To bylo u nas na ocnim jeste sedm let zpatky... Jinak jo, diky Slovakum (teda doktorum v nemocnici TN) jsem malem prisla o nohu. Sanitaci mi misto dlahy (napriklad) dali takovej ten obalovanej kovovej zebricek ze sedmdesatek, kterymu jsme se smali uz na zakladce na krouzku zdravovedy...
Vše o těhotenství a dětech
byvalemu kolegovi zasili ruku, kterou si rozsekl na drate ve zverinci. kdyz se mu to zapalilo, bylo receno, ze musi vydrzet, ze to je normalni. v Bratislave ve fakultni nemocnici.
v Brne zalomili rukama, byla z toho velka operace, antibiotika nitrozilne a kdyz jsem ho videla naposledy, tak vsichni doufali, ze se mu ty slachy zmatori natolik, ze v te ruce udrzi alespon lzici. pritom uplne na zacatku slachy nejak zvlast zasazeny nemel, jenom kuze a svaly.
hm já se původně divila známýmu co svou dceru vezl poměrně vážně zraněnou z tater do brna.. ale už se nedivim, buhví esi by nepřišla o nohu![]()
Inak, keby niečo v Tatrách, tak Popradská úrazovka má veľmi veľa skúseností, na chrbticu tam jazdia aj z Bratislavy, ale pokiaľ mal čo len trochu skúsenosť so Slovenským zdravotníctvom a tento detail nevedel, tak si myslím, že tobolo dobré rozhodnutie.
matka byla na pohotovosti s ruplym slepakem za vikend 2x. v pondeli rano ji obvodak (byvaly chirurg) volal rovno rychlou. pak tam samozrejme s tim prosaklym strevem stravila dva tydny a jeste ji lekari chodili vycitat, ze vidite, a vy (delala na zdravotni pojistovne) nam zaplatite jenom tyden.
kdyby ji vykudlali hned v patek, kdyz jsme ji tam odvezli poprve, tak tam je tyden misto 14 dni.
mame v rodine lekarku, a ani to nepomuze, pokud nejsme hospitalizovani ve meste, kde ve spitale delala.
pred par lety jsme tam byli na chate a dite od sousedu zakoplo a upadlo dlani do ohniste. utikali na pohotovost a pak se prisli zeptat, protoze videli, ze mame taky deti, jestli nemame alespon detsky paralen. tak tam volala, at malemu napisu tramal, ze paralen na popaleniny opravdu nezabira. kdyby nemeli stesti, tak tam dite breci bolesti do rana. ve 21. stoleti.
a muzu ti rict, ze takovychto historek ma kazdySslovak plnou prehrsel a nejdu uz pokracovat, protoze se zase dozvime, ze hazime vsechny do jednoho pytle. v patek jsme s muzem resili potencialni stehovani na Slovensko. a rekla jsem mu, ze zdravotnictvi je tam zrovna na pytel, ale deti i on maji ceske obcanstvi, takze kdyby nekdo vazne onemocnel, vratime se zpet a znovu je bez problemu prihlasime v CR.
díky za info
Rabovačka je jedna vec, ale arogancia doktorov je vec iná.
Někdy mi ty historky z porodnice přijdou jako taková mateřská latina, srovnatelná s chlapskými historkami o vojně. Viz rozhovor s kamarádkou:
Ona: FTN je hrozná, každou tam automaticky strříhaj
Já: Mne nestříhali
Ona: Stříhaj tam rovnou každou
Já: Ale mne nestříhali
Ona: No jo, ale stříhaj každou
...
áno, takých historiek, by sa našlo v každej rodine - moja sestra tesne po dvadsiatke mala problém s okom a bolesťou hlavy, v SR (konkrétne Prešov) po nejakých vyšetreniach usúdili, že potrebuje silnejšie dioptrie, v Prahe v Motole (žije teraz v ČR) po prvom vyšetrení zistili, že ide o veľký nádor za okom, viditeľný aj vyšetrením na očnom (ja som naštvaná už len z toho, ako som si to pripomenula), absolvovala tam aj (úspešne) operáciu (za čo sme všetci vďační). Moja dobrá známa prišla o nohu, sama povedala, že lekárka ju vyšetrovala zdiaľky a nohy sa ani nedotkla (išlo o staršiu pani s cukrovkou), o nejaký čas jej v nemocnici povedali, že prišla neskoro a že by sa noha dala zachrániť, keby prišla skôr. A to sú len vážne historky blízkych. Ale tak verím, že v BA je to asi iné.
