Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. října 2017 18:36

Tuky na vaření vybírám spíš podle určení celého pokrmu. Takže jasně vepřové řízky na sádle, středomořská  panenka na olivovém oleji, hovězí na guláš na 1/2 sádle a 1/2 řepkovém oleji, ale většinu asijského na kokosovém oleji. Brambory, zelí a lívanečky na kachním sádle. Hovězí steak na směsi másla a olivového oleje. Kuře na másle/ghi když mám podzimní chutě, na olivovém když chci lehkou chuť.

Na anglický řepkový olej nedám dopustit. Ještě mám mezery ve speciálních olejích, mám ráda avokádový nebo ořechový do salátů, ale rychle se mi přejí a vracím se hned k nefiltrovaným olivovým.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 26. října 2017 18:49
Reakce na andulka01:

Tyjo to je úroda!

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. října 2017 18:52
Reakce na Ounz:

No :-/ rozdávám zdarma :-)

Sousedka má nadúrodu šalvěje, já kdoulí. Takže v troubě se peče kachna na kdoulích a šalvěji :-) a sousedka má kdoule už rozstrkané po bytě na vůni.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 26. října 2017 18:55
Reakce na andulka01:

Já bych nevěděla co s tím, ale ráda se tu kouknu, co z toho bude 

Offline Potrefenáhusa
39071 příspěvků moje polička 26. října 2017 19:41
Reakce na andulka01:

Ja uz se letos nehlasim,ale voněly uplne nadherne,to se vubec neda popsat!!!

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 26. října 2017 20:48
Reakce na andulka01:

Zvědavá otázka - jí se kdoule i jenom tak syrové, jako třeba jabko? A jak to kdyžtak chutná?

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 26. října 2017 21:33
Reakce na coralline:

Ne, kdoule se čerstvé jíst nedají, jsou šíleně tvrdé a velmi velmi svíravé. Zázrak se stane až po převaření, dlouhém a pečlivém. Marmeláda a želé, kdoulový sýr, jako příloha k pečeným masům a tak. Zrovna teď příbuzenstvo spotřebovalo ke kachně sklenici marmelády a skleničku želé :-) No a chutná nebo spíš voní... jako koncetrované žluté voskové jablko, chuť marmelády i želé je specifická, velmi bohatá a intenzivní.

Další využití je nechat je v domácnosti na vůni a proti molům. Oproti běžnému ovoci téměř nenahnívá, jen ztrácí vlhkost. Některé vydrží až do jara.

V české kuchyni (ještě naše prabáby) kdoule sloužily jako nejpozdnější ovoce, které je bohaté na vitamíny a to i ve stavu kompotovaném a zavařeném. V současnosti se kdoule v Čechách téměř nepěstuje ale hodně se využívají v anglosaské a italské kuchyni.

Online viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 26. října 2017 21:43
Reakce na andulka01:

díky, jj ty asijské na kokosáku jsem pochopila hnedle:-)) ale steak na olivovým mě nenapadl, většinou dávám máslo s řepkovým napůl. a brambory na kachním sádle opečený na sporáku na dřevo... to bylo nejlepší jídlo co jsem kdy jedla

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 26. října 2017 22:37
Reakce na andulka01:

Díky za podrobné informace, je to zajímavý. Já jsem kdoule zatím naživo nepotkala, akorát marmeládu na farmářským trhu.

Offline Karja
44965 příspěvků moje polička 27. října 2017 08:31
Reakce na andulka01:

Já bych to asi chtěla! Dokonce jsem se dívala na nějakou tu mapu, kde bych to mohla eventuelně očesat. Baví mě zpracovávat, ale zrovna marmelády nejim, jde z toho dělat třeba chutney?? Ten kdoulový sýr vygooglím.

Edit.: Jo, už chápu ten rosol je jakoby chutney. No to je zajímavý, ten sýr taky. Mohla by jsi mi prosím do zprávy napsat, kde bydlíš? Přítel mě zabije, jsem teď nějaká nemocná, polehávám, odpočívám a až to přitáhnu domů bude ze mě mrtvej Homolka:-D.

Offline Len
2681 příspěvků moje polička 27. října 2017 20:02
Reakce na Ounz:

Já bych nevěděla co s tím, ale ráda se tu kouknu, co z toho bude 

Mohlo by vás zajímat, že kdoule jsou v pár receptech z kuchařky Jeruzalém (já to rozhodně chci vyzkoušet).

andulka01 

Máte zas skvělou úrodu! Já jsem letos výjimečně sehnala na trhu a už mám zavařeno.:) A mamka dostala úplně náhodou taky z nějaké nadúrody. Jinak nejlepší je hlavně kdoulová vůně, to je moje dětství. A pár skleniček přivezu babičce, která si marmeládu zamilovala, což je pro mě pocta nejvyšší!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 27. října 2017 20:10
Reakce na Len:

Hopla  jdu tam kouknout..

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 29. října 2017 01:25
Reakce na Ounz:

Tak prej dobrý ale hodně sladký. Uberu cukr příště

Děkuju, kdybych se začala nudit a zkusila to, dám vědět. mě letos hodně nadchl džem z hrušek, asi mi chutná víc než čerstvý hrušky, což mě trochu mrzí.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 29. října 2017 07:06
Reakce na dynda:

Mamka jednou dělala hruškovej s vanilkou, bylo to výborný do jogurtu a do tvarohu

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 02. listopadu 2017 22:06

Zakoupila jsem lahvičku rýžového octa. Zatím jsem neotevřela, nevím, jak chutná. Nějaký tip, do čeho se dává (ne sushi) ?

Online viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 02. listopadu 2017 22:24
Reakce na dost_bot:

jakekoliv maso "po asijsku" soucasne se sojovou apod omackou

Offline Setare
942 příspěvků moje polička 03. listopadu 2017 00:00
Reakce na dost_bot:

Davam do asijskych smesek, do marinad, i do salatu. 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 03. listopadu 2017 09:30
Reakce na dost_bot:

Je dobrej na takovej ten zelnej salát s mrkví,je daleko jemnější..

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 04. listopadu 2017 10:27

amatersky napatlana halloweenska torta -cokoladova s marhulami/merunkami. to biele je roztopeny marshmalow a pavuk je mandla v cokolade + cokoladove nohy. oci ma tiez z marshmalow dnes to nesiem na rodinnu navstevu kde maju radi taketo blbiny tak mi drzte palce nech to cestou v aute nerozflakam

Offline 999
19912 příspěvků moje polička 04. listopadu 2017 10:52
Reakce na dost_bot:

Do salátu wakame, ale to by sis ještě musela dojít pro tu řasu... :-)