Potrefenáhusa kdyžtak v té Hejného matematice je vzadu "tahák pro rodiče" ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Tabea syn mi tvrdil, že jeden spolužák se vrátil do školky. Jestli je to pravda, bylo to nejspíš kvůli jazyku. Maminka rozuměla hodně obtížně, tatínek asi ještě hůř.
A kam pošlou že skoly třeťáka?
Dcera měla ve třetí nebo čtvrté třídě spolužačku z Kazachstánu, která neuměla latinku a z nám blízkých jazyků mluvila trochu rusky. Asi to byl pro tu učitelku zahul, ale ona si tyhle komplikované případy brala a dali to všichni.
K argumentu, že trpí celá třída, rovnou uvedu, že tahle učitelka naučila mladší dceru mnohem víc (a to měla situaci komplikovanou covidem, který schytali v plné palbě), než jiní ucitele tu starší, kde nebyl ve třídě jediný integrovaný žák a covid je liznul na tři měsíce.
Srovnávám výstup po prvním stupni.
continuity já na to vlastne nemám ještě názor, ani třeba na comenia script vs vázany písmo (na tyhle škole pisou vazane) - my se zatím jenom rozhlizime, spadova (jedina ve městě) škola má hodně špatnou povest
Kamaradka před lety učila češtinu pro cizince na jedny základce z okraje Prahy Evaeva , škola na to měla nějaký grant a cizinci se tam dost soustredovali
continuity já to taky moc nechápu, u dcery ve škole je dobrá čtvrtina dětí z ciziny, hlavně z Ukrajiny, ale nejenom...Úroveň jazyka byla na začátku první třídy různá, od úplné nuly až po úroveň "rodilého mluvčího" u těch dětí, které tu už pár let jsou. Neodešel nikdo, a to učitelka klade zvýšený důraz na češtinu. Škola taky nabízí doučování češtiny, paní učitelka dala na první třídní schůzce najevo, že je pro cizince vpodstatě povinné. Ve druhé třídě už mluví a píšou česky normálně všichni.
Potrefenáhusa kdysi jsem někde četla, že psaní vázaným písmem prospívá mozku (propojuje už nevím co, ale prý je to dost užitečné), zatímco děti, které píšou comenii, lépe čtou...
Evaeva tady ty děti nejspíš jazyk zvládají, ale rodiče (matky) ne.
continuity Potrefenáhusa Mohučanka já nevím, jestli neměl jiné potíže třeba. A samotné mi to přišlo zvláštní, kor když vím, že na této škole mají dětí s OMJ mrak a pracují s nimi, mají češtinu navíc,... Třeba to bylo na popud rodičů. Ale syn se většinou neplete a několikrát jsem se ujišťovala.
continuity já si pro syna Hejného matematiku přála. Comenia by mu ulehčila život, ale zase vím, že to vázané písmo rozvíjí jiné věci. No ta jedna škola v okolí, co tak učí, je bez šance. Ale jsem ráda, že má skvělou paní učitelku, i když na škole, kde tyhle "novoty" nevedou.
Kamaradka před lety učila češtinu pro cizince na jedny základce z okraje Prahy Evaeva , škola na to měla nějaký grant a cizinci se tam dost soustredovali
tady je cestina pro deti i ve skolce, nebo aspon v te nasi, ale s ohledem na to, ze ty skolky tu jsou jak pres kopirak, tipuju, ze to tak maji vsechny. Ale tak P13 mela jeste pred valkou na Ukrajine 16% obyvatel jine, nez ceske narodnosti. A za silnici, v nasi casti Reporyj, je to taky dost vyrazna cast. I ve skolce je to znat, tak tretina deti z jeji tridy se s rodici bavi jinak, nez cesky. I kdyz velka cast z nich uz nejspis bude druha nebo treti generace tady.
Ale i ve skolce na P6 mela dcera ve tride deti z ruznych mist, byla tam thajka, italka, ukrajinka, rus, dva mulati, u kterych bohuzel netusim, odkud meli tatinka... takze bych rekla, ze se s tim proste ty skolky a skoly uz musi dneska pocitat a nebrat to jako nejakou komplikaci, ale tem detem pomoci.
Ale priznavam, ze mi prijde vlastne uplne super, ze moje dite se pohybuje v takhle ruznorodem prostredi s ruznymi jazyky. Tohle mam na Praze fakt rada.
