MPLee tyjo, a me sprdli v pujcovne, ze trilety dite nema na lyzich co delat, ze na to jeste nema kosti. Vnuk teda vypadal mladsi, byl hubeny drobek, ale ze mu jsou 3, to jsem rikala.
Vše o těhotenství a dětech
MPLee jako tvoje děti jsou hustý, moje v 19 měsících sotva jistě chodilo ![]()
marieu Ta lego nemocnice mi přijde jako nejlepeknejsi kousek teď, budu porizovat k vanocum, je tam spousta moc hezkych detailu. Ještě jsem pořídila divadlo to je taky moc hezké na hraní a neobvyklé. Doma mají ještě takový prázdninový karavan, ale to je stará řada;-).
žluťásek něco takového jsem koupila v pepcu a bylo to super. Filcové výřezy, proražené dírky na nit... A za pár korun
MPLee jo, chápu. No on ještě ani pořádně nezvládá klasické boty, třeba gumáky musí mít bf (to samozřejmě za pár měsíců bude zase jinak), takže vyloženě klasické lyže mi přijdou jako blbost. I vzhledem k tomu, že v našem případě to bude jen pár dní za sebou. Příští rok už u něj počítám s lyžemi určitě.
On se teda zdá na pohyb hodně talentovaný, hodně napodobuje, švagrové mu ukázala něco s míčem a on hned zkoušel to samé, od synových kamarádů odkoukal kopání s míčem a normálně si nabíhá na střelu a tak.
Kdo hledá inspiraci na vánoce, tak může zítra navštívit veletrh smysluplných hraček na Barrandově. Zaujala mně tam spousta věcí. Citerka s předlohou, syn hned vydrnkal písničku. Pak hračky tohoto českého výrobce, kde mně příjemně překvapily i ceny a tahle stavebnice. Bylo tam i spousta výukových pomůcek pro malé školáky, logopedické hračky... A taky jsem koukala, že senza hrátky baví i velké, třeba desetileté děti.
Tak když to zvládnou, proč ne. Na nás se v půjčovně taky tvářili divně, ona dcera v těch dvou a 3/4, když jsme lyže půjčovali, skoro nemluvila, natož před cizími lidmi a navíc byla děsně hubená. Ale s botami ani lyžemi ani sněhem ani mlhou neměla problém, ten měla, až když jsme jí chtěli dostat ze svahu.
Mladší je ještě menší, říkám si, jestli nejít do jiné půjčovny. Ale když ti lyžuje skoro dvouletý, tak musí být výbava pro skoro tříletou, i když malou (86) a hubenou (11), ne? Ona by dost těžce nesla, kdybychom jí vynechali.
Mohučanka my půjčovali pro dvouleté kluky. Pán v půjčovně vždycky akorát řekl "no jasně, ať se taky párkrát sklouzne". Tak asi fakt záleží, na koho natrefíš. Na kvalitu lyžování třeba v osmi letech to podle mě vliv nemá, pokud nebydlíš na horách a nelyžuješ každý třetí den, ale je to prostě další zdroj zábavy a rozvoj pohybových schopností obecně.
Mohučanka hele dcera je taky hodně drobná, první zimu v těch 2 měla asi 11 kilo ( teď má 14, ve skoro 4 letech), lyžovala v lindex 86 kombinéze a nosila boty 22? Sehnala jsem lyžáky Dalbello Gaia se stélkou 14,5 cm, lyže co jsou značené jako 70, ale mají 66cm... Já teda sehnala ke koupi set za 1000,- a věděla jsem, že to užijeme 2-3 sezóny, tak jsem neuvažovala o půjčení a rovnou to koupila. Helmu měla cyklistickou. Hodně se mi pro ty prvky líbí lyžáky Fisher kid one, ale ty dělají až od 15,5cm.
Já moc nevěřím, že v těch půjčovnách je všechno kvalifikovaný personál, když si vezmu, co mi jsou schopní tvrdit o skialpech nebo o bruslích v různých půjčovnách a prodejnách... tak bych se jejich radama neřídila
Já už teda část výbavy slíbila kamarádce, ale jestli to budete potřebovat jen třeba na nějakou dovolenou, tak by se asi dalo nějak domluvit ![]()
Kokoska Když ono hrozně záleží, jaké dítě. Rozhodně se nedá čekat, že čerstvý 3 leťák odlyžuje celý den na velké sjezdovce, ale pro nás je to něco, co děláme hodně a rádi. Lyžujeme hodně, na skialpech, sjezdovkách i běžkách. I s novorozencem jsem kolikrát vyrazila na lyže ještě za tmy a vyběhla si na kopec na východ slunce, abych se vrátila před snídaní a kojením. Stejně tak jsme se střídali přes den a děti to u nás vidí. Držet je od toho dál, jen proto že teoreticky by se to nemělo, mi nedává smysl. Oba aktivně chtěli, tak to beru, že jim ukazujeme náš svět.