Tak teraz už aj ja, ale v niektorých prípadoch som prešla aj 4-5-timi, kým som bola ochotná u nich ostať a kvôli dvom špecializáciám chodím do čiech.
Áno, nedá sa generalizovať, tak ako vo všetkom, ale realita nie je pekná a bohužiaľ nahráva viac tým mizerným, ako tým po všetkých stránkach profesionálnym.
S těmi nočními návštěvami děti, mně se to podařilo odbourat tak, že jsem dceři vysvětlila, že může chodit během víkendu jak je libo, ale v týdnu chodíme všichni do práce/školky a potřebujeme si pořádně odpočinout. Naprosto to vzala, takže když přišla v týdnu, stačilo říct, že je čtvrtek a sama odešla :-) No a zvykla si tak, že během víkendu na to pochopitelně zapomněla, nebo se nevzbudila...
A s kojením mám vtipnou historku, syn byl předčasně narozený, nikdy se nenaučil sát z prsu a i z flašky to bylo těžké, takže nikdy nebyl kojený. A teď, když je mu pět, pořád chodí, zálibně si prohlíží moje prsa a říká "já bych se tak napil mlíčka, mně je to tak líto maminko, to není že bych nechtěl, ale já to jako malý neuměl!" (což mimochodem vůbec netuším, kde vzal, protože jsem mu žádnou historiku tohoto typu nevyprávěla).
"já bych se tak napil mlíčka, mně je to tak líto maminko, to není že bych nechtěl, ale já to jako malý neuměl!"
To je dojemný!
krasnyy:-)
fúha, tak to asi môžem byť rada, že bývam od Čiech čo by kameňom dohodil.
Ale áno, slovenské zdravotníctvo je niečo neuveriteľné. Od apríla sa objednávam na preventívne sono prsníkov, konečne sa to podarilo a idem v piatok ![]()
No ja by som popravde na Slovensku moc rodiť nechcela. A to nielen po tej minulotýždňovej vlne článkov a reakcií ohľadne slovenských pôrodníc. Celkom mi stačili aj príbehy kamarátok... Takže keby som bývala na Slovensku, asi by som šla radšej do ČR alebo do Rakúska - pokiaľ by som mala možnosť.
Inak mňa osobne na tom celom zarazilo asi najviac to, ako sa ženy navzájom osočovali na diskusiách a označovali za hysterky a zastávali sa toho lekára, ktorý rodičke na ukľudnenie strelil facku a ešte sa aj vyjadril, že to tak robí normálne
To mi teda v 21. storočí fakt normálne nepríde, aby po mne niekto hulákal a preplieskal ma. Mojej mame strelila pri pôrode lekárka tiež, v 80tych rokoch, tak som tak nejak naivne myslela, že tieto praktiky starej školy sú už preč. No a asi ešte nie teda.
ktorá žena sa preboha môže zastávať lekára, ktorý dá inej žene pri pôrode facku? ![]()
A veríš tomu? Ja si neviem predstaviť ze by mi v nemocnici niekto strelil facku. Nechce sa mi tomu veriť, nikdy som od svojho okolia nič také nepočula. Najhoršiu skúsenosť mala známa v Košickej pôrodnici, tam to bolo fakt zanedbané ale na lekárov a sestry si nesťažovala. Aši žijem v bubline spokojných rodičiek. Čo sa týka ale celkovo slovenského zdravotníctva je to hrozna bieda. Keď som bola v ČR mala som taky zvláštny pocit ze niekoho moje zdravie konečne zaujíma a stará sa. Do 18r som mala obvodnu co na všetko predpisovala ibalgin.
A keď som mala zápal močového mechúra tak mi vynadala že sa nemám vláčiť s chlapmi po nociach po vonku....
... Začínam tej face veriť ![]()
Vieš čo že tomu aj verím. Samozrejme nehádžem všetkých lekárov do jedného vreca. Tento konkrétny lekár myslím sám povedal, že je to u neho bežná prax ako "ukľudniť" pacientku. Ja mám aj dobré aj zlé skúsenosti (tie zlé sa snažím teda vytesniť). Ono sa tá situácia zlepšuje, hlavne teda príchodom nových mladých lekárov. Napríklad nemocnica v mojom rodnom meste je dosť tristná, ale pomaly sa to zlepšuje.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články