Evaeva jak píše letfenixa - nemyslím, že by neuměli číst. Ale jestli učitelé vidí rozdíl v kvalitě čtení u těch dvou ročníků, věřím, že to covidem je. Ten rok dohledu učitele ve fázi učení čtení a upevňování si té dovednosti chybí a myslím, že zpětně už se to dohání hůř. Ne, že by to nešlo, ale asi to vyžaduje správnou kombinaci školy, dítěte a rodičů, což se vždycky nesejde, spíš málokdy sejde.
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva ale to nie je, že nevedia čítať vôbec. Zas si nemysli, že deti čítajú bravúrne vo vyšších ročníkoch. Vlani u deviatakov boli takí, ktorí čítali horšie ako môj prvák. A ten pomer dobre:zle čítajúci je bohužiaľ na tej horšej strane.
jj tohle pamatuju uz ja jako skolak, proste jsou deti/lidi kteri cist neumi. s covidem to nema nic. a "neumi" znamena proste, ze i jako dospeli slabikuji, plynne nectou a nikdy treba nebudou, protoze je to nezajima a na nic to nepotrebuji. akorat se neda cekat, ze by to pak naucili svoje deti
Pinot Noir já to neumí číst pochopila správně. Ale jak bez toho pochopení dělají ty další věci? Pokud po těch letech je v tom pořád vidět velký rozdíl, přijde mi fakt špatně, že se nepodařilo ten rozdíl smazat, někde v tom systému nastala chyba.
Evaeva vieš čo, ja si to tak vizualizujem. Prišli deti po Covide, p.ucitelka zistila úroveň čítania a snažila sa to zlepšiť. Deti, s ktorými sa doma naozaj učili, viď rysamona , čítali za chvíľu pekne. Potom nejaký zlatý stred, niektorí sa zlepšili, iní nie a potom tí, ktorým to proste nešlo. A išla s učivom ďalej, nemohla celý 2.ročník robiť to, na čo bol určený prvý.
Pinot Noir přesně tak jsem to myslela. Jen to neumím takhle zformulovat. Díky
@letfenixa
A kdyby jen první rok... ale to je právě to. Na prijimackach se jich na to nikdo ptát nebude.
Pinot Noir ja nepopírám, že to je covidem, ale tady souhlasím s Evaeva , že se prostě mělo vynechat cokoliv jiného než zrovna čtení, protože bez čtení se vůbec nedá postupovat dál, ty děti jsou úplně odepsané.
A hlavně zas tady prosakuje to, že to děti mají naučit rodiče, když se to nezvládlo ve škole. Co mají dělat ty děti ze znevýhodněného prostředí? Vždyť se z toho takto nikdy nevyhrabeme, I kdyby s nima četla družinářka, asistensja, pokud mají, je to lepší.
letfenixa no já si myslím, že takto by to mělo vypadat. Že se čtení s porozuměním a další průřezové kompetence prostě dělají pořád dokola. Já chápu, že to nelze naučit každého, ale alespoň maximum děti, které to naučit lze. Pokud skupina, která neumí číst, pořád roste, je to cesta do pekel.
continuity já ale přece neříkám, že to je správně, ani nenavrhuju řešení, jak to mělo být jinak. Jen říkám, že věřím, že zhoršená kvalita čtení ve zmíněných ročnících pravděpodobně je vlivem covidu. Nic víc.
continuity ja som taká nemoderna učiteľka, ktorá trvá na práci s učebnicou a textami.
Mám kolegov, ktorí používajú len ppt prezentácie.
continuity ja si teda myslim, ze pokud deti maji ucit rodice, tak je skola zbytecna. teda ta statni. normalne bych to zrusila![]()
Pinot Noir tak kdyby muj syn nastoupil do prvni tridy za covidu, neumel by nic. A to studijni predpoklady ma. Ale doma by nedelal nic, vubec si neumim predstavit, jak mu neco vysvetluju a jak ho nutim neco po vecerech procvicovat. Ty rocniky maji asi nevyhodu, i kdyz verim, ze dost deti to dozene.
A to porozumeni textu, to je taky kapitola. Nas to asi nikdo neucil a netusim, jak na tom nase rocniky jsou. Ale synovi to moc nejde. Nema proste vubec nacteno, ani nikdy neposlouchal audiopohadky, nezajimalo ho to ani obsahove (hlavne ze vi, jaky je nejhlubsi misto a kolik ma metru). A knizky, ktere jsem si ja v jeho veku cetla sama, on moc nepobira ani kdyz mu je predcitam ja. Ten jazyk je na nej kolikrat slozity, vse bere hrozne doslova, spouste veci opravdu nerozumi jako by to ani nebyl jeho rodny jazyk (nejaky obrazny popisy atd). Vubec netusim, jestli se to naucit da. Ve skole na tom teda delaji, ctou takovou specialni citanku, ale ta je tak strasna, ze ty texty moc nedavaji smysl ani mne. Ale cte rychle a prednes ma krasnej![]()
Evaeva continuity já považuji čtení s porozuměním za snad úplně nejdůležitější věc, kterou má škola naučit. A vidím ten obrovský sešup, nejen od covidu.
Pracuji v knihovně od r. 2008. Když jsem začínala dělat besedy a různé lekce pro školy, úplně běžně jsme pracovali už se třeťaky, čtvrťáky s kratším textem, třeba s jednou pohádkou, povídkou.
Teď už musím dělat lekce úplně jinak, členit práci na mnohem kratší úseky, předkládat text nějak graficky upravený, zvýrazněné zásadní informace, různé druhy písma, kartičky, obrázky, lepíky, text upravený třeba jako list deníčku, příběh jako komiksový strip...
