Ounz Lenin je věčný.
A kdo ví, jak vypadá po balsamovani...
Jídlo a vaření
Ounz to jsem zjistila až doma, ta krabička vypadala dostatečně! A to o Vánocích zase bude zle, že to nikdo nechce, klasika![]()
Chm, letos teda žádný návštěvy a na Štědrej den donutim samba dělat rohlíčky a marokánky. Jen netušim, jak ho k tomu překecám, jí jen perníky, který jsem stihla :))
a propos, je tu taky někdo, kdo nerad kapra? Zajímaly by mě odlišný vánoční menu. My si kvůli mně děláme candáta s kaší, kapra si sambo užije u našich, kde zase já jím jen ten pro mě nejlepší salát a rybí polívku má u maminky, ale tu klasiku jsem nejedla už ani jako dítě, tak pořád hledám, u čeho zakotvit.
Zu u našich se dělá klasické menu - rybí polévka, kapr, salát. kapr mi chuťově až tak nevadil, ale nenáviděla jsem to obírání kostí. chci jíst maso a salát dohromady, a ne to půl hodiny preparovat. takže ve vlastní domácnosti dělám kuřecí řízky. no a s polívkou čas vůbec neztrácím.
U nás se kapr nejí. Řízky a salát. Dříve si manžel dal třeba jednu porci smaženého kapra, protože jí dostal od maminky. Od té doby co tchyně nežije, kapra nejí.
Bowle zato já delam polévku i za vás :). Doma se dělala kapustnica a houbová omáčka, tady jsem přidala ještě rybí. Tu teda obedvame.
Zu s tím candátem jsem to slyšela z více stran tak jsme to ozkusili a nevidím v tom žádný benefit oproti kaprovi. jinak je mi to asi jedno, dala bych si jakoukoliv rybu, ale kaši teda vůbec, to mám za dětský jído nesváteční (ať už tím myslíš jakoukoliv, napadla mě teda akorát bramborová). pokud se nepostíte tak asi řízek je nejblíž té "tradiční" stravě v česku. rybí polívku mám strašně ráda, jen nesmí chutnat po rybách:-) každopádně máte možnost založit si novou, vlastní tradici. dle vlastního výběru![]()
continuity já mám k polévkám od dětství odpor (tak to někdy dopadá, když se děti nutí do jídla) a vařím tudíž jen tři - dýňovou (jím jen na podzim), kulajdu a občas ještě hlívovou, to je vše ![]()
711990 Vánočka s tang zhongem: měla jsem nějaký špatný načasování a zaplejtala to nakonec asi v půl jedný v noci. Takže ty vrstvy (4-3-2) moc nedržely na sobě, na jedný straně se rozjela, esteticky to není vrcholný dílo. Ale je moc dobrá!! A mám radost, že jsem poprvý v životě upekla vánočku
takže dík!
Zu Když jsem byla malá, jedli jsme vinnou klobásu - v tom našem kraji je to docela častý. Pak jsme přešli na štiku, očesnekovanou a obalený podkovy, to ten první den snese i maminka, který hodně vadí ten rybí čmuch. A je to dobré libové maso.
Zu U nás má každý rád něco jiného, tak toho děláme víc: Mně taky kapr moc nechutná, ale na Vánoce si trochu dám. Děláme ještě candáta a syn lobbuje za klasické řízky, letos mu jich možná pár udělám.
Vinné klobásky jíme taky, ty se v naší rodině jedly odjakživa, zvyk, který si moji předkové přinesli z kraje Aranel :) já je miluju, musí být teda kvalitní. Mamka je smažila, já je dávám péct - výsledek mi přijde podobný a mnohem méně práce (smradu, tuku :) )
Jako příloha salát, část rodiny brambory, a k těm klobáskám kysané zelí :D
Tulipe já kapra nakládám do mlíka a kořenové zeleniny, zmizí taková ta jeho pachuť.
Zu kapra nejím, nechutná mi, candát je milionkrát lepší... na štědrý večer to tedy nemáme, ale jinak candát vs kapr má jasného vítěze...
Evaeva my zas do česneku. Ale musí tam být nejméně 24 hodin.
ja tiež kapra nejem, vôbec mi nechutí a oberať kosti sa mi nechce už vôbec. U mňa jediná ryba, čo na vianoce prichádza do úvahy, je vyprážané filé. Nejem to ako je rok dlhý, ale k vianociam mi to proste patrí, jedávam to od detstva a bez toho to nie je úplne ono
Já jsem taky nikdy nemusela, ještě jsem tak snesla nějaký menší kousek kolem 2,5kg, otec na tom vždycky trval. Pak se to posunulo k lepšímu, když začli kupovat amura z Padrťských rybníků, ale ta obíračka je ještě horší než u toho kapra. Letos, doufám, k rodičům půjdem až 25., takže doma budu muset udělat řízky- muž ryby nej vůbec- se salátem, které zřejmě budou chtít i děti a pro sebe velmi zvažuju lososa s pomerančovo-fenyklovým salátkem s trochou máty. Jedla jsem to u známých na pozdně letn grilovačce a bylo to báječný. Ale děsně se těším na všechny ty ostatní jídla jako zelňačku, dobrou vinnou klobásu s domácím zelí, možná kachnu na Štěpána...drahý má letos historicky první vánoce bez jediné služby v práci ![]()
Tulipe S tím, že se klobása dá smažit, jsem se setkala až snad v dospělosti a přijde mi to praštěný.
Aranel no tak to je nejaky prokleti, ja taky vzdycky finishuju vanocku v nejakej uplne necekanej cas
ale jsem moc rada ze se povedlo! Ja testuju kvaskovou a umotala jsem jen takovyho prejetyho jezevce z 5 pramenu, tak uvidim co z toho bude
Pro náš kraj je typická hrachovka ze sušeného hrachu, vinná klobása nebo králičí sekaná, bramborový salát. Klobásu nahrazujeme candátem, salát jí jen manžel.
Ehm, prejetej jezevec zustal preste ve stejnym provedeni i po upeceni
jak tu kvaskovou delate? Kynula jsem bez prekladani 24h v chladu podle receptu Maskrtnice a pak asi 15h upletenou v chladu(6 stupnu na balkone).

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY