Já ten sezamovej jen tak ciknu k jinýmu oleji třeba na zeleninu, kterou peču, nebo do woku. Jenom na něm bych to taky nedělala,je výraznej. Ale chápu, že tohle nemusí chutnat každýmu.
Jídlo a vaření
no já měla ten za studena lisovanej, to je ještě výraznější. Nakonec mi chutnal do salátu ze salátu a nahrubo nastrouhaný mrkve :-D K rajčatům a okurce neee.
A výbornej je zastudena lisovanej slunečnicovej, na tom mi hrozně chutná opečenej chleba nakrájenej na kostky (a pak šup do salátu z rajčat a okurky)
Tak ten sem zas neměla já..kouknu po něm
Vida, ten budou mít u nás ve zdravý výživě..
slunečnicovej budu muset teda zas zkusit.. jsem naopak s ním asi dvakrát nebo třikrát po sobě neměla šťastnou ruku, že měl nějakou pachuť:-( jeden jsem dokonce vylila že se mi to nezdálo ani na smažení:-Ou toho řepkovýho už mám vychytaný i ty "obyčejný", co jsou poživatelný. prokletí chlupatýho jazyka fakt![]()
koukala jsem na tahini a asi jak který, já měla něco z lidlu, ty bio bývají čistej sezam nebo sezam+sezamový olej ale lze koupit i dobrůtky lakonicky popsané jako sezam+rostlinný olej:P
no voni ty zastudena lisovaný oleje jsou vždycky o dost výraznější a tam asi strašně záleží, co člověku sedne.
Když se tady bavíte o olejích, tak mi nedávno známá poslala zajímavou stránku, kde je bod přepalování olejů, kdyby s nimi chtěl někdo vařit.
to je jasný, ale omlouvám se ten slunečnicový jsem myslela normálně rafinovaný, za studena lisovaný jsem myslím ještě neochutnala. já mám u těchhle specifických trochu problém s tím, že jak se jich spotřebuje poměrně málo tak některé rychle žluknou. a když nevím jak to má správně chutnat tak to raděj preventivně vyhodim:P
no mě takhle štve, že ty klasický na smažení, kupuju teda jen slunečnicovej, se neprodávaj v nějakým malým balení, nebo jsem ho ještě nikdy neviděla, ten mi žlukne pokaždý
já stejně netušim, kolik se u toho vaření dosáhne, z těch za studena lisovaných používám na vaření jen ten slunečnicovej na ten chleba, jinak jen do studený kuchyně. Na smažení jsem si teď koupila ghí, jak už mě štve ta žluklá velká flaška oleje, ale musím říct, že máslo teda taky radši studený, než na něm smažit (chuť)
Já teda taky používám jen ghi a na sladké věci kokosový olej. Překvapilo mě třeba sádlo, že má tak nízký bod přepálení a tím není třeba moc do trouby, kde je teplota jasná.
Myslím,že jsem četla, že smažení probíhá při 170-190 stupních. Na sporáku. V troubě podle nastavení.
v rámci průzkumu jsem narazila na tuhle bakalářku, z větší části je to pro mě příliš odborné páč chemii jsem úplně nehověla, ale dá se prokousat i k zajímavým věcem
http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/5108/hrdinov%C3%A1_2008_bp.pdf?sequence=1
například že fritování je "zdravější" než smažení na malé vrstvě tuku:P a nebo že můj nový zvyk nacpat do všeho hromadu šalvějovýho listí (poněkud mi přerostla:-)) není vůbec špatnej
mne kolega technolog doporucoval slunecnicovy olej Heliol, ze tam pouzivaji slunecnice s vyssim obsahem kyseliny olejove a pak mene zluknou (omlouvam se odbornikum, jestli jsme to nejak pomotala)
tjo mně se ještě nestalo že by mi obyčejnej olej na smažení žluknul, jak dlouho ho asi tak máš? je fakt že u nás je spotřeba poměrně rychlá... ale stejně jsem si myslela že to nehrozí, že vydrží několik let:-O
několik let rozhodně ne. Ale já fakt smažim strašně málo, po roce už se to rozhodně nedá použít a já bejvám po roce třeba v půlce
tak to chápu:-) to bych asi nepotřebovala olej vůbec žádnej, to jde i při dnešních cenách másla všechno smažit na tom ghí:P
právě. Akorát pro mě už bohužel to ghí není chuťově neutrální jako ten slunečnicovej olej. Ale překonám se :-D
nj. i kdyz mam maslovou chut rada tak ghi je trochu divny:-/ asi vubec nejlepsi mi pripada smazit jidlo podle druhu, veprovy na sadle, hovezi na masle atd. ovsem s kurecim jsem stejne nevymyslela nic lepsiho nez ten olej:-)) a zajimavej pokrm mi vzniknul kdyz jsem z nejakyho prapodivnyho napadu udelala rizoto na kokosovym oleji:P
Hlásim možnost odběru kdoulí :-) Praha a Slánsko

Co s tim jako mám dělat? Ještě ani nemám koupený skleničky na marmošku... Rok od roku je úroda větší a větší, letos ten strom ořežu aby si příští léto trochu odpočinul. Některé kdoule jsou velikosti pánské pěsti.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY