Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 07. března 2026 23:14

Myrtila V Japonsku je naštěstí hodně obvyklé, že jsou venku ty umělohmotné modely jídla. Podle mě se tam dá dost dobře najíst "západním stylem", ve velkým městech, v Tokyu a Jokohamě teda určitě. :-)

Tabea Ale to s tím ježkem je přesné, trochu jsi mi pokazila zážitek, potvoro! 

Kura sushi má menu v angličtině, mohla jsi vidět, co si objednáš....to dole je na 90% hotate, mušle svatého Jakuba, ale v nějaké "zbytkové" úpravě. To nahoře vlevo bude taky mušle. Jen to v pravo by mohl být ježek, ale je to smažené? Tak to bude nějaký starší kousek, ono Kura je levné suši a občas zpracovává trochu "netradičně".

Myrtila Ne úplně běžně, nebo rsp. jo, ale musíš do speciální restaurace. Asi na úrovni tataráku u nás, taky ho nemají všude. Jo, to mi dělá taky pocitově trochu hůř, než syrová ryba. Vždycky jen tak ochutnám, ale je to fakt dobré. 

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 08. března 2026 05:56

Garfie já si nestěžuju, že jsem objednala špatně. Smažený na talíři nic nebylo. Vlastně kromě smaženého můžu objednat všechno i bez obrázku a pak to sním. 

Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 09. března 2026 02:10

Tabea Jo, tak v tom případě by to "smažený" fakt mohl být ježek, ale jistá si nejsem :-) 

Až tam příště půjdu, zkusím to najít na lístku

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 10. března 2026 13:10

Garfie tak už mám tip na kuřecí pařátky v Praze :-) LabulaPrague na Vinohradech, to prostě musím zkusit.

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 11. března 2026 14:54

Doporučte mi prosím značku rýže dostupné v běžných obchodech, nejlíp na Rohlíku, úplně obyčejnou, na přílohy. Vždycky jsem kupovala dlouhozrnnou Lagris, ale poslední dobou je strašně hnusná. 

Offline Jitka77
1906 příspěvků moje polička 11. března 2026 15:04

Pinot Noir Kupuju na Rohlíku basmati, klidně jejich privátní značku. Nebo Marks and Spencer.

Offline Myrtila
5190 příspěvků moje polička 11. března 2026 18:25

Pinot Noir Mohlo by to být z DM? Jejich basmati je výborná. Jinak jsme teď taky měli smůlu na hnusné rýže, třeba jedna byla vždycky nakonec půl zrníček rozvařených a půl syrových, nebo měla nějakou pachuť, nebo tak něco. Ještě kdysi jsme kupovali 5 kg pytel basmati v Lidlu v jejich asijské dny, ale tam už nechodíme. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. března 2026 19:16

Basmati ale není klasická přílohová, ne?

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 11. března 2026 19:22

Evaevajá vařím basmati jako přílohu. Právě proto, že mám alespoň nejakou jistotu, že bude pozivatelna a zatím jsem nenarazila na žádný průser (kupují nejradši petikilovy pytel u Vietnamců). 

Pak rozlišuji ještě rýži na rizoto a na sushi, žádnou jinou nevarim.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. března 2026 19:27

continuity já k českým jídlům vařím parboiled, basmati k asii a pak ještě kupuju rizotovou na italské rizoto. Třeba české rizoto si z basmati představit neumím.

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 11. března 2026 19:46

Evaeva no právě, basmati je super, ale k ptáčkům nebo do českého rizota bych chtěla úplně obyč rejži, jako existovala ještě před pár měsíci. Máma kupovala značku SOS a pokazila se prý taky. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. března 2026 20:11

Pinot Noir jo, máš pravdu, že ta lagris je poslední dobou jiná 

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 11. března 2026 20:17

Pinot Noir Mam dobrou zkušenost s M&S, tu mají na rohlíku. Country life a DM bio.

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 11. března 2026 20:36

Ja kupuju jen basmati nebo rizotovou. Parboiled jsem vzala jednou v nouzi a byla hrubě vypískána. Lagris jsem měla naposled u našich a nebyla jsem sto uvařit ji tak, aby nebyla napůl rozblemcaná a napůl tvrdá.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 11. března 2026 20:43

kupuju v Tescu jasminovou (Menu Gold). je trochu lepkava, za me se hodi na vsechno ale ja jsem nenarocna a memu narocnemu stravnikovi je tohle zrovna fuk

parboiled ma specifickou chut, jako vim ze je zdravejsi ale..

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 11. března 2026 20:59

Pinot Noir Rýže BASK v papírovém sáčku. Určitě mají v Bille. Jinak lepší "přílohová" než basmati je podle mě jasmínová viktorka_od splavu 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. března 2026 21:09

viktorka_od splavu proč je zdravější? Já jí kupuju, protože jsme jí jedli doma, tak jí považuju za tu "normální". Příležitostně zkusím teda jasmínovou.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 11. března 2026 21:16

Aranel Bask ryzi pouzivam taky. Varim ji v hodne vody s hrebickem, klasicky dusena se mi vzdycky rozblemcala nebo pripalila.

Offline continuity
42337 příspěvků moje polička 11. března 2026 21:28

Tabea

přesně stejná zkušenost, my jsme doma vždy rýži dusili, blbuvzdorny recept a pak se to nějak zvrtlo a už ji má rozblemcanou i máma. 

Parboiled mi přijde taková gumová. Nejsem cílovka určitě. 

Aranel jasminova mi přijde ještě voňavější než basmati. Zrovna muž přinesl 5kg pytel, očividně nejsme nějak vybíraví, k těm ptákům ji klidně servíruji. 

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 11. března 2026 21:35

continuity Jo, gumová je přesnej popis. Taková rýže do jídelny, který na přesný době vaření nesejde a přežije i čekání na strávníka 4 hodiny v nezměněným stavu.