Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Aranel
6617 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 09:48

continuity Jo, ale u českých dětí se často mluví o tom, že plynule čtou, ale bez porozumění.

Garfie Takovou paní učitelku jsem měla do 3. třídy, četla jsem si pod lavicí hojně. Pak se vyměnila a musela jsem trpět u spolužáků slabikujících Hochy od Bobří řeky!! (který jsem si samozřejmě četla dopředu, ale to vystačilo třeba na 3 hodiny)

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 10:05
Reakce na continuity:

Karja moje děti už ve čtvrté a páté třídě normálně plynule četly, to se snaž už i očekává? Starší má i odjakživa poměrně slušný přednes, pokud si to předem trochu nacvičí, vůbec to nemusí být blbě. 

​Já si taky myslim, že ty děti čtou dobře, jen mě nenapadá, jakože jaký to má mít ten pozitivní vliv, asi zpestření nebo nějaká zodpovědnost?. U těch čtecích babiček je to takový uchopitelnější no:D:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2024 10:12

Aranel syn měl jako první učebnici češtiny nějakou, kde se na to porozumění "textu" (u nich to byly obrázky) hodně dbalo. Vlastně mi přišlo, že i začátky v matice byly takové. Mile mně to překvapilo.

Offline brrr
12358 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 10:31

Aranel Myslím, že uz se na to porozumění začalo dbát.

U nás mají AJ až od třetí třídy, v první a druhé jdou ty hodiny na češtinu, pravě na čtenářskou gramotnost. I pak mají myslím 2 hodiny týdně gramatiku, a pak hodinu čtení a 2 hodiny gramotnost, nebo tak nějak.

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 11:31

brrr Já myslím, že ta čtenářská gramotnost se taky nějak hodnotí. 

Tady děti podstupují každý rok srovnávací testy, právě na plynulost čtení a pochopení textu. Jsou na to i mezinárodní tabulky, jaké úrovni by měli podle věku odpovídat. 

Pinot Noir Ještě je brzo odhadovat, jak na tom bude, ten první stupeň je fakt o něčem jiném a ještě kluci bývají víc roztěkaní, tam se ukáže až časem. 

Offline olte
755 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 11:57
Reakce na rysamona:

continuity

My teď měli třídní schůzky, dcera je v páté,  a učitelka z češtiny si tedy servítky vůbec nebrala. jsou to deti v obdobi covidu v prvni a druhe tride a ty deti neumi plynule cist. Slabikuji, zadrhavaji. No docela hruza. Hrozne se to na nich podepsalo. 

​tak zrovna se čtením nemá covid moc co společného, čtení se prostě musí trénovat, na to ve škole moc prostoru nikdy není

Offline Pinot Noir
29902 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 12:10

olte čtení se trénuje doma, ale učí se číst ve škole. Jistě že covid měl na tyto věci vliv. Máš pocit, že během covidu mohli všichni rodiče doma dítěti a výuce čtení věnovat stejný čas, jako jim věnuje učitelka ve škole? Navíc jako rodič jednoho, nebo prvního dítěte nemáš srovnání, jak dobře by vlastně mělo dítě číst. Já to tedy neumím odhadnout vůbec, syn nečte úplně plynule, nedávno přišel všem rodičům email od učitelky, že mají děti doma víc číst, že některým to jde špatně, myslela jsem, že je to třeba mířeno i na syna, ale včera mi řekla, že čte moc hezky, plynule, intonuje... Sama to neumím posoudit, jak má číst prvňák, druhák... a to mluvím o sobě, kontrolující a poctivě dohlížející matce. A věřím, že ty zanedbané počátky už se špatně dohánějí, čtvrťák už nebude číst 1. čtení, ale pokud nečte dobře, texty pro jeho věk určené jsou pro něj už náročné a odradí ho to...

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 12:18

Pinot Noir olte Plus já si myslím, že učitel ví, jak to učit, jak si to mají třeba ty děti předříkávat nebo tak. Myslím, že ten styl jak na to, to jak se to v první třídě naučily něco zafixovaly je velice důležité. Mně třeba někdy ty věci vůbec nenapadnou, že se mají dělat/učit takhle. Plus dcera má češtinu ve 13 dětech, jsou to dvě hodiny denně asi tak nějak ta dotace je, tam je dost prostoru na to jedno dítě, to by se v tom covidu doma těžko honilo jak časově, tak bych určitě neměla tak dobrý přístup jako paní učitelka. 