Zuzuli naše školka měla dvě ukrajinské třídy, detašované ve škole. To nebyl nápad naší školky samozřejmě, takto to řešil zřizovatel. (Mně by přišla lepší integrace). Vlastně mám pocit, že letos už ty třídy nejsou, děti z té první vlny emigrantů už budou ve škole. Ale samozřejmě má syn ve třídě ve školce i děti z jiný zemí. Před synovou školou slýchám různé jiné jazyky taky hojně, ale u syna ve třídě těch dětí tolik není, to bylo vidět na schůzce, že tyhle děti jsou u paní učitelky, kterou zřejmě moc rodičů, co si vybírali, nepreferovalo.
Pinot Noir To je super, že je od začátku vedou k samostatnosti. U nás ty snahy taky byly od první třídy, ale to bylo jen takové mírné. Na tom druhém stupni to už začali hodně vyžadovat a ty příliš aktivní rodiče i napomínat :-) U dcery to ještě přišlo zároveň s covidem, takže najednou i výuka on-line. Paradoxně to tomu asi i pomohlo, protože dost rodičů se neorientovalo v google učebnách, power pointu apod.
GatitaNěkteré děti to zvládnou i bez doučování rodičů. Tady si myslím, že je důležité, když ten rodič to vzdělání pro dítě chce. Ač s tím vzděláním mu nepomůže, podpoří ho třeba právě v tom, aby se šel zeptat učitele nebo to ten rodič udělá sám a za tím učitelem jde on. Moji rodiče jsou oba vyučení, já s bratrem generace, která měla v první třídě množiny, takže ti chudáci hleděli jak husy do sodovky už na matiku první třídy :-D
continuity Vím, že holky doučíš ráda. On je to i fajn čas spolupráce, který už s puberťáky nemá člověk tak často.
S integrací se to u dcery ve třídě taky povedlo. Ale jich bylo 1.-2. třída 12 dětí a pak 22-24. A to se s kolektivem, kde je jeden hodně náročný žák, u nás došlo i na házení židlí apod., kde je učitelka a asistentka mnohem lepší, než když je jich někde 30 a těch žáků s potíži víc. To chápu, že někdo pak nemůže slovo integrace ani slyšet. U dcery to byl opravdu skvělý počin. Jako kolektiv je to hodně naučilo, dokázali se všichni sžít včetně toho kluka s postižením a on se taky krásně "vyloupl". Teď se budou všichni už podruhé scházet od opuštění devítky.
Tabea toto vidam casto u vietnamcov. neraz sa mi stalo ze aj obchodne veci prekladali deti 8+ a tusim aj u syna v skole je jeden taky s ktorym chodi na kruzok. ale tym ze je autista tak sa zatal ze slovensky proste rozpravat nebude aj ked vie a ide to s nim pomaly. neviem ake triky nan maju ale pocula som ako sa jeho otec s lamavou ale zrozumitelnou slovencinou bavi s ucitelkou ktora bola nadsena ze maly konecne par slov slovensky prehovoril
Zacinaji na me na IG zase vyskakovat videa na tema Elf on the shelf a dneska jsem videla jedno, kde dotycni diteti zasypali cely pokoj polystyrenovymi kulickami, aby vypadal jako zasnezeny... hned jsem si vzpomnela na žluťásek ![]()
Zuzuli notyvole ![]()
Elf on the shelf na mě vyskakují už několik týdnů a zatímco mi to dřív přišlo legrační, teď na mě skáčou samý nechutnosti, kde skřítci kadí a čůrají
Já viděla jedno, kde pěkně odpověděli na můj dotaz kde na to ty lidi sakra berou energii takhle v prosinci
Šestý den se elf vrátil k Santovi, aby pomohl s dárky.
My byli na vyrábění ve škole, z dvaceti stanovišť jsme jich stihli asi pět. Takže máme doma pět krát dva kýče. Hned po cestě jsem je přesvědčila, aby taky něco podarovali babičkám
Ale děti jsou spokojené, akce to byla příjemná.
MPLeemým by stačilo málo, ale já nemám večer sílu ani na to. Jsem ráda, že sedím na gauči. Na mě je moc i rozsypat okolo mouku, akorát bych to ráno musela uklízet
V prosinci je pokaždé milión akcí a věcí, co je třeba, navíc má defakto jen tři týdny.
MPLee Mně se to líbí moc, je to vtipný a dají se vymyslet fakt roztomilý srandičky. Jen poslední dobou narážím na samé hnusné. Cíleně to nevyhledávám, stačí kouknout na jedno video na fb nebo Insta už se to sype samo
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.