barbucha no, vidíš, bez jakéhokoliv zlehčování holokaustu, mně se tam právě ten příklad s řidičákem jako demontrace Franklovy myšlenky líbí, protože objektivně je to taková banalita, že většina z nás už něco horšího zažila a nikdo si tak nemůže říct, co je můj problém ve srovnání s ... A s čím vlastně? Kdo by tohle vůbec měl objektivně posuzovat, co už je starostí hodno a co ne? Vsadím se, že i k tomu utrpení jedince v koncentráku by se daly vymyslet větší drasťárny, co se v dějinách udály. To by teprve bylo znevažování!
A myslím si, že proto je tam ten teenager jako mladý člověk, takže je velká pravděpodobnost, že se mu do té doby nic horšího nestalo. Takže když si to porovná se svým vlastním životem, jak Frankl prosazuje, a já s ním souhlasím, utrpení to pro něj klidně je. Kdyby předtím prožil třeba hladomor, tak by si mohl říct, ňákej řidičák, taková blbost!
A nejde o to se nějak zdeprimovat nebo někomu závidět, jen přijmout ten fakt, že je v pořádku, že se cítím, jak se cítím. A třeba s tou dovolenou sám sebe povzbudit, že už jsem se při studiích měl hůř, když nebylo skoro ani na nájem.