Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. března 2025 20:30

Makara my měli nejdřív občanku a pak zsv, už nevím v jakém ročníku se to změnilo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. března 2025 20:33

Zina tohle je moc hezké! Taky mně to vždycky potěší, když je třeba syn po nemoci a potkáme venku jeho třídu a oni na něj nadšeně volají 

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 27. března 2025 20:55

Zina to je moc hezké čtení

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 28. března 2025 03:49
Reakce na žluťásek:

Já fakt koukám, jak si detailně pamatujete svá studia. Dyt je to třeba dvacet i víc let

​Tak on to byl někdy takový bizár, až bych řekla formativní pro budoucí život, že něco se prostě nedá zapomenout

Na ty normální učitele vzpomínám s láskou, ale co se v těch hodinách dělo, už nevím. Zato si pamatuju ty mezery ve vzdělání v dějepisu (a sem tam si k tomu něco dočtu), jak šílená byla rodinná a sexuální výchova (a pošlu pár korun na Konsent), nebo na ponižování v tělocviku (a místo skupinové lekce čehokoli si dám doma jógu podle YouTube). 

Offline letfenixa
10904 příspěvků moje polička 28. března 2025 06:13
Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 28. března 2025 06:25

Ja si pamatuju docela detailně jen tu zakladku, gympl mam milosrdne skoro celej v mlze, takze ty formativní zážitky probíhaly asi někde jinde 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 28. března 2025 06:33
Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 28. března 2025 07:25

Potrefenáhusa Já si pamatuju obojí. Ze základky hlavně takový ty první křivdy, kdy mi došlo, že i když slušně pozdravím, budu poslušnná a budu říkat děkuji a prosím, tak mě stejně nebudou mít všichni rádi a že i učitelka může být nefér. Z gymplu pak mám hlavně zážitky z toho, kdy jsem tam nebyla :-D.

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 28. března 2025 07:55

Ja si taky pamatuju jen ty nejvic wtf zazitky, zbytek jsem uplne zapomnela. Ale treba nasi tridni na druhem stupni, anglictinarku, jejiz jedina kvalifikace pro danou pozici byla to, ze delala par mesicu chuvu v nekde v anglii, si pamatuju dodnes. Dostali jsme ji po uplne skvele ucitelce na prvnim stupni a nastesti v pulce sedmicky odesla na materskou a na rozloucenou cele tride naparila o stupen horsi znamky na vysvedceni. Ucitele s mensi mirou sebeovladani, co se tyce antipatii k zakum, jsem uz pak nezazila. A po ni jsme dostali dalsi mladou ucitelku anglictiny, tez se proste sehnal nekdo, kdo aspon umel anglicky pozdravit, a ta to zase totalne nezvladala kazensky. Kluci tam o jejich hodinach sedeli se sluchatky v usich a ignorovali ji. Vybavuju si, jak pri jedne hodine litala tridou lahev s pitim a ucitelka nejak zasahla az ve chvili, kdy ji ta lahev narazila do hlavy... a to jsem chodila do tridy s rozsirenou vyukou jazyku. Nemcinarky jsme meli skvely, z toho jsem cerpala jeste za studii v nemecku. Ale koho neposlali rodice na anglictinu mimo skolu, neumel nic.

Jsem si na tohle vsechno vzpomnela, kdyz jsem ted cetla vysledky toho testovani devataku po dvaceti letech. Pri prvnim testovani jsem byla v osmicce. Ten vysledek, ze soucasni devataci jsou lepsi v anglictine, me vubec neprekvapil. Strasne jim zavidim streemovaci platformy s velkou nabidkou filmu a serialu v originalnim zneni, celkove internet a jeho moznosti a propojeni sveta.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 28. března 2025 08:28

Zuzuli jedna moje kamarádka chodila 5 let na britskou školu v cizině, pak přišla k nám na gympl a dostala se do třídy s učitelem, který jí nerozuměl, když mluvila anglicky. Navíc tam chodil i kluk z USA, jehož rodiče tu pracovali...

Byla to smůla, byli tam další 4 angličtináři, z nichž 3 anglicky opravdu uměli a 1 z nich byl dokonce i pedagog..My jsme měli překladatelku. Četla jsem pár knih, které přeložila a byly moc pěkné, ale učení prostě nebyl její šálek čaje.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 28. března 2025 11:06

Mohučanka ja ve třeťáku na střední chodila na přípravu na FCE. Se mnou tam chodil náš soused, který toho času učil angličtinu na základce....

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 28. března 2025 11:35

Tabea Moje kamarádka učila rok na základce angličtinu, protože fakt neměl kdo a jako měla ji jako druhý jazyk na běžné střední škole, myslím, že měla reálně tak A2. Říkala, že nejhorší byla samostatná práce, když se jí pak ptali na slovíčka, že to si pak div nefackovala, proč nedělá jen cvičení z učebnice. 

Offline letfenixa
10904 příspěvků moje polička 28. března 2025 11:50

Keď som si po promócií hľadala prácu, tak s mojim mat-fyz ma na jednu SŠ chceli ako inf-anj. Čo ma vydesilo, lebo anj som mala naposledy na maturite. Riadením osudu som si nakoniec štátnice z anj spravila a aj tú inf mám ako tretí predmet.

