No ja som tiež neveriacky pozerala na tie komentáre. Vyslovene sa ho kopa žien zastávala s tým, že čo má ten chudák robiť, keď je tá pacientka hysterická, však dobre ju zrovnal ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Já tomu věřím. Mojí mámě u porodu sestry tykaly, když poprosila o trochu vody, tak ji doslova šlehly mokrým hadrem přes obličej, ale vodu nepodaly a když si dovolila vydat zvuk, řvaly na ni, ať drží hubu, že když to děcko dělala, tak jistě taky neječela. Odnesla si slušné trauma. Je to samozřejmě dávno, nicméně některé praktiky se mění jen pomalu. Navíc velmi silně vnímám rozdíly v přístupu zdravotnického personálu k různým osobám, jinak se chovají k rodičce inženýrce, které táhne na čtyřicet, doprovázené manželem inženýrem, než ke zbouchnuté osmnáctce, bohužel.
To s tím plesknutím mokrým hadrem přes obličej, protože jako prvorodička při porodu koncem mojí starší sestry koncem sedmdesátek (bylo jí tehdy 26) na vkus přítomných zdravotních sestřiček moc řvala, mi říkala i moje máma. takže to byla tehdy asi dost rozšířená praktika mezi zdravotnickým personálem
. Takhle sprosté k ní ale nebyly a že by jí tykaly. To už je fakt síla.
No to je sila.
Ja som vôbec o takýchto praktikách netušila. V nemocnici som bola iba raz so zlomenou rukou na operácii a mimo to že na detskej chirurgii nebolo miesto a dali ma k starším(vtedy som kvôli tomu plakala do vankúša) tak boli ináč všetci milý. Jedlo bolo naprd vždy. Nikto z blízkej rodiny ináč v nemocnici nebol tak nemám veľa skúseností. A ako to tak čítam, môžem byť rada.
ony ty hororove historky se najdou vzdycky, prave (ve vsech oborech a nejen ve zdravotnictvi samozrejme) ale pokud nekdo udelal dokument sestrihany vyhradne jen z tech excesu a vydava to za beznou realitu je to proste nefer
a ano na me se taky oborila sestra at nervu. ale nicim me neplacla teda:-)) hlavne mi ale vysvetlila, ze se tim zbytecne vysiluju. a musim uznat ze proste mela pravdu
Ja tedy zazila v porodnici slusne chovani a profesionalni pristup. Jo jednu protivnou sestru taky, ale ta je asi protivna normalne. Oba porody jsem mela komlikovane, ale u obou jsem byla rada, kdyz odesly ty mlade hodne doktorky, ktere vypadaly, ze asi omdli, coz me teda neuklidnovalo, a nastoupily zkusene a treba i trochu od rany (ne doslovne:)) Obcas, kdyz ctu hororove recenze na porodnici, kde jsem rodila, tak nechapu, ze jsem rodila na stejnem miste...
Me se zeptala sestra na odberech jak chci prezit porod kdyz ucukavam u odberu krve. Ze mi v tu chvili rejdila jehlou v miste, odkud brala krev uz po treti nejak neresila :D
jo tyhle chytrolinky miluju:-) sou vsude
Haha, otazku, jak chci jednou rodit jsem si jednou vyslechla od zubare (!!!), tak jsem s usmevem odpovedela, ze jeden porod uz mam za sebou, ze to tak hrozny jako trhani moudraku nebylo :-))
Někdy mi ty historky z porodnice přijdou jako taková mateřská latina, srovnatelná s chlapskými historkami o vojně. Viz rozhovor s kamarádkou:
Ona: FTN je hrozná, každou tam automaticky strříhaj
Já: Mne nestříhali
Ona: Stříhaj tam rovnou každou
Já: Ale mne nestříhali
Ona: No jo, ale stříhaj každou
...
Akorát že bohužel zrovna to, že Tebe nestřihli nemá žádnou vypovídající hodnotu. Statisticky v ČR pořád ještě střihají kolem 40-45% vaginálně rodících žen, to je skoro každá druhá..... Nevím co je FTN, o kteoru porodnici dje, ale určité statistiky se dají najít zde, bohužel tam jsou nástřihy míchány dohromady s poraněními, takže kolik bylo fakt nastřihnutých nezjistíte.
