letfenixa to, že je učitelka přinutí počítat odmocniny ručně, by mi ani nevadilo, dokud jde o příklady, kdy si procvicuji jak s nima pracovat (násobení a dělení a pod). Když neumi vyrazy, tak se ty výpočetní operace nějak naučit potřebuji. Ale význam tyhle mordy desetinné, která nejde rozložit na součin dvou lehkých odmocnin, fakt nechápu.
Vše o těhotenství a dětech
Ona si stěžuje, že jim to neumí vysvětlit, ale sama tomu rozumí ještě že zakladky. Akorát občas něco takto vyběhne. Popravdě jsem za matikarem teď ani nešla, protože ona má z matiky jedničku a stala tam fronta rodičů, tři děti jsou ve čtvrtletí na propadnutí. Přišlo mi dost debilni, jít si tam pro pochvalu.
continuity A co ji pomoci naformulovat dotaz? Aby umela polozit uciteli tu otazku tak, ze z ni bude jasne, kam az te veci rozumi a v jakem bode ji to prestava davat smysl a proc?
Gatita já myslím, že tyhle věci z voleje dá málokdo. Vždyť to člověk dvacet let nedělal. My máme s mužem oba z matiky maturitu, ale taky bysme si to museli vyhledat. Tuhle jsme na žádost dítěte hledali, jak se počítá s nekonečny![]()
ja si pamatam ako mi rodicia na zs vybrali nemcinu pricom ani jeden z nich nemecky nevedel. no blbe to bolo...
My se teď byli podivat na dni otevřených dveří na jedny základce, kde mají Hejneho matematiku, pani učitelka nám tvrdila, ze když to má dite od 1.tridy, tak to i rodiče znají a rozumí tomu ve vyšších třídách....no, nevim, nám matematika ani jednomu nesla, výsledkem je dvakrát filozoficka fakulta a myslím, ze budem proste kdyžtak shanet doucovani....ale představa, ze by měl rodič umět všechno ze zakladky, včetně několika jazyku, fyziky a zeměpisu nebo vetnyho rozboru, to mě trochu děsí ![]()
Potrefenáhusa je to hrozný. Pak ty děti fakt nemají šanci se vymanit z nějakého horšího prostředí.
711990 nene, ty si to fakt teď vybiras
my snad akci vsi úspěšně zakončili, stvali jsme se s nema od egypta, takže od konce zari:D
continuity ja doucuju matiku neter, ktera je na viceletem gymplu, zatim jakoby stale na zakladce a zatim stiham, odmocniny jsme prave taky nedavno delaly, ale jen takove slusne odmocnitelne nebo rozlozitelne na dve cisla z nichz jedno se dalo odmocnit :)
ale chtela jsem ti doporucit ucebnice "Matika pro spoluzaky", je to tam moc pekne vysvetlene od deti pro deti, ze by to mohla podle nich zvladnout sama, mivaji je i na knihobotu levneji
Evaeva Přesně, nevím, jestli bych jim přála zrovna francouzštinu
pak jsem se ještě učila španělsky, to bylo jednoduché, ale tam bych se trochu bála, jestli by byla na výběr i na střední, takže aby pak nemuseli začínat zase s jiným jazykem úplně od nuly. Nevím, jestli je tato provázanost nějak zajišťovaná, zatím jsem to nezjišťovala.
continuity Děti rodičů, kteří neumí matiku nebo nemají znalosti z jiného školního předmětu, si musí nějak poradit. Většinou radou se spolužáky nebo učitelem. U větších problémů ti rozumní rodiče platí doučování.
Tohle je podle mě jeden z velkých nedostatků našeho školství. Dítě s méně vzdělaným nebo nějakým problematickým rodičem má ty podmínky ke vzdělání mnohem horší. Přitom v tomto případě to řešení není nijak náročné. Sice to není komplexní řešení, ale u dcery od druhého stupně kladli velký důraz na samostatnost dětí i v tom smyslu, pokud mají problém s učivem, řešit to s učitelem. Vedli je ke konzultacím už na té základce. Byla to běžná základka a úplně všichni učitelé tomu nakloněni asi nebyli, ale většinou to fungovalo dobře. A bylo to poznat u příjímaček v devítce. Děcka to řešila nejen mezi sebou, ale dost jich psalo o radu i matikářce. A ta si je svolala o víkendu do školy. To je teda velký nadstandard, ale podle mě to ukázlo, že prostě byli zvyklí problém řešit s vyučujícím.
