Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. března 2026 21:35

continuity basmati má hlavně jinou strukturu, je lepivější. Ta, které říkám normální, je sypká.

Kokoska taky vařím v hodně vody, dusit neumím

Offline Aranel
6298 příspěvků moje polička 11. března 2026 21:39

Kokoska Ideálně dochází v peřinách! A cibule s hřebíčkem nutnost

continuity Basmati je taková "suchá" nebo jak to říct. I uvařený zrnka vypadají jinak, než je člověk jakoby zvyklej.

Parboiled rýži nemám ráda teda vůbec

Online viktorka_od splavu
48868 příspěvků moje polička 11. března 2026 21:46

Evaeva ja myslela ze to je obecne zname, je to neco jako celozrnna zjednodusene

Rýže parboiled (předpařená) je dlouhozrnná rýže, která se speciální technologií spařuje a suší ještě před loupáním, čímž se do zrna vtlačí vitamíny a minerály z povrchových vrstev, čímž je výživnější než klasická bílá rýže

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 11. března 2026 21:49

Evaeva basmati je lepivá? Praveze se mi sype, víc než ta jasminka. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. března 2026 21:57

continuity mně se lepí, nesype. Víc než parboiled, jasmínovou jsem nezkoušela.

viktorka_od splavu no vidíš, to jsem nevěděla.

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 11. března 2026 22:02

continuity asi kupujeme podobný rýže. Taky mám basmati sypkou a jasmínovou lepivou. Takova tilda, ta má zrnka dlouhý jak párátko a lepivý zrovna tak.

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 11. března 2026 22:04

Evaeva ano ve srovnání s parboiled, která nelepí vůbec. Ale to není za mně obyčejná přilohová rýže. Pak jasminovou určitě nezkoušej, ta lepí ještě víc. 

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 11. března 2026 22:08

Tabeajá jsem kdysi kupovala dlouhozrnnou, ale pak se nějak pokazila (ale dávno, snad ještě před covidem) a přešla jsem na tyto dvě. 

Muže být hůř. Bývalý kolega měl za ženu tajwanku a v celičké Praze byla jediná prodejna, z které byla ochotná rýži vařit.

Online Pinot Noir
29327 příspěvků moje polička 11. března 2026 22:11

Díky všem! Děkuju za připomenutí rýže Bask, tu jsem kdysi taky kupovala. Vyzkouším ji. A ještě zkusím tu z M&S.

Parboiled mi nechutná, tu nekupuju.

A do statistiky: já rýži nejdřív opékám v nižším hrnci na tuku až začne vydávat při míchání takový pískající zvuk, zaliju vodou v poměru, jak se uvádí na obalu (u té Lagris to bylo 2 díly vody na díl rýže), osolím a na nepatrném plameni dusím bez míchání (18 minut). Roky byla s tímto postupem perfektní a najednou to přestalo fungovat. U značky SOS prý taktéž. 

Offline Kokoska
34079 příspěvků moje polička 11. března 2026 22:13

Pinot Noir ta Bask varena,  ne dusena, chce tak 12-13 minut od zacatku varu.

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 11. března 2026 22:55

Pinot Noirpřesně tak to dělám taky, ten postup je blbuvzdorny, ale chce to dobrou rýži. 

Online Jitka77
1855 příspěvků moje polička 11. března 2026 23:09

Na rizoto kupuju Arborio a pak ještě kulatozrnnou na nákyp jednou za sto let, ale poslední roky radši nasladko dělám jahelník.

Jáhlová kaše v mléce s medem je podle archeologických nálezů jedno z nejstarších jídel na našem území. Měla bych ji konečně zkusit, zatím je chuť na hřejivé snídaně.

Offline Karja
43675 příspěvků moje polička 11. března 2026 23:22

Aranel Kokoska Taky kupuji tu Bask a jeste Penny ryzi. Chutnaji podle me dost podobne.

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 12. března 2026 01:04
Reakce na continuity:

Tabeajá jsem kdysi kupovala dlouhozrnnou, ale pak se nějak pokazila (ale dávno, snad ještě před covidem) a přešla jsem na tyto dvě. 

Muže být hůř. Bývalý kolega měl za ženu tajwanku a v celičké Praze byla jediná prodejna, z které byla ochotná rýži vařit.

​No ale já jí rozumím!

Online continuity
41545 příspěvků moje polička 12. března 2026 07:20

Garfie na tebe jsem myslela, kdyz jsem to psala.

Offline Aranel
6298 příspěvků moje polička 12. března 2026 07:29

Pinot Noir Tu BASK povařím jen třeba dvě minuty a pak zahrabu do peřin, hotová je asi za půl hodiny, ale v klidu tam počká, jak je potřeba.

Jasminovou dělám jako ty, stačí teda asi 15 minut.

Offline notna
9067 příspěvků moje polička 12. března 2026 07:34

Garfie Taky čekám, až napíšeš, jakou rýži kupuješ v ČR ty :-)

Dobra rýže se dá u nás koupit v asijských tržnicích. Ale mam to z ruky a ani se v nich nevyznám, když už tam jsem.

Online andulka01
12653 příspěvků moje polička 12. března 2026 07:45

Pinot Noir taky mi tenhle postup přestal u některých rýží fungovat.
Teď už zase dobrý, jasmínová z Billy, myslím že Bask právě. Kouknu na to.

Basmati jsem dělala ke kari, ale drahý kari nejí, tak ji ani nekupuju. Na rizoto Arborio.

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 12. března 2026 19:30

Dítě chtělo péct Cookies, tak jsem našla recept v apetitu (Božské Cookies). Na 300g mouky je tam 300g třtinového cukru, balíček vanilkového cukru a čokoláda. Dělala jsme z poloviční dávky, cukru ani ne 2/3 a to jen protože mi ujela ruka. Je to jak chroustat cukr. To fakt někdo upeče podle receptu a sní? 180 hlasů, hodnocení 4,1. 

Pro mě nepoživatelný. 

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 14. března 2026 11:37
Reakce na continuity:

Evaeva basmati je lepivá? Praveze se mi sype, víc než ta jasminka. 

​Je to tak. Já mám basmati nejradši a dávám to ke všemu... ale jestli někomu - jako Pinot Noir - nevyhovuje k ptáčkům (=omáčce), tak bych dala tu jasmínovou.

Parboiled mi nesmí do baráku, to není dobrá rejže... Jinak ji taky vždycky osmahnu na oleji, když zbělá tak ji teprv zaliju vodou - ale zásadně menším množstvím než doporučujou na obalech (tj. ne 2x tolik, ale tak 1,5x). Pak se právě nelepí a hezky dojde... A úplně nejlepší, teda mně nejvíc chutná, když ji dělám s pár zrnkama kardamomu místo s hřebíčkem ( Aranel  ). To můžu úplně ke všemu...