Ono tady píšu, že dcera ve 3 lyžuje. Lyžuje, ale reálně její "den na lyžích" znamená, že si sjede 2-3 krátké sjezdovky, pak si hodinu hraje, dá si svačinu, sjede další 2-3, pohraje si a jdeme domu. Syn jezdí fakt max 4 jízdy po 50 metrech a končí, i když by chtěl jezdit déle. Protože ano, ta výbava je těžká a nechci je přetížit. Vlastně vůbec nemám ambice je naučit lyžovat tak, abych si s nima zalyžovala já. Já si totiž nezalyžuju ani s většinou svých kamarádů a rodiny, takže představa, že si užju lyžování v Alpách s dítětem je pro mě sci-fi. Ale baví mě sledovat jejich radost, pokroky a pocit, že máme společné zážitky. I do budoucna počítáme s tím, že si buď budeme lyžovat pro naší zábavu s mužem sami, nebo s dětmi pro ně. Dcera teda loni dostala i běžky a ťape i na nich, letos to možná zkusí i malý. Ale mě přijde, že pro děti jsou ty sjezdovky zábavnější. A fakt se těším, až dorostou do nejmenších vložek do vázání a ukážeme jim skialpy. Protože to je za mě uplně nejvíc nejlepší zimní sport
Za mě záleží, jak je to dítě fyzicky zdatné, na co je zvyklé a jestli chce. Teď je trend děti rvát do všeho co nejdřív, ale ono jim nic neuteče, ani když začnou v 5 nebo 8
Nejela bych na hory s batoletem jen za cílem ho naučit lyžovat, ale když naše děti na těch horách vyrůstají, tak je nenechám 2 roky jen koukat pod sjezdovkou na ostatní. U nás teda lyžují 3 leťáci i se školkou, když chtějí ![]()
žluťásektak naši oba chodí od 10 měsíců, takže do těch 2 měli dost času. Dítě, co začlo chodit po roce a déle, bych asi do lyží nervala
A možná se na nich podepsalo, že se mnou oba lyžovali už v břiše ![]()
A teda hovínkové téma si někdy půjčím, máš to boží!
Evaeva jestli někde splašíš ty plasťáky, tak to zkuste. Já je loni pro syna chtěla, ale když mi je na bazarech nabízeli za 500, stejně jako skoro nové klasické lyže i s lyžáky, tak nebylo o čem a měl rovnou to. Ale zvlášť, když uvidí bráchy na lyžích, je asi bude chtít taky. Myslím, že pro ten prvotní pocit ze skluzu poslouží, i když si ho postavíte na lyže vy a sklouznete se s ním po rovině, nebo ho postavíte v kačenkách na led...
MPLee ono slo tenkrat o to, aby si to vubec zkusil, meli jsme domluvenou skolicku na hodinu, vic jem od toho necekala. Tak jsme tam prijeli, nazul lyze a pak odmitl cokoli zkusit, jen stal a brecel. Tak jsme to zabalili a sli na boby. Pak prisel covid, pak teply zimy, nelyzuje dodnes.
MPLee za 500?![]()
Moje ségra byla takové tintě, ale ve čtyřech a půl už fakt lyžovala celý den, nechtěla slézt. Sice s nějakým poledním klidem, ale stejně.
Jinak k tomu společnému lyžování. Já myslím, že okolo těch šesti let se dá dostat do stavu, kdy se můžete pohybovat jakoby společně. Že jeden jede s dětmi modrou a druhý si dá zatím dvakrát černou a sejdete se u stejné lanovky. Nebo chvíli jezdíte společně a během svačiny si jde jeden zajezdit. Pro mě má tohle větší kouzlo/smysl/nevím než když bych šla jeden den sama a druhý den zase muž. (On tohle dělení vůbec nemá rád). Akorát momentálně jsme ve stavu, kdy jeden bude brousit tu modrou (nebo fun slope do zblbnutí
) s dětmi a druhý bavit mimino u chalupy ![]()
MPLee Starší taky ťapal na lyžích ve dvou letech, ve třech, když ho tatínek s dědečkem poprvé vezli na svah, usnul tak tvrdě, že ho nemohli vzbudit a přijeli zpátky (je to asi 10 minut autem). Ve čtyřech se šprajcnul, .... Mladší byl o rok posunutý, ale letos najezdil nejvíc z celé rodiny. Každopádně letos jsme chytli v Alpách teplo a jarní sníh a to už jsme je s mužem moc nestíhali. Pár jízd jsme dokonce vynechali.
