Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline RoSa
10239 příspěvků moje polička 30. května 2017 19:35
Reakce na Potrefenáhusa:

Já tu rychlou limonádu dělám bez kvasnic - a taky mi to perlí!

Do velké pětilitrové sklenice dám ca 8 květů bezinek (i víc), 25 lžic cukru, 1 lžíci kys. citronové, jeden nakrájený citron komplet. Zaleju převařenou vodou rovnou z rychlovarné konvice. Přes sklenici pak přetáhnu potravinovou fólii a sklenice postavím na pár dní (2-3) na parapet jižního okna

Našla jsem jednu starou fotku (letos se teprve chystám)

Offline barbucha blogger
36171 příspěvků moje polička 30. května 2017 19:54
Reakce na RoSa:

Já teda tu vodu převařuju den předem, aby vychladla  A pak to máčím tak 24 hodin.

Vono to perlí, protože ti to už asi taky po tý době na sluníčku kvasí, ne?

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 30. května 2017 19:57
Reakce na barbucha:

No ja mam prave tmavej chladnej byt, takze mi to plesnivelo

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 30. května 2017 19:58
Reakce na Zina:

Kvasnice to fakt výrazně urychlej,jen znova varuju,je to fakt živý :-)))

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 30. května 2017 20:01
Reakce na Potrefenáhusa:

Jako že bych to tu mohla dva dny před odtěhováním ještě vymalovat, nebo že po tom nemám řídit? :-D

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 30. května 2017 20:13
Reakce na Zina:

Tak rekla bych oboje...

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 30. května 2017 23:08

V rámci veder jsem najela na jídla z horkých zemí - gruzínský lilkový Adžapsanali a řecké fazole Giantes plaki, které jsem se naučila na mp od Grossularie. Je to jídlo, ale ne salát a ne teplé, a tak.

Obojí dobré .... očividně domorodci vědí, co číní.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 31. května 2017 08:23
Reakce na Potrefenáhusa:

No ja mam prave tmavej chladnej byt, takze mi to plesnivelo

Můžem se k tobě nastěhovat??? Tmavej chladnej byt, to mi teď zní jako sen Sorry za OT

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 31. května 2017 09:12
Reakce na dost_bot:

Adžapsandal je boží a vůbec celá gruzínská kuchyně. Jenže vono jim to tam všechno roste jak divý, rajčata, lilky, papriky (melouny, víno...)

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 31. května 2017 09:25
Reakce na žluťásek:

Ale jo :-D

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 31. května 2017 09:26
Reakce na barbucha:

Kvasí, to je právě to vono a je to chtěný

Offline Sweet Potato
40659 příspěvků moje polička 31. května 2017 10:26
Reakce na Potrefenáhusa:

Nehrozí u té bezové limonády nějaká exploze? Je to asi k rychlé spotřebě?

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 31. května 2017 10:27
Reakce na Sweet Potato:

hrozí a je to k rychlé spotřebě (uchovávání v lednici, moc s tím nemixovat a opatrně otvírat)

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 02. června 2017 22:04

Dnes k večeři jsem se pokusila o pomazánku z pečených paprik, ovšem vznikl dip (chleba jsem do toho musela namáčet ) Ale chuťově moc dobrý - čerstvý sýr, pečený papriky (oloupaný), trošku olivovýho oleje a tymián. V receptu psali papriku nakrájet nadrobno, já jsem to hodila do mixéru, chtěla jsem to mít pořádně promíchaný (zde zřejmě kámen úrazu ). Pečený papriky jsem objevila nedávno a podle mě je to geniální věc.

Jinak jsem se už oklepala z chřestového debaklu a rozhodla jsem se zkusit další "novou" věc - rebarboru. Zítra k snídani bude crumble podle kuchařky od Grossularie (a jestli se to nepovede, půjdu to k ní reklamovat )

Online viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 02. června 2017 22:11
Reakce na coralline:

no a ten recept?:-) miluju pečenou papriku

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 02. června 2017 22:55

125 g čerstvého sýra, 1 velká červená paprika (já měla 2 prcky), 1 lžíce oliv. oleje, tymián, sůl, pepř

Papriky upéct (já peču v remosce půl hodiny, v troubě čas netuším), vložit na 5 minut do misky přetažené folií, aby se zapařily, oloupat. Dle receptu nakrájet nadrobno a smíchat s ostatními surovinami (kdo chce dip, rozmixuje )

Bonus: ještě mám založené (zatím nevyzkoušené) téměř totožné recepty:

- 200 g fety, 3-4 papriky, 2 lžíce oliv. oleje, oregáno, pepř, sůl (taktéž krájet)

- 2 papriky, 250 g mascarpone, čestvý tymián, sůl, pepř (a ano, krájet)

Pak se taky dají pečené papriky přidat do hummusu.

Online viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 02. června 2017 22:58
Reakce na coralline:

dekuju

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 03. června 2017 12:55

Zástupci dnešního snažení.

a mám dotaz, koupila sem bryndzu, chtěla bych vyrobit pomazánku, máte někdo tip? Něco oblíbenýho? Jinak budu googlit.

a mám zadělano na vícezrnnej kváskovej podl maškrtnice, tak sem zvědavá (už teď vím, že sem tam zapomněla dát lžíci medu)

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 03. června 2017 13:00
Reakce na coralline:

125 g čerstvého sýra, 1 velká červená paprika (já měla 2 prcky), 1 lžíce oliv. oleje, tymián, sůl, pepř

Papriky upéct (já peču v remosce půl hodiny, v troubě čas netuším), vložit na 5 minut do misky přetažené folií, aby se zapařily, oloupat. Dle receptu nakrájet nadrobno a smíchat s ostatními surovinami (kdo chce dip, rozmixuje )

Bonus: ještě mám založené (zatím nevyzkoušené) téměř totožné recepty:

- 200 g fety, 3-4 papriky, 2 lžíce oliv. oleje, oregáno, pepř, sůl (taktéž krájet)

- 2 papriky, 250 g mascarpone, čestvý tymián, sůl, pepř (a ano, krájet)

Pak se taky dají pečené papriky přidat do hummusu.

Ooo a ja bych to nemixovala, nandala bych to na pecivo, na to pokladla platky avokada a polozila zastrene vejce 

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 03. června 2017 13:04
Reakce na Ounz:

Tip na bryndzu nenam, alw zajimaji me ty tvoje sklenicky  to jsou marmelady? Jak se prosim dela marmelada? Ja bych chtela neco k okamzity spotrebe z jahod. Jako devce zrozene z prazskeho prachu nemam zadny recept predavany z generace na generaci a ovoce znam jen z obchodu