A neříkám, že je to špatně, naučila jsem se pracovat úplně jinak. Ty děti vyrůstají v jiné době, útočí na ně informace ve zkratce ze všech stran. Je fakt těžké zaujmout je souvislým obyčejným textem.
Edit: nemá to hlavu ani patu, myšlenky mi letí. Chtěla jsem tím říct, že to ty děti nemají jednoduché ani bez covidu, ale že považuji za strašně důležité to procvičovat pořád. Ve všech ročnících, napříč předměty. A jen škola tady podle mě nestačí, je třeba to rozvíjet, cíleně.
Pinot Noir jasně, že je to kovidem. Ale po těch letech už to mělo být srovnané
žluťásek ja som vyhodila už kvanta pisomiek, teda hlavne z fyziky.
A k tématu mám krásný dnešní zážitek, odpoledne jsme měli setkání s dětmi, co s účastní v knihovně čtenářské hry Lovci perel. Je to hra, která jde napříč knihovnami v celé ČR a kdyby vás to zaujalo, zkuste se poptat ve své knihovně nebo to navrhnout jako novinku, kterou by mohli celkem bez práce rozjet.
Z předem vybraného obsáhlého seznamu zapojených knih si děti mohou vybrat úplně podle libosti, bez ohledu na věk, rozsah nebo formu knihy. Ke každé vypůjčené knížce dostanou děti pracovní list, který je zaměřený přesně na čtení s porozuměním a rozvoj fantazie a kreativity. Za každou přečtenou knížku a vyplněný pracovní list získají perličku na šňůrku v knihovně a pokud vyplní i nepovinné otázky, dostanou herní penízky. Cca třikrát do roka pořádáme jarmark, na kterém si za ty vydělané penízky mohou nakoupit drobné dárečky.
Dneska se sešla asi desítka nejnadšenějších hráčů, některé děti tam měly za půl roku přečtených kolem 30 knih! Rodiče tu hru moc oceňují, že jsou děti fakt motivované, chtějí číst, vyplňují ty listy ochotně a čtou vědomě.
Měla jsem z toho dnes fakt velkou radost.
žluťásek to zní fakt dobře! U nás to asi není, ale jestli to chápu správně, tak to může mít jakákoliv knihovna v síti? Že bych jim to zkusila navrhnout, že by to třeba zavedli než syn začne číst
Evaeva zkus určitě. Pro knihovníky s tím není celkem nějaká moc práce navíc, ty pracovní listy se stahují ze stránek hry, když se tam knihovník registruje, dostane se i k odpovědím. Je třeba jen založit hráčům desky, kde to budou zakládat a objednat si ty perličky. Klidně je pak odkaž na mě, kdyby se chtěli zapojit a pomoct s tím.
Edit: je to projekt hradecké knihovny, ty listy nevytváří MKP. Úroveň je různorodá, některé jsou fakt propracované, jiné jdou trochu po povrchu toho příběhu :) ale už jen ta motivace perličkou a dareckem funguje skvěle
žluťásek môj 10-ročný synovec prečítal za pol roka, od marca do konca septembra, viac ako 100 kníh a neboli to párstranové knihy či komiksy, niektoré mali aj okolo 200 a viac strán. Nemal k nim teda pracovné listy, ktoré musel vypracovávať. Z knižnice si naraz požičia aj 15 kníh. Číta teda dosť rýchlo. V knižnici mali súťaž, kto prečíta za isté obdobie najviac kníh, vo svojej vekovej kategórii ju vyhral. Knihy, ktoré sa mu páčia, číta opakovane.
dorota ja trpim, lebo som bola vždy knihomol, a syna čítanie nebaví ![]()
Napr Medzi nami dievčatami som si požičiavala na cestu domov z knižnice (cca 50 m) plus výťah.
letfenixa ešte sa to môže zmeniť, zatiaľ adi nenašiel tú správnu, taký príbeh, čo ho chytí. Aj mladší synovec, bude mať osem, celkom rád číta, obmedzuje sa však na Holubiu agentúru, to je skôr taký komiksový príbeh, ake hlavne, že číta. Zlatý bol, keď mi z nej čítal nahlas. Aj starká a druhá teta si museli prečítať jeden diel Holubej agentúry. Hoci aj doma máme dosť detských knižiek, nosia si svoje knižky z domu či požičané z knižnice, keď k nám prídu na víkend či na viac dní počas prázdnin, takmer vždy je to viac ako 1 kniha. Ja som tiež knihomoľ, aj keď dnes už nestíham čítať tak veľa, ako by som chcela. Veľmi ma teší, že obaja synovci radi čítajú, kupujem im knižky, podporujú ich v tom aj rodičia, často s nimi chodia do knižnice, chodia nielen do miestnej dedinskej knižnice, ale aj do okresnej do mesta.
Co berete do skolky na besidku jako obcerstveni? Jako vstupenku si u nas ve skolce zadaji cukrovi, ale ja v pulce prosince zadne nemam a taky ziju v presvedceni, ze cizi cukrovi nikoho nijak extra nezajima
loni totiz ve stare skolce ruzne druhy pernicku a lineckeho zustaly vicemene netknute, ale na slane zavitky s omackou od thajske maminky se temer stala fronta. Navic jsem limitovana tim, ze tam pobezim primo z prace, rozhodne nemuzu doma pred besidkou chystat nejake obcerstveni, treba krajet ovoce.
Mam nejake cukrovi koupit? Nakrajet vanocku nebo stolu? Prinest snehove pusinky? Hecnout se o vikendu a uplacat par pernicku? I kdyz po zkusenosti s dynovou slavnosti a soutezi o nejhezci dyni a masku ocekavam, ze stejne budeme za luzry s vanockou, zatimco ostatni prinesou dokonale malovane pernikove chaloupky a tak podobne![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.