Offline Pinot Noir
29902 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 12:33

Karja přesně tak.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2024 12:40

Karja ono i doma nutit dítě dělat, co nechce. To vidím na synovi, úkol napíše, ale moje slovo, že to m není moc hezké a chtělo by opravit nemá absolutně takovou váhu jako slovo paní učitelky

A je pravda, že ta výuka je dneska zajímavější než za nás, trénují tu látku různým způsobem, to doma vůbec nemáme šanci takhle dělat.

Ale pokud v páté třídě děti čtou o dost hůř než by měli, je to chyba školy. Přecejen od covidu už uběhlo dost času a pokud po návratu dětí do škol paní učitelka zjistila, že v něčem tak základním zaostávají, měla čas se tomu pověnovat. A ne prostě spěchat dál jakoby se nechumelilo.

Offline letfenixa
10883 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 13:09

Pinot Noir Karja je to tak. L. píše hrozne, na ňom sa podpísalo tých 8 týždňov lezania, ale moje napomenutia v porovnaní s 'Úprava!' od pani učiteľky boli nič. 

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 14:20

Evaeva jasný chyba školy no, jak se to vezme. Taky jako ty děti dneska moc nečtou doma, to je zas druhá věc. Ale pokud v páté třídě říkají způsobeno covidem u tak základní věci, tak ano, asi by to měli mít jako prioritu, upozornovat i na to rodiče a tak. Synovci jsou v té páté třídě a nich nic nespatřujeme naštěstí, ale tak oni mají ty rodiče, co to s nimi dohání a jsou prostě jakoby spíš bystřejší. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. prosince 2024 14:24

Mala vsuvka -nemoci. Nastesti mame psi terapeutku, podlaha vyhrivana. 

Offline rysamona
1109 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 15:04

Karja

Na dceři to naštěstí taky moc nepodepsalo.  Je šikovná a hodně se jí věnujeme.  Ale co mají dělat rodiče když mají děti tři. Navíc tahle konkrétní mamina se tomu dítěti hodně věnovala a nestačí to.

@evaeva

A moc si neumím představit jak by se učitelka měla pozastavit a víc věnovat. To by zase chyběly jiné věci.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2024 15:09

rysamona naučit děti číst je jeden z hlavních úkolů. Ty RVP jsou dostatečně pružné, aby to šlo. To není jako vynechat láčkovce. Nemůžeme přece v páté třídě říkat, že neumí číst, protože před třemi lety byl kovid. 

Offline letfenixa
10883 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 16:19

Evaeva ale to nie je, že nevedia čítať vôbec. Zas si nemysli, že deti čítajú bravúrne vo vyšších ročníkoch. Vlani u deviatakov boli takí, ktorí čítali horšie ako môj prvák. A ten pomer dobre:zle čítajúci je bohužiaľ na tej horšej strane.

Offline letfenixa
10883 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 16:22

Čítanie s porozumením ja veľa trénujem na fyzike, lebo proste je vo mne skrytý slovenčinar, ale keď som si robila vzdelavanie so zameraním na čítanie s porozumením a vybrala som si pre to fyziku, tak lektori z toho boli paf, že to ešte nemali. Ale prečo? Veď čítať s porozumením je nosná kompetencia. Nie čítať pekne nahlas, ale čítať s porozumením. 

Offline letfenixa
10883 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 16:23

Jos chúďa malé

Offline Pinot Noir
29902 příspěvků moje polička 03. prosince 2024 16:33

Jos

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. prosince 2024 16:37

letfenixa jasně, ale pokud někdo (resp. celé kolektivy) čte blbě kvůli kovidu tři roky po, tak je něco špatně. Jinak je mi jasné, že úroveň je různá, ostatně v mezinárodních srovnáních čtení s porozuměním nevycházíme zrovna dobře. Akorát to nelze házet na kovid.