejmě

Online continuity
43027 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:12
Reakce na DruI:

Evaeva No víš co, mně po nějakém výživném záchvatu říkala učitelka ve školce, že některým dětem dozrává nervová soustava třeba až v osmi letech ;)

Mají to holt prvorození těžké.

​Já si například myslím, že mozek dozrává tak kolem 25. Ne žeby byl poté člověk nějak extra hotový, učíme se až do smrti, ale do té doby je ještě relativně plastický. 

Offline dzizisketa
8949 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:19

Online continuity
43027 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:20

Pinot Noir no kolikrát to plynuje přejde v drzé řeči a machrování, taky bych řekla, že u vás to ještě není puberta, ale může se opičit po starších kamarádech nebo spolužácich. Mladší na to taky najela mnohem dřív, i když začátek menstruace nebude mít dřív jako ségra, takže bych řekla, že hormonálně jsou tak nastejno, ale příklady prostě táhnou. 

Jinak to, co popisujes: dlouho klid a pak výbuch, který si nezadá se sopečnou erupcí, je klasický flegmatik. Nemá to mnoho do činění s potlačenými emocemi, mně to ani nedorazí do vědomých úrovni, prostě to úplně přecházím, aniž by to musela nejak vědomě tlumit. Pak mi to přeleze do vědomí a to už mi dojde trpělivost a řeším to poměrně nepřehlédnutelně (ne vždy nutně hádkou). 

Offline DruI
5577 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:21

continuity Tak já doufám, že dceru ty vzteklé záchvaty přejdou dřív než v pětadvaceti ;) ale jinak myslím, že to zrání mozku má různé postupové fáze.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 20:27

DruI souhlasím. Ty největší záchvaty vzteku toho typu, co popisujeme, prý opravdu přechází do osmi let, ale celkově mozek zraje mnohem déle, klidně do těch 25 continuity 

Online continuity
43027 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:27

DruI pokud se bavíme o dozralem nervovém systému, tak to fakt není v osmi letech. Na druhou stranu to není omluva zasypávat okolí nekontrolovanými emocemi do pozdní dospělosti. Takže ano, bude to lepší, ale ne nutně hned a trvale. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 20:29

continuity to se učí v rámci mindfullness a podobných metod, poznat, že to překračuje moje hranice a zasáhnout dřív než dojde k výbuchu. Ale jsem čistý teoretik

Online continuity
43027 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:30

Evaeva

Já se bojím, že u těch reaktivních děti, člověk v pubertě jede druhé kolo těch záchvatů.

Btw: pokud v sedmi letech víš, že to byl propichly balón, tak to je vlastně super stav, protože pak nebudeš vědět vůbec. 

Offline DruI
5577 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:34

continuity No, já doufám, že se to alespoň trochu zlepší, než nastoupí puberta. Do té doby mám v plánu pracovat na tom, abych byla schopná udržet zenový klid ;)

Offline letfenixa
10867 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:35

continuity to, čo si popisala s tou mladou kolegyňou, tak takých máme v zborovni neúrekom, bez ohľadu na vek. To bude určite súvisieť s profesiou a častým pocitom neomylnosti.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 20:35

continuity jo, v té pubertě se to zase zhoršuje, protože hormonální koktejl mimo jiné. Já si hlavně myslím, že se to spíš přetaví do jiné formy, klidně stejně nesnesitelné Ale já jsem se sice zatím moc nenaučila synovi poskytnout nějakou podporu, aby se záchvat zkrátil, ale aspoň mu dokážu jít z cesty (ne doslova), většinou mně to nevytočí. (Ale to obviňování okolí bohužel jo)

Online continuity
43027 příspěvků moje polička 19. července 2024 20:36

Evaeva to není o nějakém výbuchu. Třeba já 50x řeknu dětem v klidu, ať uklidí pokoj. Pak jediného krásného rána vstanu a zjistím, že to fakt překročilo moje meze a to se pak opravdu uklidí, ať se děje, co se děje, včetně vytrene podlahy. A nemusím u toho nutné řvát. 

Nebo dlouho vcelku v klidu vyhrožuji omezením nějakých požitků, pokus se nebudou učit. Pak přijde ještě jedna (rozhodně ne první) špatná známka a parental control je na všech zařízeních než bys řekl švec. Dite se ani nerozcilovalo, jen nevěřícně mrkalo. Takže technicky ani k žádné scéně nedošlo. Ale flegmatikovini došla trpělivost. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 20:47

continuity z toho bych řekla, že ty hranice poznáš. 

Já mám menší děti, u těch se mluví třeba o tom, že děti dělají hluk,být to nějak toleruješ, ale nevšimneš si, že už je to na tebe moc a pak vyletíš kvůli úplné pitomině. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 20:50

dzizisketa z toho mi vychází, že muž ty svoje emoce v nejbližší době začne zvládat líp

Offline Gatita
8619 příspěvků moje polička 19. července 2024 21:30
Reakce na DruI:

Gatita Hele já to mám s dcerou, taky má řvavé záchvaty. Já to teda ještě pořád přičítám nezralé nervové soustavě.

​ja to vsechno chapu, ale u nas to nejspis nezralou nervovou nebude, nebo jen dilem. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 21:40

Gatita proč myslíš?

Offline Kokoska
34885 příspěvků moje polička 19. července 2024 21:40

Evaeva zrovna pri cteni myslim  na to, jestli je mozne, ze nekomu ten mozek v urcitych smerech nedozraje nikdy a prejde to plynule do starecke umanutosti, nedutklivosti a mrzoutstvi

Offline Potrefenáhusa
38830 příspěvků moje polička 19. července 2024 21:52

Kokoska je

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. července 2024 21:57

Kokoska rozhodně ano! V těch "výchovných" knihách to často přičítají tomu, že v dětství dotyční neměli prostor se projevit a naučit se to líp.