Ale je fakt, že argumentovat tím, že nastřihnou každou je taky hodně mimo, to pak vyvrácení ejdním protipříkladem stačí ![]()
ony ty hororove historky se najdou vzdycky, prave (ve vsech oborech a nejen ve zdravotnictvi samozrejme) ale pokud nekdo udelal dokument sestrihany vyhradne jen z tech excesu a vydava to za beznou realitu je to proste nefer
a ano na me se taky oborila sestra at nervu. ale nicim me neplacla teda:-)) hlavne mi ale vysvetlila, ze se tim zbytecne vysiluju. a musim uznat ze proste mela pravdu
Ale tak ona upozorňuje na ty nešvary, protože je chce změnit, to je snad logické, ne? Tak proč by měla ukazovat krásné porody? Statistiky má Slovensko ještě horší než ČR (co se týče zbytečných zásahů na rodičkách) plus k tomu ani nemají tu naši "skvělou" perinatální úmrtnost (kterous e v ČR argumentuje proti jakýmkoliv stížnostem), tak by se fakt za ten nos chytit měli a ne řvát o tendenčnosti. I kdyby to byly excesy, pořád by neměly existovat. Ale ta argumentace je stejná jako byla u pořadu 5 zrození v ČR........
Jinak já měla tristní zkušenost se zubařkou, vždy jsem od ní odcházela v slzách, byla prostě neempatická a vyhořelá (to o porodu sjem si taky vyslechla, což mi přišlo směšné vzhledem k tomu, že skoro neužívám analgetika a jsem zvyklás e s bolestí vyrovnávat). takoví lidé prostě ve zdravotnictví nemají co dělat.
Ten doktor se dle videa k proplesknutí pacientek sám doznal, myslím si, že i to docela ukazuje, že mu to přijde jako naprosto normální....
Statistiku nijak nezpochybňuju. O té ale řeč nebyla. A ani nebyla řeč o tom, že "mne nestříhali, tudíž nikoho nestříhají".
Statistiku nijak nezpochybňuju. O té ale řeč nebyla. A ani nebyla řeč o tom, že "mne nestříhali, tudíž nikoho nestříhají".
Editovala jsem svou odpověď, že její tvrzení nebylo košer a Tvůj protipříklad stačil. Nicméně je spousta žen co rády argumentují, že ony to měly přece všechno v pohodě. Tak proto ta reakce, možná měla být směřována spíše obecně...
To je sladké!!!
"já bych se tak napil mlíčka, mně je to tak líto maminko, to není že bych nechtěl, ale já to jako malý neuměl!"
To je dojemný!
Když čtu váš příspěvek,vzpomněla jsem si, že když jsem kdysi pracovala v jedné pražské porodnici,byla tam lékařka,která vyprávěla,že tam porodila dceru a po pár letech jí vzala na pokoj,kde ležela. A ta malá holčička říká-mminko, já jsem ležela v té postýlce u okna a byla mi tam zima.A umístění postýlky souhlasilo...![]()
To je zajímavé....ten samý syn z historky za mnou zase kdysi přiběhl (jako cca tříletý), když si hráli pod peřinou, oči navrch hlavy, že prý to tam bylo jako v bříšku. Ptala jsem se ho, jestli si to pamatuje a on říkal, že trochu, že tam byla tma, teplo a voda a že prý tu vodu pil....tak nevím. Fakt je, že je to hodně citlivé dítě, navíc má opravdu paměť jako slon, pamatuje si spoustu věcí i vzdálené vzpomínky, ale až tak? :-)
Ehm, no slovenské zdravotníctvo je fakt radosť. Raz som išla na vyšetrenie na ORL (mala som zdurenú uzlinu), vošla som do ambulancie, doktor ma ešte videl len z diaľky, ale ani to mu nebránilo vecným tónom prehlásiť: "To bude rakovina". To som plakala asi tri dni
Díky všem, kdo mi radili s nosítkem (nakonec jsem v časové tísni koupila manducu a spokojenost je na obou stranách) a s kočárkem (Valco Snap 4 můžu vřele doporučit, a to nejen do letadla. Není, podle mého názoru, nicméně pro úplná nemluvňata, ačkoli píšou, že je od narození. I naše půlroční se v tom dost ztrácela.) Dcera s přehledem zvládla let s přestupem i plavbu na lodi, a na dovolené si pěkně užila tatínka, zatímco maminka se věnovala oblíbenému sportu ![]()
Blbý je, že teď sedím doma, mám 66 nevyřízených pracovních mailů a venku padaj kroupy ![]()
Aj ja mam manducu a valco snap 4 :). A na dovolenke bol perfektny! Pre novorodencov sa tam da dokupit vanicka a nejak sa domontuje, maju to v tom katalogu. A chcem sa spytat- funguje Vam u Valca to skladanie jednou rukou? Nam nie a premyslame ci to kvoli tomu rrklamovat, ako nezbytne mi to nepripada a naopak mi pride, ze sa to za chvilu aj tak pokazi zas..
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články