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 28. března 2025 12:38
Reakce na Tabea:

Mohučanka ja ve třeťáku na střední chodila na přípravu na FCE. Se mnou tam chodil náš soused, který toho času učil angličtinu na základce....

​zažila jsem podobné. Teda já už nebyla na střední, ale "spolužačka" z jazykovky, aprobovaná čestinářka pro 2. stupeň, tu AJ učila jako kvalifikovaná. Moc jsem ty děti litovala, resp. mi to osvětlilo, proč tolik let po revoluci furt většina děcek z AJ nic neumí. No a do kontrastu s tím ta naše učitelka s aprobací pro jazykové školy a razítkem pro soudní tlumočení si musela dodělávat na pedáku vzdělání, aby byla správně kvalifikovaná pro výuku na SŠ

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 28. března 2025 13:09

Makara Ono to není jen v těch jazycích. Já jsem si dodělávala něco jako pedagogické minimum pro střední školy, abych mohla učit odborné předměty. Nevím, zda by mi to dneska stačilo/nestačilo. Nicméně, tam seděl na těch hodinách takovej vzorek lidí, že s jednou kamarádkou jsme si říkaly "a tohle bude učit naše děti". Těm studentům fakt chyběly uplně triviální znalosti nebo nějaká schopnost náhledu na věc. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. března 2025 13:58

Tabea Tak to je des. My sice na gymplu taky meli, co si vybavuju, tri ucitelky co k tomu uceni prisly jen tak mimochodem. Ale byly bezvadne. Prvni se po 10 letech vratila z USA, nas mela jen rok a pak nas pozvala na svoji svatbu na Staromaku. S Amedicanem. Druha taky zila v cizine a vydrzela myslim roky dva nez se vdala za pritele cizince. Obe byly super a jen o par let starsi. A treti byla dama v letech, co zila az do duchodu v Britanii. A ta vedla "jen" hodiny anglicke konverzace. Nicmene jakztakz anglicky umim spis diky nekolika letem stravenych po jazykovkach ala Tutor. A ted me aspon minimalne udrzuje soused z USA, ktery nastesti neumi cesky. Akorat ten mluvi porad sam, jak je nevykecany .

A ten ted taky uci pomaturitni studium na nejake pseudo vysoke. Ale aspon anglicky umi ze

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. března 2025 14:15

Jos my měli přeučenou ruštinářkuAle anglicky uměla, akorát měla trochu přízvuk. Spíš neuměla učit zajímavě. Mně bohužel moc výrazně nepoznamenaly ani ty roky v jazykovkách

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 28. března 2025 14:27

Ja ten nejvetsi rozdil v anglictine za dvacet let fakt vidim spis v tom, jak dobre je ted ten cizi jazyk dostupny. Na gymplu jsme meli dobrou anglictinarku, preucenou rustinarku, takze nejakou didaktiku ovladala. Ale ona nas jen ucila gramatiku, takze si sice pamatuju, ze jsme se ucili nejake predminule casy a podobne, ale uplne chybela konverzace, kontakt s tim jazykem. Konverzacni hodiny ani jina jazykovka v nasem okresnim meste tehdy nebyla.

Na gymplu uz jsme teda meli internet a youtube, ale na zakladce byl vrcholem nejaky casopis, co chodil jednou za mesic. Hudbu jsme si jeste museli kupovat na cedeckach. O serialu, ktery by byl pro nasi vekovou skupinu, v puvodnim, jsme si mohli jen nechat zdat. Ja si ted vzdycky u netflixu rikam, co bych za nej tehdy dala. 

A teda nejen ta anglictina. Obecne cizi jazyky

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 28. března 2025 15:20

Kdyz já nevím, nejlepší anglictinarska kterou děti měly byla bývalá letuška s titulem Ing. Takže žádné formální jazykové pedagogické vzdělání asi neměla. Mluví všemi jazyky, co se na škole učí, takže odsupluje klidně i nemcinu. 

A učila je rovnou nové slovíčka používat v celých větách, gramatiku za pochodu. věděla co budou potřebovat k mluvení, k testům, maturitě. 

Teď starší válčí s němčinou, píšou pisemky ze slovíček, jak za krále klacka. Vůbec zkraje nechápala, co se po ní chce. To jejich anglictinar nedělal ani jeden za celou tu dobu. 

Tolik k didaktice cizích jazyků.

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. března 2025 16:01

Zuzuli no ja nevim, ale neprijde mi, ze by to bylo nedostupne. Jen tech pocitacovych her, vsechny anglicky. Nekteri kamaradi kluci se naucili prakticky jen z nich.  Spousta sitcomu. Mluvim tedy o dobe kdy jsem byla v puberte a uz me to zajimalo. A hodne se piratilo, takze vsechny ty serialy jako Lost byly jen s basic titulky. Jako ja neumim nijak dobre, spis pasivne. Certifikat mam jen ten zakladni, ale ty moznosti byly taky vcelku uz dobre. Jazyk te skola proste nenauci nikdy