Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28638 příspěvků moje polička 10. června 2020 10:52

zdvojený příspěvek :-)

Offline Ava
1120 příspěvků moje polička 10. června 2020 10:57

Potrefenáhusa musela jsem si dojít do pekárny pro buchtu, jaký jsi mi udělala chutě!

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 10. června 2020 11:05

Antje 10 min na 250 a cca 45 min na 180, ja chleba vzdycky kontroluju poklepanim na spodni stranu. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. června 2020 11:11

Sweet Potato Dcera má zjištěnou intoleranci laktózi asi půl roku (i když ji má určitě roky, jen na to nedošli :( ). Postupně se to učím, tak si dovolím nějaké nevyžádané rady, snad se nebudeš zlobit, pokud to víš, ale já jsem za každou radu ráda, tak to beru podle sebe ;)

Na začátku jsem si koupila celkem poučnou knížku Intolerance laktózy, je v ní uvedeno např. množství laktózy v různých sýrech. Sice hodně cizích, které u nás ani nejsou, ale trošku jsem se podle toho zorientovala. V podstatě minimum laktózy obsahují sýry tvrdé, takže malé dávám např. už zmiňovaný čedar, parmezán, nebo goudu. Každý má práh jinde, ale jí tyto opravdu nevadí.

V pohodě snáší i máslo. Na smažení a pečení dělám i přepuštěné, do buchet to většinou míchám, třeba klasické a přepuštěné půl na půl.
Bezlaktózové mléko je v pohodě, nahrazuji klasickým všude. Údajně je i dobré rýžové z DM drogerie, ale zatím jsem neměla potřebu zkoušet.

Buchty jsou bez laktózy většinou jen makové a ne všechny. Ostatní nesladké pečivo dceři nevadí, asi tam laktózy moc nebude (samozřejmě jako u všeho, to bude individuální).

Měkkých sýrů je opravdu málo, Lučina z rohlíku, i Kaufland a Tesco má jeden ve vaničce.
Tvaroh se dá také koupit bezlaktózový, samozřejmě je to vše dražší :( Jogurty jsou chuťově lepší bezlaktózové, než rostlinné (pokud je člověk zvyklý na ty klasické mléčné).

Sušenky jsou bez laktózy např. Manner, nebo lotusky. Čokoládu jí jen hořkou, a jsou i rostlinné, zase dost drahé (mají např. v Albertu).

Pokud chce něco s laktózou, např. zmrzlinu, nebo je někde na oslavě a nechce smutně koukat, jak se ostatní cpou dortem, tak si bere laktázu ke štěpení před jídlem. Jsou i jiné druhy, ale je to to stejné.

Kvůli koronaviru jdeme na gastro až tento měsíc, objednaní jsme od listopadu :( Chci se zeptat, kolik může např. prášků denně, protože jede na tábor, tam to bude s jídlem komplikovanější. Mají polní kuchyni :) Uvádí myslím 8 prášků denně, ale ty bezlaktózové výrobky jsou prý klasické doplněné o laktázu, takže tam člověk neví, za kolik prášků to vydá. Taky se chci zeptat, zda, či kdy zkoušet laktózu zařazovat.

Tak moc držím pěsti, ať je Tvojí dcerce dobře, ať jí to pomůže!

A pokud bude mít kdokoliv k tomuto jakékoliv zajímavé informace, uvítám :) Pořád se v tom ještě učíme chodit.

Offline Karja
44931 příspěvků moje polička 10. června 2020 12:17

nonemy Zajimavy a pak to hodis na pecici papir, zakapnes olejem a peces jo? Zas jako kvetak za 70,- aby mi.z toho nevznikla kejda!:-D Samozrejme jsem ho koupila kvuli prikrmu mimina, ktery snedlo tak jednu ruzicku;-)

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. června 2020 13:11

Karja Ano, jen bez oleje. Kejda vznikne jen pod tím, když je to těstíčko moc řídké a na květáku nedrží :) Tak si poměr klidně uprav na hustější. Rozdělám ho na malé růžičky, ty velké rozkrojím, obalím v těstíčku, dám na pečící papír a upeču.