Jinak já se při čtení, jak pomáháš holkám s učením občas cítím fakt blbě. Moje dítě konzultuje se mnou až jako s poslední osobou, když selžou kamarádi a vyučující. Na jednu stranu, jak píšu nahoře, racionálně to vyhodnocuji, že je to dobře. Na druhou, tu emocionální, stranu je mi to líto a si přijdu málo starostlivá a pečující ![]()
continuity Odmocniny ručně?? To jsem nikdy neslyšela. Z matiky jsem taky maturovala, ale myslím, že už bych neprošla ani z jediný otázky. Na ty ostatní předměty bych si věřila pořád ![]()
notna nám to takhle kladou učitelé na srdce od začátku - nemáme dětem s úkoly pomáhat, ani vysvětlovat látku. Pokud to nechápe, neví, co má dělat, má jít za učitelkou, která mu to znovu vysvětlí. Nebudu lhát, mně to maximálně vyhovuje. ![]()
notna no ja si vzdycky vzpomenu na toho meho tatu, ktery z matiky maturoval, vystudoval techniku s cervenym diplomem, pritom jeho rodice z matiky znali tak trojclenku a prarodice byli negramotni (jakoze fakt neumeli cist a psat). Proste kdyz se chce, tak to jde. Ale svemu diteti pomaham a pomahat do urcite miry nejspis budu i na druhem stupni, pokud bude chtit a pokud to bude potreba. Zatim to nastesti potreba neni, deti jsou ve skole vedeny k tomu, aby si veci resily samy.
notna to je přesně ono, za mě to má vyřešit škola a jejím úkolem má být naučit děti (maximum co zvládnou) v rámci osnov.
Já to samozřejmě udělám rada, včera u toho vysvětlování starší navíc umotala hvězdičku, docela jsme se nasmali, ale není to vzdy takhle a občas jsou ty děti reálně frustrované z požadavků, které jim nikdo pořádně nevysvětlil a já ten hromosvod, který na sebe nechává řvát. Buď ráda za to, co máš, vaše škola je super.
Ta základka, ze který jsme utekli, se k tomu postavila tak, že přijímačky jsou problém rodičů a češtinu doučovala učitelka občanky jako hrůza.
Se z ty sociální propasti jaktěživi nevyhrabeme.
continuity přesně, člověk rád pomůže, když může, ale škola by měla zajistit, aby to zvládaly i ty děti, kterým nikdo nepomůže.
Syn je v první třídě taky vedený k samostatnosti, ze školy ví všechno, ale je to první třída, že jo.
Aranel tak to já vůbec
K matice a fyzice jsou aspoň tabulky. To bych za 4 dala![]()
Nad tím, jak to dělají ostatní rodiče jsem se už kolikrát přemýšlela. Tady je kolikrát problém i jazyk, myslim, že ve třídě bude dost dětí, kde rodiče mají problém pomoci dítěti s úkolem nebo připravit se na písemku už třeba ve druhé třídě, protože to nezvládají jazykově.
Například rodiny, kdy matka před lety před svatbou/po svatbě přišla do Německa a školní děti jí překládají u doktora nebo na úřadě nejsou úplně výjimka.
Tabea syn mi tvrdil, že jeden spolužák se vrátil do školky. Jestli je to pravda, bylo to nejspíš kvůli jazyku. Maminka rozuměla hodně obtížně, tatínek asi ještě hůř.
Evaeva no v první třídě jsme měli učitelku, která dětem zabavila pracovní sešity z Hejného matiky, protože zjistila, že někteří rodiče s nima dělají věci napřed, což je v přímém rozporu s myšlenkou té metody. Rodiče nechápu, bylo to po prvním měsíci,takže žádný důvod: dítě propadá, musím se s ním učit.
To je taky odpověď PotrefenáhusaHejného matematika je podle mě skvělá, na prvním stupni určitě, protože učí děti víc přemýšlet. V tom pokračování úplně jasno nemám,taky jedno moje dítě skončilo ve druhé a druhé v páté. Ale výstup z Hejneho byl prostě lepší a to u dítěte, které je na matiku méně nadané. Hlavně si ji vybírá určitý typ učitelů. Ti neschopní často řeknou, že to budou nějak kombinovat s běžnou matikou, to by byl za mě red flag.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.