Evaeva to má každý jinak, no. My když si cheem zalyžovat a mužem na sjezdovkách, tak chceme bylt na svahu fakt ráno na otevření, ať si užijeme upravené sjezdovky a fakt lyžovat svižně a dlouho. Že si sjedu 2x černou mi moc zážitek neudělá
Takže za mě si ideálně jeden vstane a jde dopoledne a na oběd se můžeme někde sejít a lyžovat pak společně... Ale já fakr nejradši teď ty skialpy a to je s dětma zatím uplá utopie. My de dělíme pravidelně a rádi, každý si užije to svoje (samozřejmě to prokládáme společným programem), ale oba jsme bylvalí vrcholoví sportovci, tak jsme asi naučení si to užívat jinak ![]()
Dcera by třeba ráda lyžovala déle, ale já jí nechci nechávat, protože mi to pak přijde nebezpečné a zbytečné. Určitě to jde, ale přijde mi lepší od toho moc nečekat a být kdyžtak překvapen![]()
Kokoska To Je smůla, ale je super, že jste ho do toho nenutili i přes jeho odpor a že jste mu umožnili to zkusit. A jednou se to naučí ![]()
brrr to jsou super historky. Uplně vidim spícího lyžaře![]()
MPLee to je jasný, že každý to má jinak. Taky bych si teda tu černou sjela víckrát, ale radši takhle než vůbec, budu spokojená i tak. To dělení na dýl pro nás moc není no. Tak za pár let už to půjde, až bude klukům tak deset, to je za chvíli
To k tomu zalyžovat si s dětmi.
Já jsem na otvíračce na svahu jen díky dětem, sama se nevykopu, zvlášť po celém dni lyžování jsem prostě nevstala. (S nimi ani tak unavená nejsem
)
MPLee haha, teď mi došlo, že mladšímu bylo loni čtyři a půl taky už lyžoval víceméně celý den. Ale u nás je to holt tak, že teď jsme pár dní na horách, tak jezdi, pokud chceš, za týden už budeme zase v Praze.
Evaeva jo, tak dcera je narozena v lednu, takze je ten vek takovej hranicni vzdycky. Byt tyden na dovoleny, tak to asi je taky jinak ![]()
S tim delenim to ma kazdy jinak, ja si to zase neumim predstavit ve vasem modu. My bychom byli s muzem akorat spruzeni a otraveni oba. Delime se v zime i v lete, doma i na dovoleny...Stejne tak delime i deti ![]()
MPLee no děti si dělíme teď taky. Pro mě je to hrozná otrava trávit celý den s batoletem na horách, letos to máme každý na dva dny
S těmi většími už je to lepší, ale stejně budu spokojenější až budeme moct být všichni tak nějak spolu a dělit se budeme vždycky jen na chvíli. A muž to snáší ještě hůř. V létě tu potřebu vůbec nemáme, resp. neumím si představit, že bych šla na celodenní výlet úplně sama. My vlastně asi chceme trávit čas s mužem spolu, akorát ty děti nám trochu limitují způsob toho trávení ![]()
Ale tím, jak je staršímu už sedm a vidím, jaké to může být, když jsou větší, tak to vidím optimisticky, za pár let je to tam![]()
Evaeva v sesti letech syn jezdil na cervenych i cernych v Rakousku a cekalo se na me. Ale nebylo to vlastne moc pohodove lyzovani, protoze mu slo jen o rychlost a oblouky nedelal. Zastavit umel. Jednou nam vyletl ze sjezdovky do zaveje, ale ani to ho neodradilo. Od cca 12 let lyzoval skvele.
V létě tu potřebu vůbec nemáme, resp. neumím si představit, že bych šla na celodenní výlet úplně sama.
jezis, já jo!!!!
MPLee kdyz bude chtit, tak se nauci. My nejsme moc lyzovaci rodina, ja krome nejakych marnych pokusu v detstvi jsem se ucila az po ctyricitce, kdyz jsem se podruhe vdala. Da se zit i bez toho, stejne ty zimy jsou cim dal teplejsi a umely snih je dost diskutabilni. Jinak kluk bezvadne plave, jezdi na inlinech, na lede brusli celkem obstojne, sel mu i tenis, bohuzel se seknul, ze uz tam nechce, kdyz kamarad toho nechal. Chodi ted na nejaky parkur krouzek. Tak si to svoje urcite najde, i kdyz to nebudou zrovna lyze.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.