Offline Karja
44931 příspěvků moje polička 10. června 2020 13:14

nonemy Pockej a ty si to nepredvarujes?

Offline Sweet Potato
40645 příspěvků moje polička 10. června 2020 13:17

nonemy Hrozně moc děkuju, že sis dala práci mi to takhle sepsat. Tu knížku seženu.

My jsme ve fázi tápání a zjišťování. Naše dětská je super, ale zrovna o tomhle moc neví, spíš nic než moc. A na internetech je informací až moc. Testy, netesty...

Kaju se, že je to trest na mé tiché pošklebování nad všemi "alergiky", ale proč to za mne odskákala dcera.Je už jí tedy 16, tak si to už vesměs ohlídá. Dnes jsem koupila v lékárně laktázu, abychom to do léta vyzkoušely.

Začátkem července jde na sono, aby se vyloučily nějaké jiné možné nepravosti. Pro klid duše.

Zrovna zmrzlina ji netrápí, preferuje sorbety.

Pokud vše klapne, čeká ji na konci léta odlet do Kanady (studovat), tak bych byla ráda, aby to do té doby měla co nejvíc zmáknuté. A moc doufám, že za velkou louží bude lactose-free výběr mnohem lepší a nebude to problém.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. června 2020 13:21

Karja Ano, to jo, promiň.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. června 2020 13:36

Sweet Potato Není vůbec zač. Já toho napsala ještě víc, ale se mi to před odesláním smazalo :) Ale to podstatné, co jsem chtěla, jsem napsala :)
Přesně, taky jsem hledala na internetu, ale prase, aby se v tom vyznalo :)
Naše pediatrička je bohužel důchodového věku a evidentně s tím nemá zkušenosti, takže doteď moc nevěří, že to je příčina Stále to sváděla na zvětšené uzliny, které se ukázaly na ultrazvuku (přitom to může být důsledek a ne příčina), potom na hormony, na psychosomatiku. Absolvovali jsme i návštěvu psycholožky, dceru bolelo břísko roky a postupně se jí to zhoršovalo. No hrozné. Už dávno jsme se pokoušeli zjistit, zda to není nějaké potravinovaná alergie, ale zrovna laktóza se určuje těžko, protože je skoro všude, i kde by ji člověk vůbec nečekal. A omezuj malé dítě výrazně v potravinách.
Naučila jsem se číst všechny etikety. Pokud tam je mléko, nebo syrovátka, tak nebrat, pokud tam jsou pouze stopy mléka na konci, tak je to dobrý. Dceři vyšla v krvi jen mírná intolerance, ale mám kolega, kterému to z krve nezjistili vůbec a došli na to až kontrolou střev na gastru. Takže mírná neznamená, že to nedělá problémy.
Dobrý je, že je Tvé dcerce už 16, takže si to už fakt dokáže pohlídat sama. Moje má 11 a taky už to celkem zvládá a myslí si na to. Ale začátek byl těžký, samozřejmě se cítila ochuzená, na tábor se kvůli tomu pořád bojí...
Ale taky věřím, že to nebude problém. Ono je to ze všech těch intolerancí a alergií ještě takové nejmírnější, bych řekla. Alergie na mléko, nebo lepek je daleko horší. Toto má velkou výhodu, že si člověk fakt v případě nouze může vzít ten prášek.

Teda, studovat do Kanady? To je úžasné! Můžu být zvědavá, co tam bude studovat?

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. června 2020 13:39

Sweet Potato do Kanady

Offline Antje
příspěvků moje polička 10. června 2020 14:04

Lamicka dekuju! 

Offline Sweet Potato
40645 příspěvků moje polička 10. června 2020 14:11

nonemy To máme podobnou historii, psychosimatika, uzliny, dospívání. Ono to nikdy nebylo dramatické, jen ji občas pobolívalo břicho. Až teď poslední dobou se to zhoršilo.

Kde jí dělali krevní testy? Dceři nabrali jen alergie. 

Taky myslím, že by mohlo být hůř - a moc doufám, že se nic dalšího nepřidá.

