nemate nejaky uzasny recept z patisonu? Byla jsme obdarovana
Jídlo a vaření
Úžasnej recept nemám, ale tuhle jsme z něj plátky ugrilovali v troubě jen potřený olivovým olejem a kořením a super. Třeba jako přílohu a nebo jen tak.
Rychlá zeleninová: Tvrdou zeleninu (mrkev, celer, tuřín, petržel, červenou řepu atd) krájím na menší kousky, celou neoloupanou cibuli, zlehka opeču na troše olivového oleje. Přidám koření, základní dávám čtyři kuličky nového, tři bobky, cca 12 kuliček černého pepře a sušenou chilli na cca 2,5 litru vody. Ale protože jsem fakt nedbalá kuchařka, většinou je to všechno od oka :-) A pak už je to jen na vás. Někdy přidám kuřecí nohy, někdy to nechám jen zeleninové. Měkkou zeleninu (řapíkatý celer, cuketky, fazolky, rajčata etc) přidávám později. Hotovo je když je uvařená tvrdá zelenina (když malé kousky, je to dřív, ale mě chutnají větší nedbalé kusy).
Obměn je nepočítaně. Mám ráda i jen tu základní tvrdou zeleninu, přidáváním dalších to posunete do třeba Itálie (rajčata, bílé fazole, větvička tymiánu), blízkého východu (cizrna, směs marockého koření), Polsko ( a tak dále a tak dále.
Dlouhý vývar: Hovězí kližka, kosti na polévku, oháňka a podobné kousky nechám opéct v troubě. Pak do velkého hrnce celou mrkev, kořenovou petržel, kousek celeru a celou menší cibuli. Koření zase jako výše (nové, pepř a bobkový list). Zalít studenou vodou a nechat velmi pomalu vařit, během toho sbírat pěnu (vysrážená bílkovina), pomaličku táhnout (vařit těsně pod bodem varu - z hrnce se páří ale nebublá) klidně čtyři pět hodin. Já si teda v půlce vaření vykradu ty nejhezčí kousky masa :-). Po těch čtyřech hodinkách se vše přecedí (zelenina a maso už jsou tak vyvařené, že se vyhodí), vývar se vrátí do menšího hrnce a nechá ještě táhnout/redukovat. Jak dlouho, to už je jen podle toho co z toho má být: Pořádný vývar, comsommé nebo zredukované na základ.
Dělám často i z kachních krků, ten je moc dobrej.
Inspirace @Ounz troufla jsem si zatim jen na celozrnny pro vsechny. Neveslo se mi to do formy, tak mam jeste jeden maly. Samozitny seversky priste :) k tomu jeste muj rychlo psenicnozitny.

Tenhle je moc pěknej
a ten pšeničnej někdo krade ![]()
vypadaj parádně, kradaři se nedivím!
dik, nakoupila jsem a zejtra jdu na rychlou zeleninovou!
tak tazeny vyvar neni takovy problem, pokud se to tam da rano, tak do obeda je to tak nejak hotovo. nevyzaduje to prakticky zadnou pozornost - uplne bez dohledu to nenechavam, ale do samosky nakoupit nebo s detma na hriste jsem u toho chodila bezne. kdyz delam hydinovy - to lze taky - tak to predem nepecu a udelala jsem objev, ze je v pohode to maso tam dat zmrazene, dokonce je i lepsi, asi jak dele trva nez to zacne "varit". moc doby je z hovezi ohanky nebo kruti krk, ale nemaji to vsude. jinak ja si sbiram do mrazaku takove ty ruzne odrezky, slachy a pod.
jeste se to da pro lepsi fotogenicnost vycirit snehem z bilku.
Ounz O víkendu jsem teda taky pekla severský podle Maškrtnice a jako je skvělej, už zbyla jenom patička, ale hrozně mi drobí, vůbec bych z něho nebyla schopná nakrájet ty tenoučké krajíčky, co má na fotkách
Tím chci teda taky povzbudit Potrefenáhusa , když jsem ho zvládla já... tak musí každej
A chuťově je fakt vynikající...
tak ta bramboračka vypadá fakt luxusně! rozhodně vyzkouším:-)
jo a vývar bez dozoru nechávám (nenechala bych akorát na plynu) a většinou do něj opeču všechno, nejen maso, prostě hodím na plech maso, kosti, kusy zeleniny, cibuli i česnek. a krom soli a kuliček a bobkovýho listu ještě trochu sušeného tymiánu
Já sem dělala ten první z mixu klasický žitný a celozrnný a ten druhej celej z celozrnný, ten první se nedrobil ani trochu, ten druhej maličko jo, teda spíš měl sklon se rozpadat. Příště zas udělám mix.
edit: jinak tohle je chleba, kterej sem schopná nechat si celej bochník pro sebe, on vydrží, takže ho postupně žeru až ho sežeru a nikomu nedam. Jinak chleba rozdávam..
Prosím tě, nedělala jsi někdy takový ten chléb bez mouky, jen mandle, mák, dýně, sezam, len, slunečnice, vejce, olej? Pečou ho v té dánské pekárně v Bílkově ulici a dodávají do dobrých pražských restauraci... Je tak dobrý, že bych se hecla a pekla ho :-). Zatím si ho jen kupuju a 200,- za půl kilový bochník...
No nedělala, a není to ten 'život měnící bochník chleba' jak na něj dávala odkaz 0zero7 ? Ale tam myslím nejsou vejce a olej..
má o něm post i Maškrtnica; tu pekárnu neznám, jestli se tam dá zajít - mají i maloprodej, zajdu tam, zní zajímavě..
http://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/
edit: tak olej tam je, vejce ne
Je to tahle: http://www.mansson-bakery.com
Já jak sem četla recept, tak sem si říkala, že je to taková docela tučná myslityčka ![]()
Děkuju. Koukám, že přestanu rozdávat a začnu prodávat ![]()
Díky :-). Jako pekařka tam určitě zajdi, třeba tě k něčemu inspirují.
No presne a ja budu prvni ve fronte ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY