Evaeva Tabea No já ty sběratelský vášně nemám, nesnáším hromadění bez té praktické části využití. :D
Omfg
Kan však já to taky nechápu![]()
marieu Asi větší, než si myslíme. U inteligentních lidí ti to dlouho nedojde. Znám pár matematiků, iq u stropu, ale sociálně a emočně se nestačíš divit.
Jé, zrovna jsme tenhle týden se spolužačkou z devítky vzpomínaly na naši třídu... nebyli jsme na tzv. jazykovce úplný pitomci nikdo, ale vyskytlo se tam pár doslova géniů - kupodivu samí kluci, strašně divný pavouci a do žádný party nezapadli, kupodivu i později docela blbě skončili (byť třeba po matfyzu absolvovaným levou zadní), jeden se rovnou oběsil... je zvláštní, že to byli jenom kluci - holky to asi dokážou líp skrývat nebo se líp přizpůsobit (byť i na plus mínus podobný IQ úrovni)
Tehdy nebyly ještě takový diagnózy jako dneska, a tak chudáci prostě jen lezli na nervy všem, včetně kantorů...
barbucha ja jsem nekde cetla, ze za prve holky obecne tyhle veci lepe skryvaji, protoze byvaji jinak vedene/vychovavane a za druhe u muzu se nektere vlastnosti vyskytuji ve vetsim rozptylu kvality, protoze maji jen jeden chromozom X, takze ten druhy tu vlastnost jakoby neusmerni. U zen, pokud si to pamatuju dobre, v bunce je sice aktivni pouze jeden z chromozomu X, ale v kazde bunce nahodne jeden nebo druhy.
Friga S PAS výchova nic nezmůže. Ale jak píšeš, není tak časté.
Jiné je to s ADHD, to se u dívek a žen obvykle skrývá uvnitř. A dlouho to může "rozum, výchova a poslušnost" ovládat. Ta fyzická hyperaktivní část tam není. Vím o tom víc, než bych si přála.
Kan @Evaeva Viz Star Trek figurky v Teorii velkého třesku. ![]()
Je to zajímavý, mně se to - jak jsme to s tou kámoškou rozebíraly - zdálo až nespravedlivý, protože bejt ten génius se odjakživa pojí s nějakým divným chováním, pro laickýho pozorovatele, a my si vzpomněly jen na ty hodně chytrý kluky, jako by holky byly míň inteligentní... určitě je to zčásti výchovou a zčásti i vrozeným (in)dispozicím (jsem zastánce školy půl na půl, co se vlivu prostředí a genetiky týče). Prostě těch chlapů excentriků všichni známe daleko víc...
Sweet Potato ja jsem prave cetla, ze to tyka i PAS, to lepsi skryvani, pokud ta porucha neni tak vyrazna. Ze ty divky byvaji socialne neobratne ve srovnani s ostatnimi divkami, ale ve srovnani s chlapci zas tak neobratne nejsou a proto to jaksi tolik neni videt. Jak jsem tady pred nekolika lety delala odbornou stredni, resila jsem nejake studijni a osobni problemy, tak mi bylo skolni psycholozkou a taky lekarkou receno, ze to tak je jak s ADHD tak i s PAS. A ze se casto tyhle dve poruchy vyskytuji soucasne a navenek se ty priznaky castecne jakoby rusi, proto si toho okoli nevsimne.
barbucha No protože holkám se excentričnost moc neodpouštěla, tak se to naučily schovávat a jsou divné jen sami v sobě.
Friga Aha, díky.
To je pravda a historická nespravedlnost. U plotny se těžko excentrikovalo, i kdybys u škrábání brambor za pět vteřin spočítala procento odpadu šlupek a výživovou hodnotu včetně všech vitamínů a minerálů nejlépe v miligramech na jednotlivou bramboru.
Tady jsme se bavili o tom fotbalu?
Šídlo do plnejch, určitě se pobavíte a možná víc než na zápase repre.
continuity pobavil mě styl psaní,obsah a pravda v něm už méně
barbucha ja jsem nekde cetla, ze za prve holky obecne tyhle veci lepe skryvaji, protoze byvaji jinak vedene/vychovavane a za druhe u muzu se nektere vlastnosti vyskytuji ve vetsim rozptylu kvality, protoze maji jen jeden chromozom X, takze ten druhy tu vlastnost jakoby neusmerni. U zen, pokud si to pamatuju dobre, v bunce je sice aktivni pouze jeden z chromozomu X, ale v kazde bunce nahodne jeden nebo druhy.
V angličtine je na to odborný výraz "masking", rozmýšľam teraz, ako je to správne po slovensky ![]()
slniecko na tenhle termin jsem taky narazila, kdyz jsem si o tom pak cetla, ale ja si to cetla prave anglicky, tak preklad taky nevim.
slniecko Nemohla by to být kompenzace?
Kompenzace je spíš náhrada apod.
Proč se nedá použít rovnou maskování? Nebo kamufláž ![]()
Garfie Myslím, že mohla.
barbucha protoze se nebavime o prekladu, ale o tom, jaky je termin ve slovencine/cestine. A zde se pouziva kompenzace, coz to imho i lepe vystihuje.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje