Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:02
Reakce na Zarinya:

No jestli děláš z kupovanejch, tak je to docela bezpečný( krom holandskejch teda ) to domácí můžou bejt rizikový. 

No já na tiramisu znám recept, kde se ty vejce šlehaj do zhoustnutí nad parní lázní. Jinak dělám jedno z Apetitu, který je teda podle všeho spíš 'tiramisu', protože se udělá pudink vanilkovej a do toho zamíchá mascarpone. Je to moc dobrý ale.

Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:05
Reakce na Zarinya:

jj, jak pise OUNZ, kdyz uz syrova, jsou bezpecnejsi kupovana. vic ty slepice hlidaji. co se tyce kontaminace jedem, tak tam si myslim, ze je dost jedno, jestli to clovek pozre syrove nebo uvarene. ale prieser to je, to nepopiram. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:06
Reakce na Ounz:

taky uz sem o tom slysela,ze kupovany je mensi riziko.

Ono je plno variant,i znama co mela cukrarnu to delala z nejakeho vanilkoveho kremu a mascarpone,ale priznam se,ze tohle prave je proste nejlepsi i zato riziko mi to stoji a obcas si ho u me objednaji i kamaradi meho muze,ze lepsi nejedli.:-)

Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:12
Reakce na Zarinya:

syrova vajicka jime bezne, akorat to jeste nedavam detem. ale je pravda, ze se je snazim snist do par hodin od rozklepnuti (vajicko ma pry ty bakterie na skorapce, kontaminuje se az tim rozklepnutim a pak se to zacne poradne mnozit), co nevim jestli tiramisu splnuje.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:15
Reakce na continuity:

jak sem psala-salmonelu sem mela jednou diky oslabenym strevum,a tiramisu delam nekolikrat rocne asi tak 12 let.

Byla sem na jednom seminari ohledne uchovavani potravin a na tohle se tam primo ptala,bylo mi receno,ze dva dny v lednici tomu vubec nevadi,ale jsou to nemecke normy.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:24
Reakce na Zarinya:

Věřím, že bude moc dobrý :)

Offline milacka
5892 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:52
Reakce na Ounz:

Další severskej samožitnej, dá-li bůh chleba, bude zítra s vajíckovou pomazánkou 

Môžem ťa poprosiť o recept? Ja si pečien írsky chlebík, ale recept som si upravila. Tvoj vyzerá, no, nemám slov....

Dokonalý.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 19:58
Reakce na milacka:

Zde, u Maškrtnice, má tam i ten celozrnný žitný pro všechny, kde se nevaří to zrno. A spoustu jinejch chlebů

Chleba

Offline milacka
5892 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 21:17
Reakce na Ounz:

Ďakujem, čítam si to.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 23:33
Reakce na Zarinya:

taky uz sem o tom slysela,ze kupovany je mensi riziko.

Ono je plno variant,i znama co mela cukrarnu to delala z nejakeho vanilkoveho kremu a mascarpone,ale priznam se,ze tohle prave je proste nejlepsi i zato riziko mi to stoji a obcas si ho u me objednaji i kamaradi meho muze,ze lepsi nejedli.:-)

On právě ten žloutek vyšlehaný s cukrem tomu dává skvělou chuť, vanilka není potřeba. S manželem si oba pamatujeme, že nám maminky žloutek s cukrem dělaly jako pochoutku, prostě na tom něco je.

Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 05. srpna 2017 23:41

prosim vas, jsou potreba do bazalkove peska ty piniove orisky? nemuzu je tady rychle sehnat a potrebuji to nejak zpracovat. mohou byt i jine?

Offline Setare
942 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 02:31

Ne, klidne dej treba slunecnicovy, moje segra zrovna nedavno delala pesto, protoze nevedela co s bazalkou pred dovolenou a bylo to luxusni. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 07:25
Reakce na dynda:

Jasne,ze neni potreba,ona tim nahrazovala ty vejce,protoze mela strach aby zakaznici nedostali salmonelu.To je pak pro kseft pruser.

(Mne tenkrat volali z hygienicke stanice co,kdy,kde sem jedla)

Ale jak pisu,ja se toho nebojim,skore za ty leta je vic nez priznive a pravemu se nic nevyrovna.

Ani v lete se mu nebranim,vsak v te Italii maji taky horka dost.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:08

"tiramisu" dělám zpravidla na něčí narozeniny či pro návštěvu, tak tam nemám odvahu ty vejce dát, takže podobně jako Kokoska mascarpone+šlehačka. piškoty ani nenamáčím, vyskládám je do formy a přiměřeně zaleju silným kafem s trochu alkoholu (dost často tam lupnu, co dům dá, naposled to byla 10 letá whisky :-) ). jako pravý tiramisu to nejni, vím, ale jedlý to je dost

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:12

holandská vejce jsem nezaznamenala, přečetla až tady, tak fipronil kapeme těm chuďátkům kočičkám (a pejskům) běžně za krk, že jo...

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:23

jsem chytlavá, takže jsem ho zrovna dodělala a dala do lednice. Teď přemýšlím, jak to povezu přes půlku Prahy na ty narozeniny? 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:25
Reakce na Potrefenáhusa:

mate takove ty mrazici kostky?a preju dobrou chut.

Ale nejlepsi je opravdu ulezele,alespon pres noc.

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:26

chleba z pátku, už ho moc nezbejvá 

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:27
Reakce na Zarinya:

mrazící kostky nemám. Pojedu až někdy odpoledne, měla jsem ho udělat včera večer, ale nějak jsem to špatně spočítala 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. srpna 2017 08:31
Reakce na Potrefenáhusa:

tak rychle dat namrazit petku s vodou.