Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 17:40

Karoleena jinak co se týče tý soli, nevím podle koho to děláš, ale fakt se vyplatí zkouknout nějakou tu korejku, oni to prosolí hodně, ale pak to proplachujou, aby to bylo čistý, ale slaný to zůstane o tak hodně. Už sem ale viděla i video nějakýho nabubřelýho týpka, co tu slanou vodu neslil a měl z toho takovej kompot (bledej ke všemu, panč nepoužil gochugaru) 

a už tu s tím nebudu prudit, než mi někdo vykáže za kimchitrollení :)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 17:40

marieu já myslím, že je důležitý aby vám chutnalo a ty časy jsou orientační :)

Offline marieu
5162 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 17:50

Ounz tak já si ho dělám v podstatě jen pro sebe, drahý vždycky jen ochutná. Ale asi podaruju bráchu a kamarády..

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 17:52

Ounz Já právě postupuju částečně podle maangchi a částečně podle návodu od kamarádky, co vaří v korejským bistru. No a kamarádka to zelí nakrájí a celý nechá přes noc máchat ve slaným nálevu, což se mně za prvé nechce krájet a za druhé tak dlouho čekat, takže preferuju postup od maangchi, prosolit to zelí rozškubaný na půlky, nechat pár hodin pustit vodu a pak propláchnout. No a stejně to tentokrát prostě vyšlo míň slaný než minule, nevim proč, asi málo výkonná sůl prostě!

A teda pak mám doma ještě tradiční korejskou kuchařku, ale podle toho to kimči rozhodně nedělám, protože tam nedávají pro umami chuť rybí omáčku, ale nálev z ančoviček, navíc do toho ještě dávají ústřice a pak to přikazujou fermentovat zásadně tři týdny zakopaný v zemi při 10 °C a to asi taky nedám. :D Ale tam to teda solí fest, na 4.8 kg zelí jde 700 g soli a v postupu se pak ještě to napěchovaný zelí na závěr celý zalije slanou vodou... 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 18:27

marieu to já mam teda zájemců na darování víc, seš na tom líp, víc ti zbyde :)

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 18:30

Teda vy mi dáváte!  V Shinu je kimchi úplně vyprodané!marieu Ounz 

do domácí přípravy se pouštět nehodlám, to mi přijde fakt hodně náročný 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 18:31

Karoleena jj já dělám nějaký to easy kimchi a to se krájí na kousky, ne ty celý čtvrtky a tam taky dává nějakou uleželou (rozuměj nahnilou  )oliheň, či co, ale právě vědoucně říká, že to je optional :)

ale teda tý soli vona dává taky několik cupů, já to nikdy nevážila, jen přepočítávám, to je to nepropláchnutý nepoživatelný (ozkoušeno za vás)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 18:32

Tulipe no je vyprodaný, já už si zoufam!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 18:32

Tulipe a náročný to není! Akorát teda to miśto v lednici to zabere..

Offline marieu
5162 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 18:46

Tulipe technologicky určitě ne, ale já teď třeba věčně sama doma s dvěma malýma škeblema, co měly po sobě neštovice, obtížně hledám čas. To je jak s tím domácím chlebem, člověk to tak musí doopravdy chtít a pak jen akceptovat, že to ten čas zabere- jinak to není žádná NASA věda

Offline eM
1753 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 19:16

První vánoční dárky hotové - likér a marmeláda ze šipků. Drbačka hrozná, vzpomínala jsem na zpracovatele kdoulí a rakytniku

Offline tina
6334 příspěvků moje polička 18. listopadu 2020 19:26

eM domácí šípkovou od tatínka jsem měla dneska k snídani Hezký to máš, ať chutná!

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 07:57

eM hezky, šípky jsou teda hodně náročný. Mám prvních pár skleniček trnek, ale ještě týden počkám až přemrznou a zesladnou. Letos jich jsou kvanta.

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 12:37

Vařila jsem dneska tu africkou polívko-omáčku, zbaběle s mrkví místo kapusty (někdo to psal v komentářích pod receptem) a je to moc dobrý.

Offline Garfie
28637 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 15:35

Karoleena  Však ona tam taky mluví o těch syrových rybách, co tam na podzim přidají a na jaře jí...jako v Korei bych to určitě ochutnala, ale vyrábět to nebudu!!! 

Tulipe Náročný to není, jen na prostor! 

Offline Aranel
6693 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 16:19

coralline Tak příště kapustu, dyť to muselo bejt úplně jiný jídlo!

Offline Karja
44922 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 17:47

coralline Ty jo, nam to s kapustou nechutnalo,tak zkusim mrkev;-)

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 18:27

Aranel To nejspíš bylo, ale já s kapustou fakt nekamarádím. Možná by místo ní šel mangold nebo špenát, aby to nebylo úplně jiný?

Karja Tak záleží, co vám tam nechutnalo, jestli to byla tak kapusta. Já znám svý hranice, tak jsem ji neriskla

Offline Karja
44922 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 21:28

coralline Noo nevim, cela ta kombinace byla zvlastni proste, a to my jinak nejsme vybiravi.

Offline Karja
44922 příspěvků moje polička 19. listopadu 2020 21:30

Zitra chci udelat duseny spenat se sazenym vejcem, stouchane brambory. Ale jak na ten spenat? on je hlavne z mrazaku, takze to nebude zadne fresh vareni. Ale mam vyvar, smetanu, parmazan, jarni cibulku, proste vsechno mozne na vyber, abych z toho mohla udelat neco dobryho;-)