Měla by být na nějaké anglické střední škole, v jejich posledním ročníku a bydlet ve francouzské rodině. Takhle si to vymyslela, že prý anglicky už umí dost (což je asi pravda), ale francouzštinu potřebuje zlepšit (taky pravda), takže Québec byla jasná volba.

Jenže teď kvůli koronaviru není vůbec nic jisté, kdy odletí a jestli vůbec.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. června 2020 14:46

Sweet Potato Testy jí dělala pediatrička (na alergologii nás ani neposlala a gastro jsem si musela důrazně vyžádat) a udělala nějaké kompletnější, o mírné intoleranci laktózy se zmínila jen tak okrajově. Já se toho naštěstí chytla a začali jsme to postupně sami zkoušet, naštěstí to pomohlo a došlo postupně k výraznému zlepšení. Takže jsme po asi měsíci a půl nahlásili bezmléčnou dietu i ve škole a je po bolestech. Samozřejmě ji občas bříško bolí, ale je to 2x do měsíce a ne 3x denně, resp. pořád.
A i hodnoty svědčící z krve o zánětu a autoimunitním onemocnění se spravily na normál.
Já už byla dost zoufalá (dcerka každý večer plakala bolestí), protože čekačky na vyšetření jsou šílené, několik měsíců i bez korony, tak jsem ji objednala i k léčitelce. Ta nám řekla, že má zánět střev a dala nám různé informace ohledně stravování (přepouštět máslo, zařazovat kvašené apod.), aby se dala střeva do pořádku. Vzhledem k tomu, že krev taky vypovídala o zánětu v těle, tak to do sebe všechno zapadlo. Přitom např. moje matka stále nechce věřit, že bolesti byly intolerancí a stále trvá na tom, že to je psychosomatika a hormony, protože to řekla paní doktorka

To zní úžasně. Moc držím pěsti, aby to dceři vyšlo, a je odvážná!

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. června 2020 15:09

Sweet Potato A když už jsem v tom, tak Ti ještě doporučím to, co nám doporučila ta léčitelka ;) Snad nemá zánět střev, ale ta střeva tím trpí, když nemůžou tu laktózu strávit, takže stojí určitě za to, dát je do pořádku. Jak jsem psala, nejlepší pro střeva jsou samozřejmě fermentovaná jídla (hlavně kvašená zelenina - moje ji tedy odmítá :) ). Ale mimo to nám doporučila denně užívat malou lžičku dýňového oleje a dvojnásobnou dávku omega 3. Údajně je lepší v kapslích a má se uchovávat v ledničce. Mezi nejlepší patří tento.

Ostatní prominou, že to tu plevelím mimo téma ;)

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 10. června 2020 15:45

nonemy no já ti taky děkuju za informace!! 

A přeju dceři Sweet Potato , aby Kanada vyšla a aby jí bylo dobře. 

Offline Garfie
28638 příspěvků moje polička 10. června 2020 16:51

Sweet Potato Ona je šikovná!!  Ty jo, já byla v jejích letech takové tele....

Offline Biely kvet
4150 příspěvků moje polička 10. června 2020 17:29

milacka Prosím ťa, Darinka, hoď sem ten recept na tú banánovú placku. Dnes som robila, ale vôbec sa mi to nedalo otočiť, mala som z toho trhanec.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 10. června 2020 17:37

Biely kvet V mém světě na tvaru a míře potrhanosti nezáleží, je-li to dobré - a to tohle určitě je!

Offline milacka
5891 příspěvků moje polička 10. června 2020 17:43

Biely kvet Ja mám širokú obracačku, pred obrátením si ju potriem olejom, potom by sa ti nemala trhať. Robím ju od oka, rozmačkám banán (čast z neho si nechávam na zdobenie, ale môžeš dať aj celý) ovsené vločky, vajíčko, podrvené ľanové semienka a trochu lahôdkového droždia, tiež nemusí byť. Dobre rozmiešam  a smažím na troške oleja. Na to potretie obracačky som prišla časom, keď som mala aj ja párkrát trhanec